Yeni akademik yılın ilk dersini Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı verdi – Törende Teke yöresinin yerel sazları eşliğinde İstiklal Marşı seslendirildi .
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) 2013-2014 akademik yılı açılış töreninde ilk dersi verdi. MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve Teke yöresi yerel sazları eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra MAKÜ Müzik Topluluğu, halk müziği dinletisi sundu, halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi.
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı 2006 yılında kurulan üniversitenin 210 bin metrekare kapalı alana, 4 enstitüye, 6 fakülteye, 6 yüksekokula, 10 meslek yüksekokuluna sahip olduğunu, bünyesinde 20 bin öğrenci, 650 öğretim elemanı ve bin 200 çalışan bulunduğunu söyledi. Göreve geldiklerinden beri hedeflerinin bilim ve araştırmaya yönelmek olduğunu anlatan Saatcı, “Bu anlayış neticesinde ‘Proje üreten üniversite’ kavramı her geçen gün üniversitemize yeni kazanımlar sunmaktadır. Üniversitemizden çıkan TÜBİTAK öğrenci projelerimiz, sayı olarak Türkiye genelinde ikinci sıraya yükselmiştir” dedi.
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da MAKÜ’nün ülke genelinde adından söz ettiren üniversitelerden biri olduğunu kaydetti. Üniversitelerin bilginin üretildiği, eleştirilerin yapıldığı, tartışmaların canlı tutulduğu, memleket meselelerinin konuşulduğu bilim yuvaları olduğuna işaret eden Akkaya, “Üniversiteler, bulundukları kente katkı sağlayan, sanayileşmesini, sosyal hayatın zenginleşmesini, kültürlerin ortaya çıkmasını sağlayan kurumlardır. MAKÜ kurulduğından bu yana tüm bunları bünyesinde bulundurmaktadır” diye konuştu.
Törende konuşan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, sözlerine “Üniversitede büyük sıkıntılar içinde yaşamış bir abiniz olarak konuşuyorum” diyerek başladı. Yılmaz, “Rahmetli babam ‘Sırtıma ip takar sizi okuturum’ derdi. Ben öğle inanıyorum ki tüm öğrencileri anne ve babaları aynı duygu ve düşünce içinde buraya yolluyorlardır. Onlara ne kadar teşekkür etsek yetmez. Tek çözüm burayı zamanında bitirip ailenize, ülkemize ve insanlığa hizmet edecek konuma gelmektir” ifadesini kullandı.
İlk dersi İlber Ortaylı verdi Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ortaylı, yeni akademik yılın ilk dersini verdi. Ortaylı, Ortadoğu tarihini anlattığı ilk dersinde, bölgenin dünyanın çok önemli coğrafi parçası olduğunu söyledi. Bu önemli parçada Osmanlı İmparatorluğu’nun 4 asır geçirdiğini anlatan Ortaylı, “İdari ve kültürel mirasımız ve bazıların da bıraktığımız Türk azınlıklardan dolayı Ortadoğu tarihi için Türkiye çok önemlidir. Bu Türk azınlıklar burada Osmanlı Devleti’nin kalıntısı değildir. Selçuklu mirasıyla Irak Türkleri ile Suriye Türkmenleri ile ilgilidir” dedi. Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Ortaylı, şunları kaydetti: “Bugün komşumuzda iki mezhep altındaki Suriyeliler birbirleriyle gırtlak gırtlağa, pek görülmemiş savaşın içindedir. Savaşanlardan birisi rejimin sahibi, yöneticisidir. Öbürü de muhalif kuvvetlerdir. Muhalif kuvvetler de aralarında tam bir birliğe sahip olmadıkları gibi arada kalan gruplar bunların arasında seçim yapamamaktadır. Bu kaosun ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Kolay, bazı reçetelerle ve bazı ideolojik saplantılarla anlaşılacak, çözülecek rejim meselesi değildir.” dedi.