Genco Erkal Kimdir, Neden Öldü? » Burdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Genco Erkal Kimdir, Neden Öldü?

Son Güncelleme :

31 Temmuz 2024 - 10:03

Genco Erkal Kimdir, Neden Öldü?
----- REKLAM -----

Genco Erkal Kimdir?

Genco Erkal, 28 Mart 1938 tarihinde İstanbul’da doğmuş, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmendir. 31 Temmuz 2024 tarihinde 86 yaşında hayatını kaybetmiştir. Uzun bir süredir kan kanseriyle mücadele eden usta oyuncu, tiyatro ve sinema dünyasına önemli katkılar sağlamıştır.

Kariyeri ve Başarıları

Genco Erkal, 1959 yılından itibaren Türkiye’nin önde gelen özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başlamıştır. 1969 yılında Dostlar Tiyatrosu’nu kurarak Türkiye’de politik tiyatronun gelişiminde öncü bir rol üstlenmiştir.

1965 yılında, Nikolay Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı öyküsünü tiyatroya uyarlamış ve bu eser, Türkiye’de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneye konulmuştur. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, Genco Erkal ile özdeşleşmiştir. Tek kişilik oyunların ustası olarak tanınan Erkal, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e, Nâzım Hikmet’ten Behiç Ak’a ve Yaşar Kemal’e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarlamıştır.

Sinema Kariyeri

Genco Erkal, sinemada da başarılı bir kariyere sahiptir. 1982 yılında “At” ve 1983 yılında “Faize Hücum” filmleri ile Antalya Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” dalında iki kez Altın Portakal ödülü kazanmıştır.

Hastalığı ve Vefatı

Genco Erkal, uzun bir süredir kan kanseriyle mücadele ediyordu. Tedavi süreci devam ederken, 31 Temmuz 2024 tarihinde 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçının ölümü, sanat camiasında büyük bir üzüntü yarattı.

----- REKLAM -----

YORUM ALANI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.