Burdur’da tarım ve hayvancılık MAKÜ ile kalkınacak - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBurdur’da tarım ve hayvancılık MAKÜ ile kalkınacak - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Burdur’da tarım ve hayvancılık MAKÜ ile kalkınacak

Son Güncelleme :

09 Kasım 2016 - 7:49

Burdur’da tarım ve hayvancılık MAKÜ ile kalkınacak
----- REKLAM -----

Kalkınma Bakanlığı tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne verilen destek ile ilgili Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıklamalarıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversite arasında ilk sırayı alarak birinci pilot üniversite seçilmesi dolayısıyla aldığı destek hakkında basın mensupları bilgilendirildi.

Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet KARACA, Prof. Dr. Durmuş ACAR, Rektör Danışmanları Doç Dr. Ömer TEKŞEN, Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ, Genel Sekreter Ali Nihat GÜNDÜZALP ve Burdur’daki görev yapan gazete temsilcileri ve muhabirler katıldı.

Proje hakkında sunumlu açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Üniversitemiz Türkiye’deki 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında Kalkınma Bakanlığı ile Yüksek Öğretim kurulunun ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma sonucunda Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaştırması ve İhtisaslaştırılması temelli proje üzerine katılan 40 üniversite arasından ilk 5 üniversite arasına seçildi. Bu kamu politikası tercihi olarak ortaya çıktı. Üniversitelerin özellikle yeni kurulan üniversitelerin daha önce 92-93 yılında ve ondan önceki yıllarda kurulmuş olan üniversitelerin benzeri, tıpkısı olmasın, 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerin kendilerine bir odak belirlesin, bir konuda yoğunlaşsın ve ülke ekonomisine ve özellikle de bulunmuş oldukları yörenin sosyo ekonomisine katkıda bulunsunlar. Ve bu amaçla alt yapılarını güçlendirsinler şeklinde bir çalışma başlattı. Biz de bu çalışmaya 2016 yılında, 2015 yılının sonlarından başlayan süreçte katıldık. Değişik vesilelerle toplantılar oldu, Kalkınma Bakanı’nın katıldığı bir toplantı oldu, YÖK Başkanının katıldığı bir toplantı oldu. Bu üniversiteler iki kez Türkiye’nin değişik yerlerinde toplantılar oldu. Misyon farklılaşması konusundaki çalıştaylara katıldılar. Ben de göreve geldikten sonra Ordu’da bir toplantı olmuştu. Ona katıldım. 2016 yılının başında da bunun proje haline dönüşmesi ve proje süreci başladı. Biz de Üniversite olarak üniversitemizin stratejik planını yapmıştık. Seçim beyannamemizde de bir sloganımız vardı. ‘Kendini yöneten, kentine yönelen üniversite’ vurgusu yapmıştık. Başından beri biz Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Burdur’un ekonomisine odaklanması gerektiğini özellikle vurgulamıştık. İşte bu süreç 18 Ekim 2016 tarihinde sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla, projenin bir devlet projesi olduğunu ortaya koymuş olduk” dedi.

rektor-korkmaz-2

Bu Proje Üniversite’nin ana odağını belirliyor” diyerek sözlerine devam eden Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Bu demek ki; Mehmet Akif Üniversitesi devlet tarafından özel olarak desteklenecek. Tarımsal sanayiye, özellikle hayvancılık ve hayvan yetiştiriciliğine, hayvancılığa dayalı faaliyetler ve sanayiye özel olarak odaklanması bekleniyor. Bunun için özel bir desteklenmeye tabi olacak. Önümüzdeki dönemde üniversitenin büyümesi ile ilgili olarak şuanda beklenti sürecinde olduğumuz Diş Hekimliği Fakültesi ve Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulumuzu Spor Bilimleri fakültesine dönüştürülme çabamız var. Bunlar zaten planlarımız içerisinde yer alan süreçlerdi. Bu süreçleri tamamladıktan sonra biz buralarda derinleşerek öğrenci sayısını artırarak büyümeye gideceğiz. 12 fakülteye çıkmamızla 10 yıllık bir süreçte fakülte sayımızı da iki katına çıkarmış olacağız. Bu esasında sağladığımız çok ciddi bir büyüme. Ondan sonra biz Türkiye’de üniversiteler akla geldiğinde, üniversitelerin toplum misyonu bulundukları yöre ile ilintili konu gündeme geldiğinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi artık hayvancılık konusunda ve hayvancılığa dayalı sanayi, özellikle gıda sanayi konusunda bir yeri olacak ve olmalı. Projenin özü bu. Adı üzerinde Bölgesel Kalkınma Odaklı bunun ikinci ayağı, bulunmuş olduğu ekonomik ve sosyal yapı içerisinde üniversitenin dönüştürücü etki ortaya koyması. Dünyadaki üniversiteler içerisinde akademik ve teknolojik alt yapısı hayvancılık ve gıda alanında en iyi üniversite olması değil mesele. Asıl mesele mevcut imkanlar ve kapasite içerisinde yapılacak bir takım bilinçli ve çalışılmış projeler ile beraber bölge sorunlarına, bizim projemizde hayvancılık meselesinde yetiştiricilikten, katma değer ölçeği meselesine kadar hemen hemen her boyutta üniversitenin yaptığı çalışmaların sektörle birlikte yürümesi esası var. 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerden beklenen temel misyon, yerel kalkınma, bölgesel kalkınma odağıyla organik bir yapı içerisinde olması gerekiyor. Biz Kalkınma Bakanlığı’nın bu projesine dahil olmadan önce de benzer bir odaklanma üzerinde çalışmakta idik. Daha önce Kalkınma Ajansıyla yaptığımız halen devam eden iki ciddi proje çalışmamız vardır. Bunlardan birisi hayvan hastalıkları tanı merkezi, bu proje için Kalkınma Ajansından bir milyonluk bir hibe desteği sağlandı. İkinci önemli proje de süt teknolojileri araştırma merkezi projesi idi. Bu da sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptığımız bir proje idi. Buna da dört milyonluk hibe desteği sağlandı. Her hâlükârda beş milyonluk bu odağa bağlı çalışmamızı yapmıştık. Daha öncede üniversitemizde araştırma çiftliğimizi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Araştırma Çiftliğimizi harekete geçirdik. Yine bizden önce yapılan Üniversitemizin hayvan hastanesi de zaten faaliyete geçmişti” dedi.

Daha sonra projenin ana bileşenleri hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Modelimizin üç temel hedefi var. Birincisi Birim Verim Artışı. Mevcut imkanlar ve alt yapının etkinliğini arttırmak ve yeni üretim, yönetim ve ARGE destekleri ile yenilikçi yöntemler. İkincisi Katma Değer artışı. Üniversite merkezlerinde yeni ürün ya da mevcut ürünlerin geliştirilmesi ve sektörün ARGE ve yeni ürün geliştirmesine katkı verilmesi. Üçüncüsü ise; Sektör Kümelenmesi ve Pazar Oluşturma. Ölçek oluşturma, işletme ölçeklerinin geliştirilmesi, sektör kümelenmesinin sağlanması, kampüs içinde büyük ölçekle tarımsal işletmelere yer gösterilmesi ve Marka ve Pazar oluşturma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi sertifikalı küçük ve büyükbaş damızlık üretimi, üretilen yeni ürünlerin markalaşmasının sağlanması” dedi.

Projede sekiz temel faaliyetten de bahseden Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Çiftçi eğitim ve yayım hizmeti, büyükbaş hayvanların genetik ıslahı ve sığır embriyosu üretimi, küçükbaş yerli gen kaynaklarının verim düzeylerinin geliştirilmesi , hayvan hastalıklarının önlenmesi ve erken tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, geleneksel ürünlerin yenilikçi hayvansal ürünlere dönüşümü ve bölgesel markalaşma, hayvansal atık ve yan ürünlerin değerlendirilmesi, hayvan beslemeye yönelik alternatif tarımsal ürünlerin üretimi, et ve süt ürünleri sektörüne yönelik ARGE alt yapısının iyileştirilmesi” dedi. Ve “Temel hedefleri arasında üniversite olarak, Üniversitede iki keçi ve bir koyun ırkı damızlık üretim istasyonu kurulması, Bölgemizin önemli değeri olan Kıl keçi ırkı için damızlık üretim merkezinin kurulması, Honamlı ve kıl keçisi yetiştiricilerinin damızlık teke ihtiyacının karşılanması, beş yılın sonunda et, süt ve döl veriminin önemli oranda arttırılması ve Bölgenin ihtiyaç duyduğu damızlık ihtiyacının karşılanması” olduğunu söyledi.

rektor-korkmaz-3

“Bu projelerimizi sadece biz yapalım bu bizim projemiz diyemeyiz. Şehrin diğer dinamikleri projeler içerinde en az üniversite kadar içerisinde yer almalılar” diyen Rektörümüz KOKRMAZ; “Proje hazırlama sürecimiz 15 Temmuz’dan sonra başlayacaktı, fakat gecikme ile Eylül ayında başladı ve dört günde somut projemizi hazırladık. Yaklaşık 8-10 toplantı yaptık ve projemizi sunduk. Bu süreç içerisinde can havliyle hazırladığımız niyet mektubunu bize ulaştıranlar oldu. Borsamız, Ticaret Odamız, Köy-Koop’umuz, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği başta olmak üzere özellikle Burdur ve Bucak’taki üreticilerimizden 18 civarında imza vardı. Bu projede sorumluluklarımızı en iyi şekilde yerine getirme cabası içerisindeyiz. Bu projenin tamamına ışık tutan bir sektör meclisi oluşturma sürecimiz var. Hem kamu kuruluşlarımızdan, hem üniversitemiz akademisyenlerinden sivil toplumundan üreticilerine kadar sektör meclisinin oluşturulmasına çabalıyoruz ve önümüzdeki süreçte geniş katılımlı 1 gün sürecek çalıştayımız olacak. Projenin alt aşamalarını netleştireceğiz. Genel anlamda projemiz budur” dedi.

Son olarak projenin amacını maddeler halinde aktaran Rektör KORKMAZ;

1. Model üniversitenin odaklanmasını içerir,

2. Sektör ve sivil toplum ile etkin bir işbirliğini öngörür, sektör meclisi sürecin yönetiminde etkin bir konumdadır,

3. Model üniversitenin teknik ve insan kaynağı bakımından güçlü bir alt yapıya sahip olmasını gerektirmektedir,

4. Doğrudan ilgili akademik birimlerin gelişimi artık bu model üzerinden gerçekleşecektir,

5. Model bir proje değil, içinde onlarca projeyi de kapsayan bütünlükçü bir gelişim ve kalkınmaya yönelik bir stratejiyi ifade ettiğinden, gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ile orman ve su işleri bakanlığı vb. kamu kaynaklarının kullanımında bir koordinasyon içinde olması halinde çok daha başarılı olabilecektir” dedi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ basın mensuplarının sorularını cevapladı ve toplantı basın mensupları ile birlikte Avşar Han’da yenilen öğle yemeği ile son buldu.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----