Çok fazla sayıda, çeşit çeşit diyet listeleri vardır ve bu hızlı kilo verdiren diyetler ile hızlı kilo verme mümkün olmaktadır.
Bu diyetlerden bazıları 3 gün diyeti, 7 gün diyeti, 1100 kalorilik diyet, domates diyeti, lahana diyeti…
Bu diyet listeleri gerçekten işe yarıyor mu ve sağlıklı mı?
Öncelikle bir diyet listesi herkeste aynı etkiyi göstermez. Bırakın tam bir diyet listesini, mesela sadece ekmek yemeyerek ayda 10-15 kilo verebilen insanlar olduğu gibi, sadece çorba ve salata yiyerek bir ay içinde sadece 1-2 kilo verip sonunda hasta olanlar da var.
Hızlı kilo verme, hem sağlıklı olmalı hem de verilen kiloların fazlası ile geri alınmasına yol açmamalıdır.
Doktorlar özellikle çocukluk yaş grubunda olanların hızlı kilo vermesini yanlış buluyorlar. Büyümekte olan bir kimsenin karbohidrat, kalsiyum, vitamin ve mineral gibi besinleri alması gerektiğini, kısa yoldan kilo kaybetmesinin hatalı olduğunu belirtiyorlar. Gelişmekte olan bir gencin haftada 1 kilodan fazla vermesi sakıncalıdır. Ayrıca kiloyu kaybetme şekli de çok önemlidir. Çünkü büyümekte olan çocukların temel besin maddelerini kesinlikle almaları gerekir.
Hızlı kilo verme yolları ile amaç; vücudun su ve kas kaybı değil, yağ kaybı olmalıdır. Bu da belli bir süre, uygun bir diyet listesi ve egzersiz ile mümkün olmaktadır.
Uzmanlardan sağlıklı ve hızlı zayıflamak isteyenler için öneriler;
1) Akşam yemeği:
Akşam yemeğini erken vakitte yemelisiniz ve asla gece atıştırması yapmayın. Akşam yemeğiniz hafif olsun. Tok karna yatmaktan kesinlikle kaçının.
2) Tatlı ve şekerli meyvelerden uzak durun:
Yemeklerden sonra tatlı yemek adettir. Ama bu adeti artık unutalım. Yemeklerden sonra tok karnımıza, şekerli meyveler ve tatlı yememeliyiz. Dikkat edelim, sadece tatlılardan kaçınılmıyor, şekerli meyvelerden de uzak durmalısınız.
3) Alkolden uzak durun:
Alkolden, gazlı, soğuk içeceklerden kaçınmalısınız. Ender Saraç, alkolün göbek bölgesinde yağ oluşturduğunu belirtiyor. Çünkü alkol besinlerdeki yağın emilimini arttırır.
4) Ilık su ve yeşil çay:
Öğün aralarında mümkün olduğunca ılık su ve yeşil çay içmeniz lazım.
5) Erken kalkmak ve egzersiz:
Erken kalkmak, zayıflamanız için çok önemli. Sabah erken kalkmalı ve egzersiz yapmalısınız. 15 dakikalık bir harekete ihtiyacınız var. Sabah yapacağınız yürüyüş, dans etmek gibi bir egzersiz ile vücut ısınızı hafif yükseltmenizde fayda var.
6) Günü 6 parçaya bölerek, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar besin tüketilmeli, küçük ve masum görünen fakat yağ ve şeker içeriği yüksek; yükte hafif pahada ağır ikramları geri çevirin.
7) Porsiyonları küçültün, özellikle ekmeği azaltın.
8) Su, yetişkinlerde vücudun toplamda yüzde 55-60’ını oluşturur. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan besin ve besin öğelerini alırken, yeterli miktarda suyun da alınması gerekir. Kilo verme esnasında metabolik artıkların uzaklaştırılması için, kilo alma esnasında da hücre yapımı için yeterli miktarda su alınması şarttır.