Çocukluk dönemi yaz kazaları - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberÇocukluk dönemi yaz kazaları - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Çocukluk dönemi yaz kazaları

Son Güncelleme :

31 Ağustos 2019 - 13:07

Çocukluk dönemi yaz kazaları
----- REKLAM -----

Davraz Yaşam Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Hakan SALMAN’dan bu defa da sık karşılaşılabilen yaz kazaları ve önlemleri hakkında sorduğumuz soruların yanıtlarını siz değerli Burdurweb okurları ile paylaşıyoruz.

Çocukluk Dönemi Yaz Kazaları Nelerdir ?                                                                             

Yaz kazalarının çoğunu bisiklet, paten, kaykay kazaları ile yüzme havuzu ve su kaydırağı kazaları oluşturur. Düşme ve çarpma sonucu oluşan travmalardır.

Bisiklet, paten ve kaykay kazalarını önlemek için neler yapılabilir ?                                                                                  

● Bisikletin çocuğun boy, kilo ve yaşa uygun olmasına dikkat edin.

● Bisiklete binmeden önce frenleri ve lastikleri kontrol edin.

● Uygun kask, dirseklik, dizlikler ile dikkatli ve uygun hızın yapılması kazaları azaltır.

● Küçük çocuklar bisiklete binerken yanlarında olun.

● Gerekli trafik kurallarını ve trafik işaretlerini öğretin.

● Bisiklette lamba, reflektör, zil gibi güvenlik malzemelerinin eksiksiz olmasına dikkat edin.                                                                                                                                                                                                .

Bisiklet, paten, kaykay kazası sonrası neler yapmalıyız ?                                        

Kaza sonucu kırıklarda o bölgeyi tahta, karton gibi bir madde ile sabitleyip hastaneye sevk etmek gereklidir.

Travma sonucu kol ve bacaklardaki kanama temiz bir bez veya tamponla üstüne basılarak durdurulmaya çalışılır, kol ve bacaklardaki kanama fazla ise kanamalı bölgenin üzerine bir turnike sarılır, kol ve bacak kalp hizasının üstünde tutulur, hastaneye gönderilir.  Bilinç kaybı, kafa ve genel vücut travması varsa acil tıbbi yardım çağırılır.

Yüzme Havuzu ve Su Kaydırağı Kazaları Nelerdir ? 

Yüzme havuzlarında en sık karşılaşılan kazalar: havuz kenarlarındaki ıslak zeminde veya havuz merdiveninde kayarak düşme ve havuza atlarken havuz kenarına veya dibe vurmadır.  Boğulma, balıklama atlayarak başı havuzun dibine vurmak nedeni ile ağır kafa travması beyin veya omurilik hasarı, havuz kenarında kaygan zeminde düşmeler sonrası burkulma, kırık ve kesikler de ciddi sorunlar yaratabilir. Yaralanmaların çoğu çocuklarda ve gençlerde görülmektedir.

Havuz ve su kaydırağı kazaları için ne gibi önlemler alınabilir ?
Havuz çevresinin ıslanınca bile kaymayan malzeme ile kaplanması  Çocukların büyüklerin gözetiminde yüzmesi ve yüzme öğretilmesi  Derinliği 2 metreden sığ havuzlara balıklama atlamamak  Havuzun kenarına parmaklık koyarak çocukların girişini kısıtlamak
Havuzun sığ tarafına derinliği gösteren bir levha koymak
Havuz yakınında bir can simidi bulundurmak
Deniz yatağı ve şişme oyuncaklarla oynarken dikkat etmek
Su kaydılaklarında her zaman ayaklar önde kaymak
Çok hızlanırsanız bağdaş kurarak veya ayaklarınızı kaydırağın kenarına doğru açıp sürterek yavaşlamak.
Kaymaya başlamadan önce suya ineceğiniz yerin boş olduğunu kontrol edin
Suya iner inmez yüzerek uzaklaşın, arkanızdan kayanlar size çarpmasın

Böcek Sinek Isırığı Bulguları Nelerdir ?                                                                

Çocuğun derisinde kaşınma ve şişmeye yol açabilir. Hatta bazı durumlarda ısırılan veya sokulan kısım ağrılı olabilir veya daha ciddi reaksiyonlar görülebilir.

Arı sokması

Kırmızı, şiş ve hassas bir alan vardır. Genellikle arının siyah iğnesinin ucu sokulan bölgede görülür.

Tedavi: İğneyi çıkarmaya çalışın. İğneyi çıkarırken deriyi parmaklarınızla veya cımbızla sıkıştırarak çıkartmaya çalışırsanız iğnenin zehiri (venom) deriye daha fazla yayılabilir. Sokulan yeri su ve sabunla yıkadıktan sonra soğuk suyla ıslatılmış temiz bir bezle veya buzla kompres yapın; bu ağrıyı hafifletecektir.

Sivrisinek ısırması

Kaşıntılı, kırmızı bir kabarcık oluşur. Bu kabartılar bazen grup halindedir.

Tedavi: Kanamaya veya enfeksiyona yol açabileceği için bu bölgenin kaşınmaması gerekir. Sabun ve suyla temizleyin. Şişmeyi ve kaşınmayı azaltmak için soğuk kompres uygulayın veya kalaminli bir losyon sürün.

Kene yapışması

Kene yapıştığı yerden çıkarılınca o bölgede kırmızı, yuvarlak bir kabartı görülür.

Tedavi: Bir cımbızla kenenin başına ve çocuğun derisine mümkün olduğu kadar yakın olacak şekilde tutup keneyi ayırın. Keneyi ayırdığınız alanı sabun ve suyla yıkayın. Alkol veya antibiyotikli merhem sürün. Kırım kongo kanamalı ateşi ve lyme hastalığı açısından çocuk doktoruna başvurulmalı, erken teşhis ve tedaviye olanak sağlanmalıdır.

Örümcek ısırığı

Ortasında bir kabarcık, etrafında kızarma ve şişme olur. Karadul olarak isimlendirilen örümcek soluk kırmızı sokma noktaları, şişlik ve ağrıya neden olabilir. Kahverengi örümcek ısırığında ise ortada su dolu kabarcık, etrafında kırmızılık oluşur.

Tedavi: Örümceğin ısırdığı bölgeyi sabun ve suyla yıkayıp üzerine buz uygulayın. Eğer tehlikeli cinsten bir örümcek ısırığından şüpheleniyorsanız hemen doktorla temas edin.

Ciddi alerjik belirtiler nelerdir ?

Çocuğunuzu arı soktuktan veya böcek ısırdıktan sonra aşağıdaki belirtiler varsa hemen doktora başvurun: Nefes almada güçlük, ağızda tükrük artması, bayılma veya şuur kaybı, bütün vücutta kaşınma veya ürtiker (kurdeşen), aşırı şişme (özellikle göz çevresi, dudaklar, küçük dil ve genital bölgede), bulantı, kusma, mide krampı, kalp atışlarının hızlanması

Çocuklar nasıl korunmalı?

Yaz aylarında sinek ve böcek sokmalarına çok sık rastlanır. Bu nedenle sineksavarlar kullanmak gerekir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Bebekleri korumak fişe takılan sineksavarları tercih edin.  Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler kullanın. Uzun kollu ince pamuk kıyafetler giyin.   Pencereler ince tülle kaplanabilir, çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir.  Kaşınmaya bağlı ciltte enfeksiyon riskini azaltmak için tırnaklarını kesin.  Isırık yeri çok kırmızı ve şiş ise, o bölgeden sarı bir sıvı sızıyorsa yumuşak doku enfeksiyonu olabilir hekime başvurun.  Ormanlık bir bölgede oynamışsa saçını fırçalayarak ve kıyafetlerini çıkararak kene olup olmadığını kontrol edin  Ağız içinde bir sokma olayı varsa acil tıbbi yardım alınmalıdır. Çünkü ağız içindeki şiddetli bir şişme, hava yollarında ani bir tıkanma oluşturup solunum güçlüğüne yol açabilir.

Tabii ki tüm bu saydıklarımız gerçekleşmesini hiç arzulamadığımız kazalar, bu doğrultuda ben, geleceğimizin teminatı tüm çocuklarımız için kazadan uzak sağlıklı güzel günler diliyorum.

Uzm.Dr. Hakan SALMAN

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----