Gazeteci Yazar Yusuf Yavuz’un uyarıcı haberleriyle ülke gündemine taşınan Salda Gölü; 25-30 bin kişinin katılması hedeflenen gençlik festivalinin 1.derece doğal sit alanı olan göl üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri ve sorunlarını da tartışmaya açtı.
Bir organizasyon şirketi tarafından 29 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde Salda Gölü kıyısında düzenlenmesi planlanan ‘Salda Gençlik Festivali’nde binlerce çadır kurulacak. Festivale, Teoman, Hayko Cepkin, Selda Bağcan, Yeni Türkü ve Manuş Baba gibi ünlü şarkıcı ve grupların katılacağı belirtiliyor ‘Çadırını Kur, Özgürlüğü Yakala’ sloganı ve 25-30 bin kişilik katılım hedefiyle planlanan festivalin sorunlarını Salda Gölü kaldırabilecek mi?..
Andiamo Turizmin sahibi Cem Polatoğlu konu ile ilgili şunları söyledi: “Bir krater gölü olan Salda’nın suları cam göbeğinden başlayıp, en derin yerlerde çivit mavisine çalıyor. Bu nedenle Türkiye’nin Maldivleri olarak da anılıyor. Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alıyor. İlçe merkezinden Salda’ya gitmek 4 km, yani 5 dk civarında sürüyor. Öncelikle Salda, Türkiye’nin en temiz dünyanın beşinci en temiz gölü. Göl içinde 3 endemik tatlı su balığı, göl çevresinde ise yaban domuzu, tilki, kaplumbağaların değişik cinsleri var. Burası, kışın da soyu tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yaşam alanı. Salda’nın plajlarına yüzmek yasaktır yazar. Bir kısım insan gölün killi yapısının bataklık etkisi yaptığını, diğerleri “gölün çektiğini ” söylüyorlar. Bir takım insanlar da boğulma vakalarının herhangi bir sayfiye yerinden yüksek olmadığını, boğulanların daha çok yüzme bilmeyenler olduğu iddaa ediyorlar. Çünkü Salda Gölü bir adımda inanılmaz derinleşebilen bir göl.
Gölün az bilinmesinin nedeni;
1) Çok sapa bir yerde. Ana arterlerin üzerinde değil. Hani, geçerken uğrama şansı yok Salda’ya. Özel olarak gidilmeli. 2) Çok az yazı yazıldı Salda hakkında. Daha çok doğa, motorsiklet ve bisiklet tutkunları ziyaret ediyor.
Şimdi bu doğa harikasında, plajda binlerce çadırın kurulacağı festival düzenlenmek isteniyor. Fikir muhteşem. Peki Festival yeri doğru mu? Hayır. Binlerce kişinin bir kaç gün kalarak yeme içme dahil tüm ihtiyaçlarını yanında getirdikleri malzemelerden sağlaması, çöpler, artıklar, plastikler vs… Ne kadar disiplin altına almaya çalışırsanız çalışın durumu kurtarmanız mümkün olmayacaktır. Peki ne yapılmalı? Konaklama ve Festival yakın bir vadide yapılabilir, gezi olarak da Salda gölünde günübirlik etkinlikler düzenlenebilir. O halde, “SALDIRMADAN SALDA’YA diyelim… ”
SALDA GÖLÜ KIYISINDA KİTLESEL FESTİVALE KARŞIYIZ
Festivalin Salda Gölü kıyısında değil de, farklı bir alanda düzenlenmesi yönünde görüş belirten Art Spor Tour Turizm Seyahat acentası yetkilisi İsmail Yitmen ise ” Festival bahane birileri bu organizasyonlardan büyük para kazanıyorlar. Onlar para kazanırken değerlerimiz yıpranıyor, tahrip oluyor. En başta kirlilik ve senelerce düzelmeyecek yıkımlar bırakabiliyorlar. Dolayısıyla Salda Gölü kıyısında değil, şehrin içinde veya açık alanlarda yapılsın. Salda Gölü yanında hem de 30 bin kişilik festival e karşıyım, bu şekilde yapılmaması lazım ” şeklinde konuştu.
KAYNAK: NİLGÜN ATAR-turizmhaberleri.com