Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, enerji fiyatlarına yapılan zamların sanayi ve ticarette maliyetleri artırdığını vurguladı.
Artışlara ilişkin bir değerlendirmede bulunan BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ürünlerine gelen zamlar sanayi ve ticaret alanlarında maliyetleri artırarak, enflasyonu körükleyecektir. İş insanlarımızın küresel ekonomideki rekabetini zorlaştıracak, ihracat rakamlarımızı frenleyecek, vatandaşların da alım gücünü düşürerek tüketici fiyatlarına olumsuz etki edecektir. Girdi maliyetlerindeki bu artışlar resesyon riski de oluşturabilir. Bizler de desteklemelerin, finansmana erişimin, hibe ve teşviklerin daha geniş tabana yayılmasını ve sürecin çeşitli tedbirlerle atlatılmasını beklentisindeyiz. Odamız bu konudaki misyonunu, üyelerimizin menfaatine olan talep ve önerileri TOBB’a iletmeyi ve önerilerin takibini sürdürmektedir” dedi.
DOĞALGAZ İTHALATI
Doğalgaz ithalatının %99 seviyelerinde olduğunu söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) pandemi sonrasındaki toparlanma sürecinde patlak veren Rusya- Ukrayna savaşı yaptırımlarından olan Rusya’nın Avrupa’ya doğalgazı kestiğini, Avrupa’nın da Rusya’dan elektrik satın almayı kısıtladığını vurguladılar. EPDK ve BOTAŞ tarafından Avrupa’daki birçok devlette elektrik ve enerji kullanımında tedbirler uygulanmaya başlandığı açıklandı. Dünyadaki emtia fiyatlarının artması ve ülkemizde de döviz kurlarındaki dalgalanmalar enerji maliyetini otomatik olarak yükseltti. Yani yurt dışından enerjiyi tekil olarak alıp, fiyatının ise düşmesi mümkün gözükmüyor. İthal bir enerji kaynağı olan doğalgazın yüzde 99 seviyelerinde yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin ediliyor” diye konuştu.
MADALYONUN ÖBÜR YÜZÜ
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik yaptığı değerlendirmesinde iş insanlarının moral ve motivasyonlarının bozulmaması gerektiğine dikkat çekerek; “Küresel Enerji Krizi adıyla açıklanan bu durumla birlikte gıdaya erişim başta olmak üzere, nakliye, lojistik, hizmet, sanayi ve ticaretteki maliyetlerde olağan üstü artışlar yaşanabilir. Yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkileriyle küresel piyasalardaki enerji ve ham madde fiyatlarındaki artışlar limitleri geçti. Nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış uygulanmaya başlandı. Bunlardan dolayı güncel zamlar hakkında açıklama yapan EPDK ve BOTAŞ’ın haklı nedenleri olabilir. Fakat bir de madalyonun öbür yüzü var. Zamlarla birlikte sanayicimizin, tüccarlarımızın, turizm sektörü bileşenlerinin, tarım- hayvancılık sektörü bileşenlerinin girdi maliyetleri artacak, kârlılıkları azalacak. Bu güncellemelerin ardından şunu hatırlatmakta fayda var: İş dünyasında moral önemlidir, iş insanlarımızın moral ve motivasyonu korunmalıdır. Zamların ticaret, üretim ve istihdama negatif psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracak tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Bunların dışında Kış mevsimi itibarıyla nihai tüketicilerin elektrik ve doğalgaz kullanım oranlarının artacağını da unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Başkan Keyik yaptığı değerlendirmenin sonunda şunları söyledi: “Alternatif enerji elde edebilecek doğrultuda plan ve projeler geliştirmeliyiz. İş dünyamızın kullandığı enerji fiyatlarındaki %8’lik KDV’de indirime gidilmeli, zamları karşılayacak imkanlar sağlanmalıdır. Sanayi bölgelerindeki firmalarımızın kullandığı ortalama elektrik ve doğalgaz tutarları göz önünde bulundurularak, fiyattaki artışlar gözden geçirilmelidir. Nihai tüketicileri uzun vadeli sabit fiyat uygulamasıyla spot fiyat artışlarından korunmamız gerekir. Tasarruf, depolama ve yenilenebilir sistemlerle sanayicilerimize kesintisiz enerji iletilmelidir.
Birey olarak da iş yerimizde veya evimizde kullandığımız enerji kaynaklarında israftan kaçınmalıyız.”