Öğretmenlik Mesleği Kanunu ÖMK Resmi Gazete’de Yayımlandı - Haber Son DakikaHaber Son DakikaÖğretmenlik Mesleği Kanunu ÖMK Resmi Gazete’de Yayımlandı - Haber Son DakikaHaber Son Dakika
SON DAKİKA

Öğretmenlik Mesleği Kanunu ÖMK Resmi Gazete’de Yayımlandı

Son Güncelleme :

19 Ekim 2024 - 15:56

Öğretmenlik Mesleği Kanunu ÖMK Resmi Gazete’de Yayımlandı
----- REKLAM -----

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Öğretmen atamalarından eğitim çalışanlarına yönelik şiddette ceza oranlarının artırılmasına kadar birçok düzenlemeyi içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, öğretmen adaylarının eğitim süreçlerinden atamalarına kadar önemli değişiklikler içeriyor.

Milli Eğitim Akademisi Kurulacak

Kanunla birlikte, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması ve öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademi, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olarak çalışacak ve öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimini destekleyecek. Akademi, aynı zamanda dijital yeterlilikler ve mesleğin gerektirdiği becerilerin kazandırılması için eğitim programları düzenleyecek. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli de talepleri uygun görülmesi halinde bu akademide eğitim alabilecek.

Öğretmen Adaylarının Eğitimi

Öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimleri, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Bu eğitim, adayın mezun olduğu programa bağlı olarak 3 veya 4 dönem sürecek. Adaylar, hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az 2 yazılı sınava girecek. Başarılı sayılabilmek için her dersten 100 üzerinden en az 60 puan almak gerekecek. Ek sınavlar sonunda herhangi bir dersten başarısız olan adayların akademiyle ilişiği kesilecek.

Hazırlık Eğitimi ve Değerlendirme

Hazırlık eğitimi sürecinde, öğretmen adaylarının bilgi ve becerilerinin eğitim ortamına yansıtılabilmesi için üç ayrı değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Eğitim boyunca devam zorunluluğu olacak ve toplamda 20 gün ve üzeri mazeretli devamsızlık yapan adaylar, bir sonraki döneme kaydedilecek.

Öğretmen Adaylarına Yapılacak Ödeme

Hazırlık eğitimi sürecinde öğretmen adaylarına, her ay 23 bin 310 TL gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak. Adayların kaydı dondurulduğunda bu ödemeler duracak. Ayrıca, öğretmen adayları bu süreçte Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalı sayılacaklar.

Sözleşmeli Öğretmenlik

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmen adayları, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Sözleşmeli öğretmenler, 3 yıllık çalışma sürelerini tamamladıktan sonra, talepleri halinde öğretmen kadrolarına atanabilecekler.

Bu kanun, öğretmenlik mesleğini daha profesyonel bir zemine oturtmayı ve eğitim sistemini daha kaliteli hale getirmeyi amaçlamaktadır.

----- REKLAM ---------- REKLAM -----