Tomris Giritlioğlu Kimdir? « Burdurweb, Burdur HaberTomris Giritlioğlu Kimdir? « Burdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Tomris Giritlioğlu Kimdir?

Son Güncelleme :

23 Eylül 2024 - 21:15

Tomris Giritlioğlu Kimdir?
----- REKLAM -----

Tomris Giritlioğlu (d. 1957, Kadınhanı) Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve proje tasarımcısıdır. Özellikle 1999 yapımı Salkım Hanımın Taneleri filmiyle tanınmış ve Türkiye’de dönem dizilerinin öncüsü olmuştur. Kurşun Yarası ve Çemberimde Gül Oya gibi popüler dizilerin yapımcısı veya proje tasarımcısı olarak Türk televizyonculuğunda yakın tarih konulu dizilerin yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır.

Yaşamı ve Kariyeri

1957 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde doğan Tomris Giritlioğlu, Hatay kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası Ali Arcak, Kadınhanı’nda hakimlik yaparken, annesi Sakine Arcak ev hanımıydı. Giritlioğlu, çocukluğunun ilk yıllarını Adana’da geçirdi ve ilkokul 3. sınıftan sonra TED Ankara Koleji’ne devam etti. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında devrimci bir kimlikle tanınan Giritlioğlu, bu dönemde sinema yönetmeni olma kararı aldı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı ve 1977’de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi. Bu evlilikten 1980 doğumlu oğlu Ilgaz dünyaya geldi. TRT’de Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti ve burada Tabletten Belgesele ve Beyoğlu adlı iki belgesel film çekti.

1989’da TRT Drama Bölümü’ne geçiş yapan Giritlioğlu, ilk filmi Kantodan Tangoya‘yı çekti. İlk uzun metrajlı filmi Suyun Öte Yanı‘nı 1991’de tamamladı. Bu film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü, 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise En İyi İkinci Film ödülünü kazandı.

1994 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Yaz Yağmuru adlı öyküsünü sinemaya uyarladı. 1995’te ise Mehmet Eroğlu’nun Yarım Kalan Yürüyüş romanından uyarladığı 80. Adım filmiyle önemli başarılar elde etti. Film, 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’nü, 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde ise En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.

1999 yılında yönetmenliğini yaptığı Salkım Hanımın Taneleri filmi ile büyük bir çıkış yakalayan Giritlioğlu, bu filmle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünü, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ise Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü kazandı.

2002 yılında TRT’den emekli olan Giritlioğlu, Salkım Hanım’ın Taneleri filminin devamı niteliğindeki Güz Sancısı filmini 2008’de tamamladı. Emekli olduktan sonra özel televizyonlar için dönem dizileri üretmeye odaklandı. Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya, Ihlamurlar Altında, Hatırla Sevgili, Karayılan, Asi, Gönülçelen, Kasaba, Bu Kalp Seni Unutur mu?, Her Şeye Rağmen gibi önemli dizilerde yapımcı veya proje tasarımcısı olarak görev aldı.

Giritlioğlu, Türkiye’de dönem dizileri akımını başlatan önemli isimlerden biri olarak kabul edilmektedir.

----- REKLAM -----

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.