Akdeniz TV’ye Vali Yılmaz verdiği röportajda Sagalassos, Kibyra antik kentlerinde yapılan kazı çalışmaları ve Sagalassos daki karşılama merkezi yapım çalışması hakkında bilgiler verdi. Tarihi kentlerin ön plana çıkmasını istediklerini dile getiren Vali Yılmaz, Kibyra’da bu sene çok orijinal kazı sonuçları elde edildiğini dile getirdi.
Vali Yılmaz, şunları söyledi: “ kazılarda bu sene bir baba tarafından oğlu için yaptırılan anıt mezar bulundu. Bugüne kadar gezdiğimiz yerlerde böyle bir mezar görmedik. Mezarın ortasında bir kitabesi var ve yine burada ilk defa gördüğüm bir şey bir baba oğlu için şiir yazıp kitabenin içine oyma suretiyle ölümsüzleştirmiş. Yine ilk defa Kibyra’da gördüğümüz bir şey genelde anıt mezarlarda ahşap kapı kullanılır burada biz taş kapı gördük. Aynı zamanda Kibyra’yı diğer yerlerden ayıran bir nokta da kapalı bir tiyatroya sahip olması. Aynı şekilde Sagalassos’ta da kazı çalışmaları belli bir hızla devam ediyor orada devrik halde bulunan kapılar ve sütunlar ayağa kaldırıldı. Kütüphanemiz tamamlanıp ayağa kaldırıldı. Biz bu sene orada iki farklı çalışma yürütüyoruz. İlk defa 2013 yılında demir yollarından çıkan ahşap traverslerle doğaya zarar vermeden yürüyüş yolları ve basamaklar yapıldı. Seyir terasları yapıldı. Antik kente gelen ziyaretçilerin bir takım ihtiyaçlarını karşılamak için Sagalassos’ta bir karşılama merkezi inşaatına başladık ve hemen hemen bu inşaatta bitmek üzere. Karşılama merkezinde ziyaretçiler geldiğinde kendilerine antik kent ve tarihi ile ilgili sunumlar yapılacak. Sagalasssos’u ve tarihi dokuyu anlatan bir sinevizyon gösterisi olacak. Bununla birlikte Burdur Müzemizin potansiyeline bakıldığında 60 binden fazla müzemizde parça var ve Avrupa’da 2011 yılında en iyi müze yarışmasında özel ödüle değer görüldü. Fakat mekan olarak konum olarak şehrin içinde kaldığı için bu potansiyelini tam olarak kullanamıyoruz. Bunun için Antalya yolu üzerinde bir arsa beirledik Kültür Bakanlığı ile de mutabık kaldık. Önümüzdeki dönemde inşaatına başlamak sureti ile orada sadece bir müze olarak değil de bir yaşam alanı olarak bir müze alanı inşa edeceğiz. Bu arda Türkiye’nin ilk turizme açılan mağarası olan İnsuyu Mağrası da hem iç hem de çevre düzenlemesi olarak elden geçirilecek ve yeni yüzüyle ilk olma özelliğini devam ettirmek sureti ile yakın bir zamanda ziyaretçilerin karşısına çıkacak. Aynı zamanda höyüklerimiz var Hacılar Höyüğümüzde çok önemli kent kalıntıları çıktı. Kazı alanının etrafının korunma altına alınması gerekiyor ve bununla ilgili kendilerine yer tahsis ettik.
Bunlarla birlikte mermercilik biliyorsunuz son zamanlarda Burdur için önemli bir hale geldi. Burdur’un 2013 yılındaki mermer ihracatı ilk 9 aylık dönemde 300 Milyon Dolar’lara ulaştı. Burdur ihracattan kaynaklanan bir güce de sahip olmaya başladı. Mermer sektörünün gelişmesi istihdamı da önemli ölçüde artırmış durumda. İnanıyorum ki önümüzdeki 20 yılda Burdur mermer konusunda önemli merkezlerden birisi olacak. Sektörde çalışan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Hayvancılık ve süt üretimi konusunda da Burdurumuz önemeli bir gelişme kaydetti. Bu dönemde de Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla artık köylerimizde toplu sağım ve toplu bakım merkezleri kuruluyor. Bu yerlerde toplu üretim ve sağlıklı üretim nedeni ile de sütümüz yaklaşık % 10-15 civarında fazla fiyata satılır hale geldi. Bu nedenle bu konuya önem veriyoruz Üniversitemiz de bu konuya önem veriyor. Biliyorsunuz ilk hayvan bakım polikliniği Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde kuruldu ve çalışmalarına devam ediyor. Yıllık 360 bin tonun üzerinde Burdur’da süt üretimi var. Biz de 2. Organize Sanayi Bölgesini hızlandırarak bu sanayi alanından süt işleme tesislerine de yer vererek katma değeri artırmayı düşünüyoruz.
2. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise imar planlarını çıkarttık altyapı projelerinin şu anda çalışması devam ediyor. Önümüzdeki ay altyapı ihalesine çıkacağız. Öyle zannediyorum 2015 senesinde de burada artık fabrikalar kurulmaya başlanmış olacak.