Dünya Ormancılık Günü kutlandı »Haber Son DakikaDünya Ormancılık Günü kutlandı »Haber Son Dakika
SON DAKİKA

Dünya Ormancılık Günü kutlandı

Son Güncelleme :

23 Mart 2012 - 9:42

Dünya Ormancılık Günü kutlandı
----- REKLAM -----

21 Mart Dünya Ormancılık Günü Etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında Çelenk Sunma töreni düzenlendi. Orman İşletme Müdürü Ümit Aşır ve beraberindeki heyet Sayın Valimiz Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret etti.

Ümit Aşır etkinlikler hakkında Vali Tapsız’a bilgi verdi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Tapsız, Ormancılık Günü’nün önemine değindi.

BÜĞDÜZ’DE 300 ADET FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
21 Mart Dünya Ormancılık Günü etkinlikleri kapsamında Büğdüz Kasabası’nda fidan dikim töreni düzenlendi. Fidan dikim töreninde öğrencilerle kısa süre sohbet eden Vali Tapsız, öğrencilerle “evet-hayır” yarışması oynadı.

Törene; Vali Süleyman Tapsız, Vali Yardımcısı Vekili Mustafa Altınpınar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Büğdüz Belediye Başkanı Ali Erdoğan, İl Müftüsü Osman Artan, Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü olmasının yanı sıra Nevruz kutlamalarının da yapıldığını hatırlatan Vali Tapsız; “Nevruz birlik ve beraberliğin en üst seviyede yaşandığı günler olarak kutlanmalı. Bu bayramlar Türk Dünyası’nda bu şekilde kutlanıyor. Ormanlarımıza ağaçlarımıza baktığımız zaman toprak, su gibi en önemli kaynaklarımızdan birisi olduğunu ve beşikten mezara kadar her alanda ormanla iç içe olduğumuzu görüyoruz. Orman demek temiz hava, su, bol ve bereketli ürün demek. Ormanlar oksijen kaynağı, en güzeli de iklimi düzenliyor. Erozyonu ve toprak kaymasını önlüyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde diyor ki “Kıyametin kopacağını görseniz dahi elinizde bir fidan varsa bunu hemen toprakla buluşturun” diye buyuruyor. Çocuklarımıza, öğrencilerimize orman ve doğa sevgisini aşılamamız gerekiyor. Ormanlarımızı korumamız lazım. Burdur’da 2012 yılında 1 milyon fidan dikilmesi hedeflenmektedir.” diye konuştu.

Yaz mevsimi öncesinde orman yangınlarına dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Vali Tapsız, vatandaşlardan piknik alanlarının temiz bırakılmasını istedi. ‘Orman bekçiyle değil sevgiyle korunur’ sözünü hatırlatan Vali Tapsız, “Ormanı korumak için onu sevmek yaşamak gerekiyor. Pikniğe gittiğimizde, doğayla baş başa kaldığımızı düşündüğümüz anda çevremize bir bakıyoruz çöpler, pet ve cam şişelerle karşılaşıyoruz. O nedenle lütfen bu konuda herkes duyarlı olsun. Çöplerimizi ormanda bırakmayalım. Ormanda bırakılan cam kırıkları aşırı sıcaklarda orman yangınlarına sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

İlimizin 318 bin hektarı yani yüzde 46’sı ormanlık alanlarla kaplı olduğunu söyleyen Orman İşletme Müdürü Ümit Aşır; “Bu alanın endüstriyel ve yakacak odun üretimi esas alındığında 151 bin hektarı yani yüzde 22’si verimli ormanlarımızdan oluşmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artması, hızlı sanayileşme ve insanların yaşadığı çevreye zarar vermesinden dolayı dünya üzerinde ormanlık alanlar giderek azalırken ülkemizde ise 2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği eylem planlarında yapılan ağaçlandırmalar, iyileştirmelerden dolayı ormanlık alanlar ülkemiz genelinde artmaktadır. İlimizde 2012 yılında son 5 yılda olduğu gibi ortalama 5 bin hektar alanda ormanlarımızda iyileştirme ve yeni tesis çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yaklaşık 2 milyon adet fidan dikilmiş olup 12 ton tohum ekimi yapılmaktadır. Bu çalışmalarımızı daha yeşil bir Burdur için yapmaktayız.“ dedi. Konuşmaların ardından Büğdüz Ömer Naci Bozkurt İlköğretim Okulu öğrencileri folklör gösterisi sundu. Ardından protokol üyeleri ve diğer katılımcılar 300 fidanı toprakla buluşturdu.

----- REKLAM ---------- REKLAM -----