Wagner Engereği Nedir, Wagner Engereği Zehri Ne İşe Yarar?Burdurweb, Burdur Haber,Wagner Engereği Nedir, Wagner Engereği Zehri Ne İşe Yarar?Burdurweb, Burdur Haber,
SON DAKİKA

Wagner Engereği Nedir, Wagner Engereği Zehri Ne İşe Yarar?

Son Güncelleme :

02 Temmuz 2024 - 10:58

Wagner Engereği Nedir, Wagner Engereği Zehri Ne İşe Yarar?
----- REKLAM -----

Adıyaman’da Kanser Tedavisinde Umut: Wagner Engereği Zehri

Adıyaman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız ve ekibi, kanser tedavisinde umut verici bir adım atarak endemik bir tür olan Wagner engereği (Montivipera wagneri) zehrinin potansiyel antikanser özelliklerini araştırmaya başladı. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Erzurum ve Bingöl’de beş günlük kapsamlı bir saha çalışmasını içeriyor.

Yılan Zehrinin Kansere Karşı Potansiyeli

Prof. Dr. Yıldız, yılan zehirlerinin çeşitli hastalıklara iyi gelen maddeler içerdiğini belirtti. “Wagner engereğinin zehir içeriğini belirleyerek, özellikle ovaryum kanseri hücreleri üzerinde denemeler yapacağız,” diyen Yıldız, yılan zehrinde bulunan 100’den fazla maddenin kansere karşı etkili olabileceğini ifade etti.

Özgün Araştırma: Wagner Engereği

Araştırmada, Türkiye’nin endemik türlerinden olan Wagner engereği, daha önce yalnızca Aras Vadisi’nde bilinirken, şimdi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde de bulunduğu tespit edildi. Bu keşif, yılan zehirlerinin biyoteknolojik kullanım potansiyelini ortaya koymak adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Bilimsel İş Birliği ve Saha Çalışması

Projeye, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Dr. Naşit İğci, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Dr. Suna Karadeniz Saygılı ve Iğdır Üniversitesi’nden Dr. Bahadır Akman da katkıda bulundu. Araştırma ekibi, bölgede yakalanan yılanlardan zehir örnekleri aldıktan sonra, yılanları doğal yaşam alanlarına geri bıraktı.

Bu araştırma, Wagner engereği zehrinin kansere karşı potansiyel tedavi edici özelliklerini ortaya koyarak, tıp dünyasında yeni bir umut ışığı olabilir.

----- REKLAM -----

YORUM ALANI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.