Mehmet Şimşek’ten Altın İthalatına Sıkı Denetim: Yeni Adım Açıklandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde alınan kararlar doğrultusunda işlenmemiş altın ithalatına yönelik kota uygulamasının 10 kilogram esnetileceğini açıkladı. Geçtiğimiz yıl altın ithalatına getirilen kısıtlamalara dair konuşan Şimşek, kuyumculuk ve mücevherat sektörü temsilcilerine net bir mesaj verdi. Türkiye’de yüksek enflasyon, vatandaşları birikimlerini altın ve dövizde değerlendirmeye yönlendiriyor.
Altın Sektörüne Kötü Haber
Bu karar, kuyumculuk ve mücevherat sektöründe tepkiyle karşılandı. Altın ithalatına yönelik vergi ve kota kısıtlamaları, piyasada sarrafiye grubunda altın bulmayı zorlaştırmıştı.
Gram altın, çeyrek altın, cumhuriyet ve külçe altın üretimlerinde işçilik masraflarının artması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu bankalarını altın alım işlemleri için görevlendirmiş ve mayıs ayının ilk haftasında işlenmemiş altın ithalatındaki kotayı 10 kilogram daha gevşetmişti.
Bu düzenlemelere rağmen mevcut durumun yetersiz olduğunu savunan sektör temsilcilerine, Bakan Şimşek’ten sert eleştiriler geldi. Şimşek, altın ithalatına getirilen kısıtlamalar hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Kusura Bakmasınlar, Kısıtlamalar Devam Edecek”
“Altına yönelik bir kota uygulaması getirdik. Çıkar çevreleri memnun değil… Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz ve sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi ülkenin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihlerine saygılıyım ancak kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ihracata dönüştüreceğiz.”
50 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaşmıştı
Türkiye’de hatalı ekonomi politikaları nedeniyle 2023 yılında yapılan işlenmemiş altın ithalatı, son 50 yılın zirvesine ulaşmıştı. Bireysel yatırımcıların yanı sıra büyük şirketler de gelirlerini altın ve dövizde korumayı tercih etmiş, yatırımlarını Türk lirasında değerlendirmemişti.
Kısıtlama kararlarının ardından ve TL mevduat faizlerinin cazip hale gelmesiyle, altın ithalat rakamlarında sert düşüşler yaşandı. Bireysel yatırımcılar ve şirketler, uluslararası sermaye girişleriyle yeniden TL mevduatına yönelmiş durumda.