Pastırma Sıcakları Nedir, Ne Zaman Başlıyor? - Haber Son DakikaHaber Son DakikaPastırma Sıcakları Nedir, Ne Zaman Başlıyor? - Haber Son DakikaHaber Son Dakika
SON DAKİKA

Pastırma Sıcakları Nedir, Ne Zaman Başlıyor?

Son Güncelleme :

22 Ekim 2024 - 14:11

Pastırma Sıcakları Nedir, Ne Zaman Başlıyor?
----- REKLAM -----

Pastırma Sıcakları Ne Zaman Başlıyor? Ekim mi, Kasım mı?

Pastırma sıcakları, sonbaharda kısa süreliğine güneşli ve sıcak havaların yaşandığı bir dönemi ifade eder. 2024 yılında bu sıcak günlerin Ekim ayının sonları ile Kasım ayının başlarında görülmesi bekleniyor. Geçmiş yıllarda bu dönem, birkaç gün sürebildiği gibi iki haftaya kadar da uzayabiliyor. Pastırma sıcakları, gündüzleri sıcak, geceleri ise serin havaların hakim olduğu bir zaman dilimidir.

Pastırma Yazı Nedir?

Pastırma yazı, adını bu dönemde pastırmanın kurutulması için ideal hava koşullarının oluşmasından alır. Yüksek basınç sistemleri, açık gökyüzü ve düşük rüzgar koşullarıyla sıcak havalar yaşanırken, akşam saatlerinde hava serinler. Bu sıcak-soğuk hava döngüsü, pastırma yapımı için uygun bir ortam yaratır.

Dünyanın farklı bölgelerinde farklı adlarla anılan bu dönem, Türkiye’de “pastırma sıcakları” olarak bilinirken, Almanya’da “kocakarı yazı”, İsveç’te “Azize Birgitta yazı” ve ABD’de “Yerli yazı” olarak adlandırılmaktadır.

----- REKLAM ---------- REKLAM -----