Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme
Zorunlu trafik sigortası poliçelerinde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren hasar maliyet endeksine göre azami yüzde 3 artış yapılacak. Bu uygulama, değişen ekonomik koşulları dikkate alarak sigortalıların menfaatlerini koruma ve hasar prim dengesini sürdürülebilir kılma amacıyla hayata geçirildi.
Hasar Maliyet Endeksi Belirleyici Olacak
Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans olarak kullanılacak endeks, asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri gibi çeşitli faktörlere dayalı olarak hesaplanacak. Bu şekilde, ödenecek prim miktarında araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra, endeksi oluşturan fiyat değişimleri de etkili olacak.
Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında dikkate alınacak oranlar ise şu şekilde belirlendi: asgari ücret artış oranının yüzde 45’i, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranının yüzde 30’u, motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15’i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10’u.
SEDDK’nin yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Böylece sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında azami yüzde 3 artış yapabilecek.
Tazminat hesaplamaları güncellenecek, zorunlu teklif verme uygulaması kaldırılacak ve trafik operasyon merkezi kurulacak. Eroğlu, “Trafikte kişi davranışlarına müdahale edip zararları kaynağında azaltmamız gerekiyor” dedi ve Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası tazminat hesaplamalarını mevzuata koyamadıklarını, bu nedenle mahkeme pratiğini alarak sektör ödemelerinin buna göre yapılacağını belirtti.
Doğal Afet Sigortalarında Yenilikler
Eroğlu ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) deprem bölgesinde 13,5 milyar TL ödeme yaptığını ve sistem altyapısını geliştirerek yeni uygulamaları devreye alacaklarını söyledi. KOBİ’lerde sigortalılık oranının yüzde 50 olduğunu ve reel sektördeki fabrikaların afet ve sürdürülebilirlik planlarının olmadığını vurguladı.