TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a evlerinde solunum cihazına bağlı yaşayan hastalar hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Geçtiğimiz yıl enerji faturalarına zam üstüne zam yapan iktidar, 2022 yılında da vatandaşlarımızı zamlı tarifelerle tanıştırmıştır diyen GÖKER, “Evde solunum cihazına bağlı yaşayan hastalar, elektriğe yapılan yüzde 127’lik zam sonrası büyük sıkıntı çekmektedir. Günde en az 16 saat çalışan bu cihazlar aylık ortalama 200 kilovatsaat elektrik tüketmekte ve bu nedenle yüksek faturalar gelmektedir” dedi.
Söz konusu cihazların 24 saat çalışması halinde bu rakamın 250 kilovatsaati aştığını ve yalnızca solunum cihazı kullanımının aylık ortalama 450-500 lirayı bulduğunu belirten CHP’li Vekil, “Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kronik hastalara verdiği aylık destek ise sadece 200 lira civarında kalıyor” dedi.
Türk Toraks Derneği’nin verilerine göre ülkemizde yaşayan 4 milyon solunum hastasının en az 600 bini evde cihazlara bağlı olarak yaşamakta olduğunu aktaran GÖKER, “Türkiye’de 40 yaş üzeri nüfusun yüzde 40’ında KOAH hastalığına rastlandığı ve bu hastaların yüzde 15’e yakın kısmının solunum cihazına bağlı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca ALS, MS hastaları da evde yapılan tedavilerinde elektrikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Sonuç olarak, ülkemizde milyonlarca hastamız, yoğun elektrik kullanımı gerektiren tedavi cihazlarını kullanmak zorunda olup, söz konusu fahiş zamlar nedeniyle mağdur durumda kalacaklardır” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.
Burdur ilimizde elektrikli cihazlarla evde tedavi gören hastalarımızın sayısı kaçtır?
Burdur ilimizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen 200 liralık destek rakamından faydalanan hasta sayımız nedir?
Ülkemiz genelinde evde elektrikli cihazlarla tedavi gören hastalarımızın elektrik faturalarından muaf tutulması yönünde bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır?
Eğer yoksa böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?