1 Kasım 2017 tarihinde gerçekleşen belediye meclis toplantısında TSK’dan tahsis edilen yeni Burdur Devlet Hastanesi arazinin imar değişikliği dönemin CHP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerinin çekimser oyları, bir bağımsız belediye meclis üyesinin hayır oyu ile salt çoğunluk sağlanamadığından onay çıkmadığı çoğumuzun hafızasında kalmamış olabilir.
Geçen tarihi unutursak, gelecekte vereceğimiz kararlarda yanlış sonuçlara yelken açabiliriz. Bu kapsamda Burdur’da senelerdir yapılacak devlet hastanesinin gecikmesine neden olan her türlü engeli Burdur halkının unutmaması gerekir.
Burdur Belediyesi meclisinde o dönem geçmeyen imar değişikliği dönemin Valisi Şerif Yılmaz döneminde 9 Ocak 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca re’sen onaylanarak “Sağlık Tesis Alanı” dönüştürülmüştü.
Aradan geçen zaman diliminin ardından yılın son ayında 21 Aralık 2018 tarihinde yeni hastanenin ihalesi gerçekleşti. Yeni hastanenin proje bedeli 230 Milyon Lira olarak açıklandı.
Kısa bir hatırlatmadan sonra Bucak Devlet Hastanesi’ne gidenler bilir. Bucak Devlet Hastanesi’nin çevresi o kadar gelişmiş ki gerçekten takdire şayan. Bucak Devlet Hastanesi’nin karşısında bulunan binaların hemen zemin katları, eczane, optik ve medikal mağazaları, lokanta gibi işletmelerle dolup taşmış. Yani hastaneye gelen bir vatandaşın ihtiyacı olan hemen hemen her şey burada hizmete girerek yeni bir ticari merkez haline gelmiş.
Burdur’da yarın Atatürk Mahallesi’nde bu TSK’dan tahsis edilen araziye hastane yapılmaya başlanacak. Nisan ayında ilk kazma vurulması bekleniyor. Peki buraya hastane yapılırken, eczane, medikal ve optik mağazaları, lokanta, market, kafe gibi işletmelerin yerleri hazır mı? Bunu sorguladığımızda tabi ki hayır cevabını alıyoruz.
Her şeyi de devletten beklememek gerekir.
Burdur’a yapılacak yeni devlet hastanesinin bu tarz eksiklikleri yaşamaması için 1990-1993 yıllarında kooperatif aracılıyla yapılan 900 daireden oluşan BURKENT, SUKENT, GÜNEŞKENT isimleriyle tanımlanan sitelerin yıkılarak yerine zemin katlarında geniş, ferah ve cepheli ticari işyerlerinin oluşturulması gerektiğini savunuyorum.
1999 deprem yönetmeliğine uymayan bu yapılar, aradan geçen zaman dilimde 2007 ve 2018 yıllarındaki deprem yönetmeliği ile iyice yönetmeliğin gerisinde kalmış, tabiri caizse “çürük” ve depremde yıkılma riski büyük yapılar haline gelmiştir.
Allah korusun Burdur’da meydana gelebilecek bir depremde bu yapılar büyük kayıplara yol açabilir.
Fırsat bu fırsat denilip BURKENT halkı ortak bir karar vererek bu binaları KENTSEL DÖNÜŞÜME sokmalılardır. Hem kendileri için 2018 yılındaki deprem yönetmeliğine uygun sağlam yapılarda oturmaları hem de yeni devlet hastanesinin ihtiyacı olan işyerlerinin yapılabilmesi için harekete geçmeleri gerekmektedir.BURKENT halkına çağrım şudur ki; Birkaç yıl bu kentsel dönüşüm süresinde belki kiraya çıkarak düzeniniz bozulabilir ama hiçbir değişim kendi hayatınızdan önemli değildir. Bu nedenle biraz bu konuda fedakarca davranarak asansör yeri olan ama asansörü olmayan bu “çürük” yapılardan bir an evvel kurtularak evlerinizi kentsel dönüşüme sokmanız, geniş, ferah, güvenli, sağlam, otoparkı bulunan, yeşil alanı yeterli yeni konutlarınızda oturmanız için gereken mücadeleyi başlatmanızdır.