Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Bölgesel Kalkınma alanında yürüttüğü projelere bir yenisini daha ekliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında MAKÜ’de Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı kurulacak.
İl Genel Meclisi ile ortaklaşa yapılacak proje kapsamında Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner ile birlikte İl Özel İdaresi’nde gerçekleşen oturuma katıldı.
İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık’ın da bulunduğu İl Genel Meclisi Oturumuna katılarak burada konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Daha önce il genel meclis üyelerini üniversitemizde ağırlamayı istemiştik fakat küresel salgın sürecinden dolayı ilerleyen bir zamana erteledik. Şu anda da İl Genel Meclisi ile ortak bir çalışmamız söz konusu olduğu için de hem bilgi alışverişi hem de ziyaret için bir araya geldik. Ramazan’dan sonra da umuyorum çalışmalarımızın yapıldığı ortamları, tüm yatırım çalışmalarını göstermek için sizleri de üniversitemize bekliyoruz. Tüm çalışmaları ve yaptığı projeleri ile Burdur’un gelişimini ve kalkınmasını hedef alan bir üniversiteyiz. Türkiye’de bölgesel kalkınma odaklı çalışan ilk beş üniversiteden biriyiz. Saha çalışmalarında 4. yılımıza girdik. Bunun için il genel meclisi olarak sizler de Burdur’un tamamını temsil ettiğiniz için ortak projelerde birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz. Bugün gündemde olan projemiz de yürüttüğümüz bölgesel kalkınma odaklı hayvancılık projesinin artık topluma fayda sağlayabilecek, Burdur’un ekonomisine gerçekten dokunabileceğini düşündüğümüz projelerden bir tanesi. İl Genel Meclisimiz ve İl Özel İdaremiz ile birlikte projeyi yürüteceğimiz için de Sanayi Bakanlığımızdan da kabul görürse güzel bir çalışma olacak. Kırsala dokunduğumuz bir çalışma olacak. Burdur’un ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayandığı için özellikle Teke yöresi dediğimiz için de keçi ve keçinin ürünleri geldiği için bu projemizin böyle bir yönü var. Üniversitemiz büyümesini ve gelişmesini çok hızlı sürdüren, teknik anlamda idari birimlerini ve akademik birimlerini hızla tamamlamış bir üniversite. Önce kurulan üniversitelerle kıyaslanabilir bir noktaya geldik. Hem akademik anlamda hem öğrenci kapasitesi anlamında hem de üniversitenin sahip olduğu fiziksel mekanlar ve altyapılar anlamında da belli bir aşamaya geldik. Üniversitenin gelişimi demek Burdur’un gelişimi demektir. Şu anda 12 fakültemiz, 5 yüksekokulumuz, 13 meslek yüksekokulumuz olmak üzere yaklaşık 32 bin öğrenciye sahibiz. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde toplam 125 yeni bölüm ve program, öğrenci alarak çalışmalarına başladı. Bu anlamda Burdur’un sosyo-ekonomisine katkısı yadsınamayacak düzeyde. Burdur bir üniversite şehri. Bu şehre yakışır bir şekilde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yürüttüğümüz sosyal projelerimiz var. Bu projelerden biri de küçükbaş yetiştiricileri, serbest keçi yetiştiricileri yani çobanların ürünlerinin üretimlerinin ekonomiye dönüştürüldüğü bir proje çalışması.” şeklinde konuşarak üniversitede yürütülen diğer projeler hakkında da bilgiler verdi.
Rektör Korkmaz ayrıca “Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı projesi ile küçükbaş hayvancılıkta keçilerin sadece kurbanlık olarak değil aynı zamanda sütçül ırklara doğru insanların iyi sonuçlar aldığı verimli süte odaklanan bir üretim kapasitesi geliştirme fırsatı da elde edebileceğiz” diyerek projenin önemine vurgu yaptı.
İl Genel Meclisi ile ortak yürütülecek proje meclis üyelerince kabul edilmesinin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayına sunulacak.