Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan doğal sit alanı niteliğindeki Salda Gölü’nün kıyısında 30 bin kişilik müzik festivali düzenlenmek istenmesine yönelik tepkiler sürüyor.
Salda Gençlik Festivali adıyla 29-Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmek istenen etkinliğin yarattığı tartışma, Türkiye’nin doğal sit alanlarının kullanımıyla ilgili uygulamaları ve yasal düzenlemeleri akla getirdi.
Turizmhaberleri.com haber sitesi yazarı Yusuf Yavuz haberine göre, Burdur eski Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Kürşad Arıgümüş Salda Gölü’nün kıyısında 30 bin kişilik festivalle ilgili değerlendirmede bulundu.Salda Gölü kıyısında 30 bin kişilik festival düzenlenmek istenmesini değerlendiren Burdur eski Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Kürşad Arıgümüş, “buna göz yuman kamu görevlileri hakkında yasal işlem başlatılır“ uyarısında bulundu.
İşte Burdur eski Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Kürşad Arıgümüş’ün festival değerlendirmesi
Burdur’un eski Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü Kürşad Arıgümüş, birinci derece doğal sit alanı olan Salda Gölü ve çevresinde herhangi bir faaliyet yapmak için Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun karar alara izin vermesi gerektiğine işaret ederek, “izin verilmedi ise hukuken yapılacak faaliyet suç kapsamına girer. En başta buna göz yuman kamu görevlileri hakkında yasal işlem başlatılır” dedi.
TÜRKİYE’NİN DOĞA HAZİNESİ SALDA GÖLÜNDE FESTİVAL TARTIŞMASI
Denizli merkezli bir organizasyon firması tarafından Salda Gölü kıyısında düzenlenmek istenen ve yaklaşık 30 bin kişinin katılması beklenen müzik festivaline yönelik tepkiler sürüyor. Teoman, Hayko Cepkin, Selda Bağcan, Manuş Baba ve Yeni Türkü gibi sanatçı ve grupların sahne alacağı çadır kamplı festivalin oldukça hassas olan Salda Gölü’nün doğal yapısına zarar vereceğinden endişe ediliyor. Konuyla ilgili bilim insanlarının yanısıra sivil toplum örgütleri ve turizmciler böyle bir festival için 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Salda Gölü kıyısının seçilmesinin yanlış olduğunu savunurken, organizasyon sorumluları ise göle bir zarar vermeyeceklerini aksine festival kapsamında sosyal sorumluluk etkinlikleri düzenleyeceklerini savunuyor. Festivali destekleyen Yeşilova Belediyesi ise etkinliğin Salda Gölü’nün tanıtımını sağlayarak ilçe esnafına da para kazandıracağı görüşünde.
ESKİ ŞUBE MÜDÜRÜNDEN FESTİVAL UYARISI: “BUNU YAPMAK SUÇTUR”
Ancak Burdur Valiliği ile alanın korunmasından sorumlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün festival hakkında bir bilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Salda Gölü’nün de bağlı bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesindeki Burdur eski Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürü ve Şehir Plancısı Kürşad Arıgümüş ise komisyon izni olmadan yapılacak etkinliklerin suç kapsamına gireceğini söyledi.
“BUNA İZİN VEREN GÖREVLİLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILIR”
Birinci derece doğal sit alanı olan Salda Gölü ve çevresinde her hangi bir faaliyetin yapılabilemesi için Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’na başvurulması gerektiğinin altını çizen Arıgümüş, “eğer komisyon kararı ile izin verilmemiş ise burada yapılacak faaliyetler hukuken suç kapsamına girer. En başta buna göz yuman kamu görevlileri hakkında yasal işlem başlatılır. Bu konuda basında yer alan haberlerin ardından yetkililerin harekete geçmesi gerekirdi. Şu anda valiliğe konuyla ilgili suç duruyusunda bulunulması durumunda burada böyle bir etkinliğe izin veren kamu görevlileri hakkında yasal işlem başlatılmasının yolu açılır. Bu çok bariz“ dedi.
“BURASI SİT ALANI, HER TÜRLÜ FAALİYET KOMİSYONUN İZNİNE BAĞLI”
Salda Gölü’nün çevresiyle birlikte mutlak koruma alanı olduğuna işaret eden Arıgümüş, “Salda Gölü’nün Türkiye’de bir benzeri daha yok. Bu alana araçlarla girilmesi mümkün değil. Tabiat varlıklarının korunmasıyla ilgili yasa, korunan alanlarda her türlü faaliyet için tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonlarından izin alınması gerektiriyor. Gördüğüm kadarıyla Salda Gölü kıyısında yapılmak istenen bu festival için böyle bir izin başvurusu yok. Bu konunun tartışılacak başka bir yanı yoktur. Burası bir korunan alan ve burada yapılacak her türlü faaliyet Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun iznine bağlıdır“ diye konuştu.
“BÖLGE KOMİSYONUNA FESTİVALLE İLGİLİ İZİN BAŞVURUSU YOK”
Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu yetkilileri ise komisyonun bu ayki gündeminde Salda Gölü kıyısında düzenlenmek istenen festivalle ilgili bir başvurunun bulunmadığı bilgisini verdi.
KAYNAK:Yusuf Yavuz/turizmhaberleri.com