Burdur'un neyi meşhur? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBurdur'un neyi meşhur? | Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Burdur’un neyi meşhur?

Son Güncelleme :

29 Mayıs 2012 - 18:47

Burdur’un neyi meşhur?
----- REKLAM -----

Burdur ilimizin neyi meşhur diye bilgi almak isteyen vatandaşlarımız için bu makaleyi yazma gereği duydum. Burdur ilinde, her vilayetin, her bölgenin veya her yörenin kendine özgü yemekleri, tarihi konakları, antik yerleri ve yöresel sanatları mevcuttur. Biraz sonra belirteceğim ismi meşhur kavramlarda burdurweb.com sitesinde arama bölümünden terimleri tarattırarak daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Öncelikle bu makalede ilginizi hemen artırmak için Burdur’un meşhur yöresel yemek ve tatlılarından bahsedeceğim. Burdur’da ana yemek olarak adı meşhur ilin isminide almış nefis lezzetli ‘Burdur Şiş Köfte’. Evet Burdur Şiş Köfte kuzu ve dana etlerinin hayvanın sinirsiz bel etinden tuzla yoğurularak dinlendirilip, köz üzerinde pişilirip, etin nefis yağı ile soslandırılmış pide ve yanında sofralık biber, soğan, domates ile servis edilir. Birde yanında buz gibi ayranla yemede yanında yat diyebilirsiniz.

Yemeğimizi yedik üzerine tatlıyı yemeden olmaz. Burdur’un meşhur tatlılarından ‘Burdur Ceviz Ezmesi’. Kısaca Burdur Ceviz Ezmesi irmik, şeker ile ezilmiş cevizin ezilerek karışımından yapılan çok leziz bir tatlı olup yemekten pişman olamayacağınız bir lezzet. Ceviz Ezmesi Buradan temin edebilirsiniz.

Yetmedi, Burdur’da tarımsal üretimi ülke çapında önde gelen haş haş üretimiyle birlikten ananelerimizin yapmış olduğu öyle bir lezzet varki o ayrı bir güzel, ‘Haş Haş Helvası’. Haş Haş Helvası adından anlaşılacağı gibi haş haş tahılından yapılmaktadır. Eskiden odun kuzinilerde mini kazanlarda pekmez ile haş haş karıştırılarak koyu kıvama gelesiye kadar ateş üzerinde bekletilir. Kıvama gelen karışım biraz dinledirildikten sonra ile un ile mermer taşın üzerinde karıştrılarak dövülür. Zamanla dövünlen karışımdan parçalar alınarak elimizle şekil verilir. İşte size haş haş helvası, afiyet olsun.

Burdur’da birçok meşhur yöresel yemek ve yiyecekler var ama anlatmaya devam edersem bayağı canınız çekecek ve diğer anlatacağım kısımları okuyamayacaksınız. Evet Burdur’da bölgenin verdiği avantaj ile bir çok göle sahip ismine sahip Burdur Gölü meşhur değil ama Yeşilova ilçesinde bulundan Burdur’a güney-batısından 75 km mesafede bulunan ‘Salda Gölü’ ünü dünyaca tanınmış bir göldür. 196 metre ile Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın ikinci derin gölü olup, berraklığı ile mükemmel manzarası size oraya çeken etmenlerdendir. Yüzülebilen nadir göllerden biri olan Salda Gölü temizliği ile dikkat çekmektedir. Gitmenize tavsiye edebilirim.

Burdur’da tarihi konakları anlamda nam salmıştır. Burdur’da Selçuklu ve Osmanlı İmparatrluğu döneminde inşa edilmiş birçok yapı mevcuttur. Bunların isimleri şöyledir; Burdur Ulu Cami, Taşkapı, Taş Oda, Mısırlılar Evi yapıları en çok ziyaret gören ve bilinen yapılardır.

Burdur birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklar olarak Antik Tarihi yapıları ile de dikkat çekmekte olup Burdur’a 33 km uzaklıkta Ağlasun İlçesi’nde ‘Sagalasssos’ antik kenti, Gölhisar İlçesi’nde 110 km mesafede bulunan ‘Kibyra’ antik kenti’ arkeolojik açıdan çok önemli ve değerli kalıntılardı.Sagalassos Traian döneminin arkeolojik özelliklerini yansıtırken, Kiybra İ.Ö. 189 yıllarda Helenistik döneminden Roma’nın hakimiyetine kadar dönemin insanlarının yaşam alanı olmuştur.

Bu kadar tarihi bilgi yeter sen müzikten haber et diyorsanız, hiç merak etmeyin Burdur’un da meşhur bir çalgısı var, ‘Sipsi’. Sipsi 15–47,5 cm uzunluğunda ince bir kamıştan yapılır. Teke Yöresi gurbet havası açışlarında sık duyulan nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısı olup kötü haber sipsiyi çalmak ustalık isteyen bir çalgıdır. Ama öğrenmek isteyenlere de engel olmak istemeyiz.

Evet Burdur’da merak edebileceğiniz meşhur bir çok özelliklerini bilgi dağarcığımdan geldi kadarıyla size anlatmaya çalıştım. Bu yazılanlar arasında daha detaylı bilgi edinmek için başta söylediğim gibi yan menüden bulunan arama bölümünden kelime girerek detaya inebilirsiniz. Umarız faydalı olmuşuzdur.

Özgür DOĞAN

 

 

 

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----