Burdur’a 2010 yılında açılan 100 yataklı ek binanın yapılmasının ardından 7 yıl geçti. Bu yüz yataklı kapasiteli hastanenin ek binasıyla birlikte kapasite 320’ye çıkmıştı. Bir nebze olsa da ihtiyacı bir müddet karşılamıştı.
*** 2014 ***
Taki 2014 yılına kadar Burdur’a yeni bir devlet hastanesinin ihtiyaç olduğu hissedilene kadar.
Peki 2014 yılına kadar neler geçti? Dönemin siyasileri o süre zarfından bu ihtiyacı minimize etmek için özel hastane girişiminde bulundu. Ancak Sağlık Bakanlığı gerekçeler göstererek yeni özel hastane izni veremeyeceğini ancak başka illerden veya adresten özel bir hastanenin Burdur merkeze taşınabileceğini ifade etmişti.
Özel hastane çıkmazı da yeni bir devlet hastanesi yapılması içim girişimlere yöneltti.
Burdur’un siyasileri 2014 yılından beri Yeni Burdur Devlet Hastanesi’nin Burdur’a kazandırılması için yoğun çaba harcıyor.
*** 2016 ***
9 Mart 2016 tarihinde Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, yazılı açıklamasında yeni hastane için “Hastane içerisinde bir çok eksiklikleri de gidereceğimiz hastanemizin projesi 5 ayda tamamlanarak, Burdur Belediyesi İle yapılan görüşmeler sonrası takas yoluyla Tefenni yolu üzerinde Belediyenin yeni açılan İstasyonun arkasında 47 dönüm arsaya inşaatına başlanacaktır.” Demişti.
Belediye ile bir takım anlaşmamazlık neticesinde Milletvekili Özçelik’in belirttiği yer olmadı.
Hastane yeri konusunda polemikler gündeme gelmeye başlamışken, 14 Nisan 2016 tarihinde yine Milletvekili Özçelik yazılı bir açıklama yaparak “2014 Yılından bugüne bu yatırımın gerçekleşmesi yoğun çaba harcadık. Üç defa Bakanlığımız tarafından yerinde komisyon kurularak incelenen ve iki defa zemin etüd yapılan Hastanemiz 2016-2018 Yatırım Programına 108.000.000 TL ödenekle Alındı. 5-6 Aylık bir Proje Çalışması Sonrası 10.800.000 TL 2016 yılında gönderilerek bu hastane yatırımımız için ihaleye çıkılmış olacak” Demişti.
Aradan geçen 7 ayın ardından 22 Kasım 2016 tarihinde yine yazılı açıklamada bulun Milletvekili Özçelik, yeni hastane yeri konusunda yeni bir yer bulduklarını kamuoyunu açıklamıştı. Milletvekili Özçelik “ En son Yıllar önce Hazine arazisi iken 1965-70’lerden sonra Milli Savunma Bakanlığına tahsis edilen 241 Dönüm araziden Hastane için 70 dönüm talebimiz olumlu karşılandı. 22.11.2016 Salı günü sabah saatlerinde Milli Savunma Bakanlık Müsteşarımız Ali Fidan imzalamıştı. Sağlık Yatırımlar Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla ve Bakanımız Sayın Fikri Işık’la birkaç defa yüzyüze görüşmemiz sonrasında Bakanımız Sayın Fikri Işık Müjdeyi şahsıma verdi. Bakanımızın imzasıyla yeni hastane yerimiz onaylandı. En modern, en kapsamlı, en nitelikli hastaneyi İlimize kazandırmış olacağız.” dedi.
*** 2017 ***
Yeni hastane yeri Atatürk Mahallesi’nde bulunan askeri alan olarak kamuoyununa duyurulduktan sonra hastane yeri konusunda polemikler sürerken 4 ay sonra 15 Mart 2017 tarihinde yazılı açıklamada bulunan Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek yeni hastane yerinin kesinleştiğini ifade etmişti. Milletvekili Petek, ” “Burdur’umuza yapılacak olan Yeni Devlet Hastanesinin yeri için Milli Savunma Bakanlığına ait olan 241 dönüm araziden, bir kısmını talepte bulunmuş ve talebimiz olumlu karşılanmıştı. Milli Savunma Bakanımız Sayın Fikri Işık Bey tarafından imzalanarak onaylanan 70.000 m2 (70 Dönüm) arazinin Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na tahsis işlemleri tamamlanmıştır. Toplam arazi üzerinde yol bölümünden kaynaklı kalan 25.000 m2 (25 Dönüm) arazinin ise Sağlık Bakanlığı’na tahsisi için şifahi olarak sözünü almış bulunmaktayız. Yatırım programına 300 yataklı olarak alınan Yeni Burdur Devlet Hastanesi Sayın Bakanımızın talimatları ile projede değişiklik yapılarak 400 yatak kapasitesine çıkarılmıştır. Yeni Burdur Devlet Hastanesi için yer tahsisinin gerçekleşmesiyle, proje ihalesi 4 Nisan 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. ” Demişti.
Tarihler Şubat ayını gösterdiğinde Kamu Hastaneleri İl Sekreteri Dr. Reha Sermed, Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ferunda Demir, Bucak Devlet Hastanesi Başhekimi Nihat Şengeze ve Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Uğur Üstün’ün Milletvekili Özçelik’i TBMM’deki makamındaki ziyaret sonrası kamuoyuna yapılan açıklamada Milletvekili Özçelik,”Yeni Burdur Devlet Hastanesi Yapılması için Sağlık Bakanlığımız Kamu İhale Kurumundan 08.04.2017 Tarihinde Hastanemizin PROJE İHALESİNE Çıkılacağının Müjdesini hemşerilerimizle paylaşmak istiyorum. İlimize kazandıracağımız Devlet Hastanesinin her aşamasını yakından takip ediyoruz.” Demişti.
En son mart ayında Milletvekili Reşat Petek’in açıklamasının ardından 7 ay geçtikten sonra Burdur Belediye Meclisi’ne 4 Ekim 2017 tarihinde Atatürk Mahallesi’nde askeri alandan tahsis edilen arazi konusunda imarda değişiklik yapılması kanunen zorunlu olduğundan yapılması planlanan hastane için belediyeden “Sağlık Tesisi Alanı” imar değişikliği gündeme alınmıştı. Oy birliği ile imar komisyonuna giden imar değişikliği Kasım 2017 Belediye Meclis Toplantısında görüşülerek artık nihai karar verilecek.
*** SONUÇ ***
Süreci böyle özetlemeye çalıştım.
Gelelim bu konudaki görüşlerimize;
Kalkınma Bakanlığından 108 Milyon Lira para Burdur’a yeni devlet hastanesi yapılması için bekliyor. Dile kolay 108 Milyon Lira.
Sürecin ne kadar uzun bir süreç olduğu gözler önüne serdim. Bunu okuyanlar hala yeni hastanenin yerini tartışma konusu yapar mı? Merak ediyorum.
Artık hastanenin jeolojik, stratejik, ekonomik, sosyolojik yönden tartışmaların bitmesi gerekiyor.
Süreci farklı bahanelerle, siyasi kurnazlıklarla geciktirmenin ne Burdur’a ne Burdurlu’ya faydası var.
Hastanenin inşaatı bir an evvel başlamalı, Burdur halkının hizmetine sunulmalı.
Hastane yeri konusunda sesini fazla çıkaranlar özel hastanelerde zaten bakınıyor.
Hastanenin yeri artık netleşti. Belediye meclisi üyeleri de bu noktada hassas davranmalı ve imar değişikliği konusunda gereken kolaylığı sağlamalı.
21. yüzyıl da yaşıyoruz. Artık binalar son teknoloji ve depreme dayanıklı yapılıyor.
Deniz doldurularak ada yapılıyor, üzerine gökdelenler dikiliyor.
Doğrudur Burdur 1. derece deprem bölgesidir, Japonya ülkesi de deprem bölgesindedir.
Madem Burdur deprem bölgesidir 9 katlı devlet binaları, TOKİ konutları neden yapılmıştır?
Demek ki binaların temeli sağlam yaparsan böyle bir sorun ortadan kalkmaktadır.
“Yeni hastane yeri uzakmış” algısı ise çok yanlıştır. Acil durumları gerekçe göstererek hastanenin yeri uzak demek tribünleri oynamaktır. Burdur merkezdeki camlı hastanenin acili zaten hizmetine devam edecektir. Acil durumlarda burası kullanılacaktır.
Atatürk Mahallesi’nde göl manzaralı hastane yeri uzak değildir. Çoğumuz Burdur’a yeterli sağlık hizmeti alamadığımızdan kilometrelerce uzaklıktaki Isparta ve Antalya’daki hastanelere yolculuk ediyoruz. Acil durumları göstererek hastaneyi merkezde bir yere konumlandırmak artan şehrin trafiğine, otopark sorununun meydana getirdiği kanayan yarayı derinleştirecektir.
Yaklaşık 100 dönüme yakın yeni hastane arazisinde geniş, ferah bir hastane ortamının yanı sıra otopark ve ticari alanlar ile şehrin gelişime açık olan o bölgesi daha da kalkınacaktır.
Yeni Devlet hastanesinin yeri konusunda tereddütü olanlar hafta içi her gün mevcut hastanenin poliklinik servislerine gidip vatandaşın yaşadığı mağduriyeti gözleriyle görebilirler.
Hıncahınç kalabalıkta hasta halde sıra beklemek, muayeneyi beklemek o kadar kolay değil.
Vatandaşın bu mağduriyetini görmezden gelip sürecin uzaması her geçen gün halkımıza eziyettir.
Sözün özü, köstek değil destek olalım.