Ev sahipleri, evlerinden kiracı çıktıktan hemen sonra yeni kiracı adaylarıyla görüşmeye başlıyor.
Ancak evden kiracı çıkarken dikkat edilmesi gereken noktalar, ev için özen gösterilmesi gereken başlıklar bulunuyor. Dikkat edilmeden kiralanan evlerin fiyatları düşüyor, bakım sorunları meydana gelebiliyor. Sonrasında kiracılarla sorun yaşamamak adına ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor:
Depozitoyu Vermeden Önce Evi Boş Halde Görmelisiniz
Evler kiralanırken, kiracılar genellikle 1 veya 2 kira bedelinde depozito ödüyor. Depozito ücreti evin içindeki demirbaşların ve bakımlı evlerin ederi üzerinden belirleniyor. Bu ödeme, evde oluşabilecek bir hasar için ev tadilatı güvencesi olarak görülüyor. Bu nedenle ev sahipleri, eski kiracı çıkarken, evi muhakkak boş şekilde görmeli ve öyle depozito için geri ödeme yapmalı. Doluyken ev gezildiğinde hasarlar eşyalarla kamufle olabiliyor. Yalnız depozito için değil, yeni kiracının bakımlı bir evle karşılaşabilmesi için de evin boşken görülebilmesi önem taşıyor.
Evin Yenilenmesi Gereken Özellikleri
Kiracılar çıkarken, eğer 2 yıldan uzun bir süre evde oturduysa ve evi temiz teslim aldıysa boya badana yaptırarak evi teslim ediyor. Bu nedenle evden çıkan kiracının oturma süresini ve evin özelliklerini göz önüne alarak eski kiracıdan evi boyatmasını rica edebilirsiniz. Eğer evin boyaya ihtiyacı varsa, sıva ve boya işlemlerini yaptırarak daha kolay kiracı bulunmasını, evin bakımlı görünmesini sağlayabilirsiniz.
Kiralık Evlerde Fiyat Artıran Detaylar
- Kiralık evlerde klima bulunması fiyatlarda artış sağlıyor.
- Beyaz eşyaların demirbaşlar içinde yer alması kirada ciddi yükseliş anlamına geliyor. Ayrıca taşınma maliyetini de azalttığı için özellikle öğrenciler ve yeni evliler beyaz eşya bulunduran evleri tercih edebiliyor.
- Eşyalı ev kiralamak özellikle yazlık bölgelerde avantaj vadediyor. Dönemsel kiracılar, eşyalı ev tutarak çok daha yüksek kiralarla yaz aylarında tatil yapabiliyor.
- Evlerde duşakabin, banyo dolabı bulunması fiyatları atırıyor.
- Doğalgazlı evlerin fiyatları diğerlerinden daha yüksek oluyor.
- Bakımlı, yenilenmiş mutfaklar hem hijyen vadetmesi hem de şık görünmesi nedeniyle evin daha yüksek kira fiyatların sahip olmasına imkan tanıyor.
- Parke bulunduran evler, halıfleks kaplamalı olanlardan daha yüksek fiyatlarla kiracıları karşılıyor.
Yeniden Kiralamadan Önce Bakım
Evler yeniden kiralamadan önce klima, kombi gibi demirbaş cihazların yıllık bakımının yapılması önem taşıyor. Kombi bakımı ve klima temizleme yaptırarak yeni kiracı adaylarına evin bakımlı olduğu ve ev sahibinin hassaslığı konusunda işaret verebilirsiniz. Eğer evin içi bakımlı değilse ve evin kirası bu nedenle mecburen düşük tutuluyorsa, evde detaylı bir tadilat yapabilirsiniz. Fayansların, dolapların yenilenmesi, parke yapılması, pencerelerin PVC haline getirilmesi, mantolama gibi eklentilerle evi yeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Yeni Ev Kiracılarıyla Anlaşabilirsiniz
Birçok ev sahibi, yeni kiracılar ile evin bakımı konusunda anlaşmaya varabiliyor. Örneğin yeni kiracı evin boyasını yaptırarak kiradan tek seferde veya taksit taksit düşerek ev sahibine maliyet çıkmasını engelleyebiliyor. Eğer ev sahibi olarak ev tadilatı için bütçeniz yoksa, yeni kiracı adaylarını bu şekilde bilgilendirerek anlaşmaya varabilir, evin yenileme maliyetlerini kira üzerinden karşılayabilirsiniz. Birçok kiracı, eve taşınmadan önce yapılacak tadilatları kabul ediyor ve evin yenilenmesi için ev sahibi ile kolaylıkla anlaşmaya varabiliyor. Tadilatta kullanılacak malzemelerin seçimi, ustanın bulunması gibi konular ev sahibinin onayı ile belirleniyor. Böylelikle karşılıklı mutabakat ile ev sorunları halledilebiliyor. Evde tadilat yaptırırsanız mutlaka bir temizlikçi tutarak evi inşaat pisliklerinden arındırmalısınız. Böylece evin çok daha albenili görünmesini sağlayabilirsiniz. Temiz, bakımlı, kiracı adaylarının içinde yaşam hayali kurabileceği evlerin, daha hızlı ve yüksek fiyatlı kiralanmasını sağlayabilirsiniz.