Milletvekili Göker’den “İstanbul seçimleri” açıklaması - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberMilletvekili Göker’den “İstanbul seçimleri” açıklaması - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Milletvekili Göker’den “İstanbul seçimleri” açıklaması

Son Güncelleme :

16 Mayıs 2019 - 14:38

Milletvekili Göker’den “İstanbul seçimleri” açıklaması
----- REKLAM -----

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker “İstanbul seçimleri neden yenilendi” başlıklı Ak Parti İl Başkanı Volkan Mengi’nin açıklamasına cevap verdi.

İŞTE MEHMET GÖKER’İN O YAZILI AÇIKLAMASI

AKP Burdur İl Başkanı Volkan Mengi dün İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin neden yenilendiğini yazılı bir basın açıklaması ile Burdur kamuoyu ile paylaşmıştır. Ancak yapılan bu açıklamalar tamamen yanlı, eksik ve tutarsızdır.

31 Mart günü İstanbullu seçmen sandık başına gelerek toplamda dört tane oy pusulasını ve zarfını alarak oy kabinine girmiştir. Kabinde Büyükşehir Belediyesi için, İlçe Belediye Başkanlığı için, Belediye Meclis Üyeliği için ve muhtarlık için oyunu kullanmış ve aynı zarfın içinde sandığa atmıştır. Seçimleri kaybettiğini anlayan AKP’de telaş başlamış ve sandığı şaibe ile ilişkilendirme çalışmaları başlamıştır.Zarftan çıkan dört oydan sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığında şaibe var denilmiş ve Sandık başkanları Kamu Görevlisi olmadığı için YSK böylesine hukuka ve içtihatlara aykırı bir karar almıştır.

Zira aynı YSK 20 Nisan 2019 tarihinde Bursa Mustafakemalpaşa ile ilgili olarak İyi Partinin, Sandık Kurulu Başkanlarının Kamu Görevlisi olmaması gerekçesi ile yaptığı itirazı oy birliği ile reddetmiştir.

Sonuç olarak, 24 Haziran seçimlerinde de on binlerce kamu görevlisi olmayan kişinin İstanbul’da ve Türkiye’nin her yerinde sandık başkanı ya da üye olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu gerçek karşısında Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel seçimleri de kesinlikle şaibelidir. Kamu görevlisi olmayan kişilerin görev yapmış olması tek başına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini şaibeli kılıyorsa, 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerin de tümden iptal edilmesi gerekmektedir.

Sandık kurulu başkanlarının ve sandık kurullarında görev yapacak kamu görevlilerinin belirlenmesi seçmenin, siyasi partilerin ve adayların iradesine bağlı olmamasına rağmen; sandık kurullarının teşkiline ilişkin konular bizzat YSK’nın 13/12/2018 tarih ve 2018/1105 sayılı kararıyla kabul edilen seçim takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanmıştır.

Anayasamızın 141. Maddesine göre mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır. 10 gün önce İstanbul seçimlerini iptal eden YSK hala GEREKÇELİ KARARI yazamamıştır. Gerekçe-karar eş zamanlılığı nedeniyle yargı kararı anayasal açıdan gerekçeyle birlikte doğar. Gerekçe önemlidir çünkü karar gerekçeyi izler, gerekçe kararı değil. Yargıç kendisini iptal sonucuna götüren bulgu, kanıt ve olguları sıralamak suretiyle bu bağlamda mantık örgüsünü ortaya koymak durumundadır. Önce sonucu açıklayıp sonradan delil ve dayanak arayışına girmek, yargısal karar sürecine tamamen aykırı bir uygulamadır.

Diğer taraftan, Yüksek Seçim Kurulunun 10 Mayısta verdiği karar ile kısa karar arasındaki çelişkiler de kaçınılmazdır. Kanun “Bir seçim çevresinde yapılan seçimin seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır.” demektedir. Dayanak olarak alınan bu maddeye göre seçimin iptali bir bütün olarak anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede aşağıdaki şu sorulara yanıt aramamız gerekmektedir.

1) Hangi sandık kurulları, nasıl yasa dışı oluşturulmuştur?

2) Yasa dışı oluşturulan sandıkta kullanılan oylar sonucu nasıl etkilemiştir?

3) Sandık kurulunu oluşturma biçimi ve sonuca etkili oy birlikte değerlendirileceğine göre ortak paydaya ilişkin somut sayılar nelerdir?

4) Aynı zarftan çıkan 4 pusuladan sadece 1’inin etkilendiği kabul edildiğine göre diğer 3 pusula için saptanan farklar nedir?

5) Mazbata iptali neden ve hangi yasal dayanağa göre yapılmıştır?

6) Kimler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur?

7) Neden herhangi bir sandıkta itiraz kaydı yoktur?

ASLINDA SORUNUN CEVABI BASİTTİR

Ortada oy hırsızlığı olmadığı için hırsızlığın nasıl yapıldığını kimse açıklayamamaktadır.

YSK’nıniptal ettiği sandıkların sonuçlarında Binali Yıldırım önde çıkmıştır.İstanbul’da 31,186 sandık vardır. Alınan kararın dayanağı; 212 sandıktaki sandık kurulları üzerinde verilmiştir. Binali Yıldırım bu sandıklardan yüzde 50,5 oy almış,Ekrem İmamoğlu yüzde 47 oy almıştır.

Ekrem İmamoğlu 31 Mart 2019’daki seçimi kazanmıştır. Oylar günlerce sayılmış ve yine Ekrem İmamoğlu kazanmıştır. 41.200 kısıtlı seçmen üzerinde bakılmış ve yine Ekrem İmamoğlu kazanmıştır.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----