ABD’de Çocuklarda ‘Yürüyen Zatürre’ Vakalarında Artış: Türkiye İçin de Tehdit mi?
ABD’de çocuklar arasında giderek artan ‘yürüyen zatürre’ vakaları, Türkiye’de de endişe yaratıyor. İlkbahardan bu yana hızla yayılan bu zatürre türü, özellikle okul çağındaki çocukları etkiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, 31 Mart – 5 Ekim 2024 tarihleri arasında 2-4 yaş grubunda yürüyen zatürre vakalarının oranı yüzde 1’den yüzde 7,2’ye çıkarken, 5-17 yaş arası çocuklarda ise yüzde 3,6’dan yüzde 7,4’e yükseldi. Genel olarak tüm yaş gruplarındaki oran ise yüzde 0,5’ten yüzde 2,1’e ulaştı.
Yürüyen Zatürre Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Yürüyen zatürre, Mycoplasma pneumoniae bakterisinden kaynaklanan ve genellikle çocukları etkileyen bir enfeksiyondur. ABD’de halk arasında “yürüyen zatürre” olarak adlandırılan bu hastalık, hastaların belirtiler göstermesine rağmen ağır bir hastalık seyrine girmemesi nedeniyle bu isimle anılmaktadır. Öksürük, yorgunluk gibi belirtiler yaygın olsa da hastalar günlük yaşamlarını sürdürebilmektedir. Mikoplazma bakterisi aynı zamanda kulak iltihabı, sinüzit gibi başka enfeksiyonlara da neden olabilmektedir.
Hangi Yaş Grubunda Daha Sık Görülüyor?
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ’a göre, yürüyen zatürre özellikle 5-17 yaş arası çocuklarda sıkça görülüyor. Ancak, COVID-19 pandemisi sonrası daha küçük yaş gruplarında da bu zatürre türüne rastlanmaya başlandığı gözlemlenmiştir.
Türkiye’de Durum Nasıl?
Türkiye’de şu ana kadar bu tür vakalarda ciddi bir artış olduğuna dair resmi bir veri bulunmamakla birlikte, genel zatürre vakalarında bir artış olduğu gözlenmektedir. Prof. Dr. Karadağ, Türkiye’de öksürük şikayetiyle doktora başvuran çocuklara sıkça antibiyotik tedavisi uygulandığını belirterek, bunun belki de mikoplazma zatürresini dolaylı yoldan tedavi ediyor olabileceğini ifade etti.