DOĞUM İZNİ UZAYACAK MI? Doğum izni son gelişmeleri! Çalışan annelerin doğum izni kaç gün? » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

DOĞUM İZNİ UZAYACAK MI? Doğum izni son gelişmeleri! Çalışan annelerin doğum izni kaç gün?

Son Güncelleme :

14 Ocak 2025 - 11:54

DOĞUM İZNİ UZAYACAK MI? Doğum izni son gelişmeleri! Çalışan annelerin doğum izni kaç gün?
----- REKLAM -----

Doğum İzni Artacak mı? Nüfus Politikaları Kurulu’ndan Çalışan Anneler için Yeni Düzenleme

Doğum izni artacak mı? sorusu, Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı’nda ele alınan yeni düzenlemelerle gündeme geldi. Çalışan annelere yönelik doğum izni süresinin artırılmasını içeren düzenleme, annelerin iş hayatında hak kaybına uğramadan daha uzun süre izin kullanabilmelerine olanak tanıyacak.

Mevcut Doğum İzni Uygulaması

Doğum izni, hamile çalışanların doğumdan önce ve sonra belirli bir süre işten uzaklaşmalarını sağlayan bir haktır. Türkiye’de hâlen kamu ve özel sektörde ücretli doğum izni, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (4 ay) olarak uygulanıyor. Kamu çalışanları, bu sürenin ardından 2 yıla kadar ücretsiz izin kullanabilirken, özel sektör çalışanları için ücretsiz izin süresi 6 ayla sınırlı.

2025 Doğum İzni Düzenlemeleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz” açıklamasıyla çalışan annelere yönelik yeni düzenlemelere işaret etti. Bu kapsamda, doğum izni süresi ve annelere yönelik teşviklerde önemli değişiklikler planlanıyor:

  • Ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması,
  • Ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması,
  • Çalışan annelere kreş desteği verilmesi.

Doğum İzni Kaç Gün Olacak?

Doğum izni şu anda doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta uygulanmaktadır. Ancak doğum öncesi kullanılmayan 5 haftalık izin, doktor raporuyla doğum sonrasına eklenebilmektedir. Böylece doğum sonrası izin süresi 13 haftaya kadar uzayabilmektedir.

4587 sayılı İş Kanunu’nun “Analık Hali ve Süt İzni” başlıklı 74. maddesi, kadın çalışanların doğumdan önce ve sonra toplamda 16 hafta çalıştırılmaması gerektiğini hükme bağlamaktadır.

Yeni Düzenlemenin Amacı

Planlanan düzenlemelerin ana amacı, nüfus artışını desteklemek ve kadın istihdamını artırmak. Çalışan annelere sağlanacak kreş desteği, daha uzun doğum izinleri ve esnek çalışma modelleriyle kadınların iş ve aile hayatı arasındaki dengeyi daha rahat kurabilmeleri hedefleniyor.

2025 Doğum Yardımları

Doğum (rapor) parası, çocuk yardımı ve emzirme ödeneği gibi desteklerin miktarlarının artırılması da gündemde. Yeni düzenlemelerin detayları, önümüzdeki dönemde yapılacak açıklamalarla netleşecek.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----

YORUM ALANI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇOK KAZANANLAR

    ÇOK KAYBEDENLER

      İŞLEM GÖRENLER