Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesinde düzenlenen Nevruz Bayramı programına Vali Şerif Yılmaz başta olmak üzere Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Dalğar, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bağcı, MAKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Genel Sekreter Servet Olpak, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kutlama programında Rektör V. Prof. Dr. Dalğar ve Vali Yılmaz konuşma yaptılar.
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi sergilendi. Daha sonra Vali Yılmaz ve protokol üyeleri Nevruz ateşini yakıp üzerinden atladılar ve örste demir dövdüler.
Programda yaptığı konuşmada Nevruz’un somut olmayan kültürel mirasımızın başında geldiğini belirten Vali Şerif Yılmaz; ‘Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede kutlanan Nevruz, her milletin kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür. Nesilden nesile aktarılan bir geleneğe, tarih bilincine, doğa sevgisine, yaşama sevincine ve ruh güzelliğine dönüşen Nevruz’u yeni gün ve bahar bayramı olarak kutluyoruz.
“Türk Coğrafyasında Osmanlı’nın hakim olduğu alanlara bakıldığında hanları, hamamları, camileri, medreseleri, köprüleri, su kanallarını veya toplumun ihtiyaçlarına göre tüm eserlerin yapıldığını görürsünüz. Sadece ülkemizde değil Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalan yerlerde de görmemiz mümkün. Somut olmayan kültür varlığımız da, hem geldiğimiz yerden hem de konakladığımız alanlardan aldığımız bir takım değerlerin oluşturduğu mirastır. Bugün belki en önemli miraslarımızdan birisi Orta Asya’dan başlayan ve Anadolu’ya bizimle gelen Nevruz Bayramıdır.
Bugün Nevruz Türk Dünyasında bayram şöleninde gerçekleşmektedir. Bazı ülkelerde bugün bayram ve tatildir. Bu mirasın önemini, ülkemize dört bir yandan saldıran, gerek içerden gerek dışardan saldıran hainlerin amaçlarına bakarak anlarız. Anadolu’da yaşayan bu millet yıllarca bu bayramları, özel günleri kutlaya gelmiş, bu gelenekleri yaşatmıştır. Bu gelenekler bizi birbirimize bağlayan birer çimentodur. Bu çimentonun bozulması binanın yıkılması demektir. Bu çimentonun güçlü kalması için birlik olmamız, birlikteliğimizi gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor.
Nevruz anlam itibariyle, dirilişin yeniden uyanışın sembolüdür. Bugünlerde birlik beraberlik içerisinde olmamız gereken günler. Şehriyle Üniversitesiyle, köylüsüyle kentlisiyle, yaşlısıyla genciyle birlikte olmamız gerekiyor. Birlik ve beraberlik olduğu sürece hiçbir güç bizi yıkamayacağı gibi yapacağımız her şeyide daha kolay başarırız.
100 yıl önce yine mart ayı içerisndeydi, Çanakkale geçilmez dedik. Ecdadımız 103 yıl önce bu ülkenin vatan olması için canlarını feda etti. Yine mart ayı içerisnde 12 martta İstiklal Marşımızın ki Üniversitemizin ismini aldığı Burdur Milletvekili olmasıyla her zaman gurur duyduğumuz Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu İstiklal Marşı’mız TBMM’de kabul edildi. Bugün İstiklal Marşımızla dünyanın dört bir yanında kendimizi ifade ediyoruz. Mart ayı o açıdan bizim için çok önemli günleri içerisinde barındıryor. Ayrıca bugün Dünya Ormancılık Günüdür.
Konuşmasının devamında bu güzel günde hem Nevruz hem de Dünya Ormancılık Gününü birlikte kutluyoruz diyen Vali Yılmaz; “Tozlu Burdur Sözlü Burdur” sözünü hatırlatıp, “Çok şükür ağaç dikimleriyle tozunu bitirdik, inşallah sözünü de bitiririz diye konuştu. İlimizde ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bugün 2.Organize Sanayi Bölgesinde 11 dekar alanda 900 adet karaçam fidanı, bin adet mavi servi ve 300 adet sedir olmak üzere toplam 2 bin 200 adet fidanı toprakla buluşturduk. Ormanlar bir milletin en önemli zenginlik kaynağıdır. Bu zenginliği korumak hepimizin vatandaşlık görevidir. Doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruzu kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.