----- REKLAM -----
e-Arşiv fatura, işletmelerin kağıt belge oluşturma, gönderme ve saklama süreçlerinden tasarruf etmelerini sağlayan fatura türüdür. Elektronik ortamda düzenlenen arşiv faturaların en önemli özellikleri, T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen yasal düzenlemelere tamamen uygun olmalarıdır. Söz konusu fatura türü, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara gönderilir.
e-Arşiv Fatura Zorunluluğu
Aşağıda sıralanan kriterlere dahil olan işletmelerin, e-Arşiv fatura düzenlemeleri zorunludur.
- e-Fatura mükellefleri
- 2023 hesap dönemi için 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden mükellefler
- 2023 hesap dönemi için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı kazanan işletmelerden:
- Kendi siteleri veya platformlar aracılığıyla e-ticaret faaliyetlerinde bulunup 2023 hesap dönemi için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı kazanan mükellefler
- Gayrimenkul inşası, alım-satım ve kiralama işlemleri yapanlar ile bu tür işlemlere aracılık edenler
e-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları
e-Arşiv Fatura programına geçiş yapmanın beraberinde getireceği dikkat çekici avantajların en önemlileri şunlardır:
- Maliyet ve Zaman Tasarrufu: e Arşiv fatura programı sayesinde belge düzenleme süreçleri tamamen dijitale taşınır. Bu sayede kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkar. Üstelik seri şekilde fatura düzenleme süreçleri gayet kısa sürede tamamlanabilir.
- Bilgi Güvenliği: Program dahilinde tüm veri ve belgeler GİB tarafından kontrol edilen ve denetlenen sunucularda saklanır. Dolayısıyla bilgi güvenliği için ekstra efor sarf edilmesine gerek kalmaz.
- Kolay Erişim ve Saklama: e-Arşiv faturalara dair rapor oluşturmak ve geriye dönük sorgulama yapmak son derece kolaydır.
- Yasal Uyum: Dijital formattaki faturalar, GİB tarafından belirlenen standartlara tamamen uygundur. İşletmenin yasal yükümlülükler uyum için fazladan çaba göstermesi gerekmez.
- İşlem Hatalarında Azalma: e-Arşiv fatura kullanımı, kullanıcı hatalarını mümkün olabilecek en alt düzeye indirir. Yanlış bilgi girişi ve hatalı düzenleme ihtimalleri kayda değer oranda azalır.