Elektrik Dağıtım Şirketlerinden Zam Talebi: Sübvansiyon Tehdidi
Elektriğe 2024’de zam sinyali geldi! Elektrik dağıtım şirketleri, elektrik fiyatlarına zam yapılması talebinde bulundu. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, 26 aydır sabit elektrik faturası stratejisinin uygulandığını ve bu stratejinin sürdürülemez hale geldiğini vurguladı.
Sübvansiyon Yükü Artıyor
Barış Erdeniz, sabit elektrik faturası uygulamasının sürdürülebilmesi için yıl sonuna kadar 5,7 milyar dolar sübvansiyon gerektiğini belirtti. Bu durumun Türkiye’nin enerji dönüşümünü ve arz güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade eden Erdeniz, “26 aydır sabit elektrik faturası stratejisini uyguluyoruz. Aynı dönemde enflasyon yüzde 300 artmışken elektrik faturaları aynı kaldı. Bu sürdürülebilir olmayan fiyat politikalarının karşılığında 5,7 milyar dolar seviyesinde bir sübvansiyon ihtiyacı var” dedi.
Gerçek Maliyetlere Dönüş
Erdeniz, elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye’nin ekonomi politikalarına destek verdiklerini ancak artık gerçek maliyetlere dayalı bir fiyatlama politikasına geçilmesi gerektiğini söyledi. “Elektrik dağıtım sektörü olarak elimizden geldiğince destek verdik. Ancak artık bu seviyelerde, bu konunun enerji arz güvenliğini tehdit etmemesi için gerçek maliyetli fiyatlama politikasına dönülmesi gerekiyor” dedi.
Enerji Dönüşümü ve Gelecek Stratejileri
Elektrik dağıtım sektörünün enerji dönüşümündeki son gelişmeler ve stratejiler hakkında bilgi veren Erdeniz, tasarruf ve verimlilikte gerçek maliyetin ortaya konulması gerektiğini vurguladı. “Sürdürülebilir fiyat politikaları uygulandığında enerji arz güvenliği sağlanabilir. Elektrik faturalarının yatay seyri için devletimizin üstlendiği sübvansiyonun mevcut seyrini koruması durumunda, yıl sonunda 5,7 milyar dolar seviyesine ulaşılacağı öngörülmekte. Elektrikte gerçek maliyetini yansıtacak fiyatlama politikalarına geçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Elektrik dağıtım şirketlerinin zam talebi, enerji sektöründe sürdürülebilirlik ve arz güvenliği konularını yeniden gündeme getirirken, bu konuda alınacak kararların tüketiciler ve ekonomi üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.