Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki olan MEYBEM A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavlarında başarılı olan işçilere sertifikaları dağıtıldı.
BUTSO öncülüğünde, Burdur’da, tehlikeli mesleklerde çalışan işçilere yönelik, ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ belgelendirme sınavları devam ediyor. Isı yalıtımcı, ahşap kalıpçı, duvarcı, betonarme-demircisi, Seramik-karo kaplamacısı, sıvacı, metal sac işlemeci, inşaat işçisi, çelik kaynakçısı mesleklerinde düzenlenen sınavlarda başarılı olan kişilerin sertifikaları Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) tarafından dağıtılmaya başlandı. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Oda olarak eğitimin ve eğitilmiş nitelikli personelin önemini her zaman ön planda tuttuklarını belirterek, tehlikeli meslek grubunda işçi çalıştıran firmalara mesleki yeterlilik belgesi konusunda yardımcı olmaya her zaman hazır olduklarını” söyledi.
TOBB MEYBEM hakkında bilgi veren BUTSO Başkanı Yusuf Keyik; “TÜRKAK’tan uluslararası akreditasyona sahip ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşu olan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (TOBB MEYBEM), tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, iş kazalarını önlemek ve çalışanların niteliklerini artırmak üzere TOBB tarafından kuruldu. TOBB’a bağlı oda/borsalar işbirliğinde belgelendirme çalışmalarını yerelde yürüten MEYBEM, inşaat, metal, makine ve asansör ana sektörleri olmak üzere toplam 19 alanda mesleki yeterlilik sınavları düzenliyor. MEYBEM kanalıyla bugüne kadar 81 ilde 3 binden fazla usta, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Çevre Emniyeti ve Mesleki Teknik Bilgileri içeren teorik ve uygulamalı sınavlara katıldı. Tüm sınavlardan başarılı olan adaylara, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verildi. İlimizde sınavlarda başarılı olan, ısı yalıtımcı (22), ahşap kalıpçı (27), duvarcı (7), betonarme-demircisi (10), Seramik-karo kaplamacısı (20), sıvacı (20), metal sac işlemeci(5), inşaat işçisi (4), çelik kaynakçısı (21) olmak üzere toplamda 136 kişi sertifikaya hak kazandı” dedi.
BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 500 TL PARA CEZASI
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından mesleki yeterlilik belgelendirmesi zorunlu tutulan mesleklerde yapılan düzenleme ile belgesiz çalışmanın mümkün olmadığını hatırlatan Başkan Keyik, 2017 yılından itibaren belgesiz çalıştığı Bakanlıkça tespit edilen işyerlerine 500 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısını yineledi.
SINAV ÜCRETLERİ İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANIYOR
Tehlikeli işler için uygulanan sistem, işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmediğinin altını çizen Keyik,” Sınavlarda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. 1.1.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak” bilgisini verdi.
54 AYA KADAR DESTEK
Mesleki yeterlilik belgelendirme sisteminin katma değerli üretime, istihdama ve rekabetçiliğe güç katacağını ifade eden BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, “Sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşçi ve işverene herhangi bir maddi yük getirmiyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor” ifadesinde bulundu.