Honamlı Keçileri Yavruladı - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberHonamlı Keçileri Yavruladı - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Honamlı Keçileri Yavruladı

Son Güncelleme :

19 Mart 2014 - 17:27

Honamlı Keçileri Yavruladı
----- REKLAM -----

Honamlı Keçisine Üniversitemiz Sahip Çıktı!

 

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesindeki çiftlikte (Honamlı Keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik (Anatominin kemikle iligli bölümü) yönden kıl keçisiyle karşılaştırılması projesi) kapsamında Honamlı Keçileri ilk yavrularını doğurdu.
 
honamli kecileri yavruladi_1
 
Dünyada sadece Teke yöresinde yaşadığı belirtilen Honamlı keçi ırkı üzerinde yapılan çalışamalar neticesinde Üniversitedeki çiftlikte Honamlı Keçileri ilk yavrularını dünyaya getirdi.
 
2013 yılı Temmuz ayında Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı öncülüğünde Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyeleri “Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik (Anatominin kemiklerle ilgili bölümü) yönden kıl keçisiyle karşılaştırılması” isimli proje çalışması TÜBİTAK tarafından da desteklendi. MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz’ın yürütücüsü olduğu proje kapsamında İstiklâl Yerleşkesi’ndeki çitflikte yetiştirilen 70 Honamlı dişi keçi ile 2 Honamlı tekeden oluşan sürü ilk yavrularını vermeye başladı.Çiftlikteki 60 keçiden 45’i doğum yaptı. Bu doğumlarda toplam 65 yavru dünyaya geldi. Doğan yavruların 2 yıl süryele sürüde tutulacağı ve her ay düzenli olarak gelişimlerinin takip edileceği bunun yanı sıra Anne keçilerin de süt verimlerinin kontrol edileceği belirtildi.
 
Mehmet Akif Ersoy Ünviersitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı Çiflikte yaptığı açıklamada “Herşey bir fikir, düşünce ve hayalle başlar. Bundan 6-7 yıl önce Keçi demekten imtina edildiği bir dönemde Keçinin günah keçisi olduğu bir dönemde keçilerimizin bir değer olduğu, keçilerimizin milli bir kaynağımız olduğu bunu en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi ile yola çıktık. İçinde bulunduğumuz Teke Yöresindeki keçi sürülerini dolaştık. Halk arasında Honamlı olarak tabir edilen aslında kıl keçisi olmayan çok daha farklı özellikleri olan, çok daha üstün özellikleri olan başka bir ırkı tesbit ettik. Hazırladığımız projelerimizi TÜBİTAK’a sunduk.” dedi.
 
Saatcı, “Proje ekibimiz Honamlı keçisini her yönüyle inceleme altına aldı. Honamlı keçisi bilinen kıl keçisinden çok farklı özelliklere sahip.. Bu ırkın oğlak verimi, büyüme hızı, et verimi ve süt verimi oldukça yüksek. İddia ediyoruz dünyanın en doğal, en organik keçi sütünü veriyor. Meralarda çalılarda tamamen doğal olarak beslenip yavrularını meydana getirdiler ve bu sütü bizesundular. Bu sütün değeri ölçülmez. Keçi sütü şifa kaynağı. Bizim ülkemizde üretilmesi ise gurur verici. İnşallah organize şekilde üretime geçip sütü halkımıza sunabil mek en büyük hedeflerimizden bir tanesi. Bu ilk aşama.”
 
Honamlı keçi ırkının laktasyon süt verimi ve süt bileşimini hakkında ilk verilerin toplanmaya başlandığını söyleyen Yrd. Doç. Özkan Elmaz ise çalışmalarda önemli bir etçi ırk olduğu yönünde elde edilen veriler ışığında doğan oğlakların büyümesinin 2 yıl boyunca düzenli aralıklarla takip edileceğini belirtti. Elmaz, “Proje sonunda Honamlı keçi ırkı ile ilgili bütün özellikler bilimsel olarak ortaya konduktan sonra, bölgedeki yetiştiricilere Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği yoluyla kaliteli damızlık üretimi sağlanacaktır” dedi.
 
Projenin yürütücüsü Özkan Elmaz ilse Honamlı keçi ırkının Burdur’un Antalya’ya yakın olan bölgeleri ile Antalya Korkuteli ve Kepez bölgelerinde görüldüğünü belirtti. Elmaz Honamlı keçisinin büyüme verilerinin dünyanın en iyi etçil keçi ırkı diye bilinen “Boer” ırkıyla başa baş olduğunu, hatta bazı verilerinin daha yüksek çıktığını aktardı.
 
Elmaz, “Yaptığımız ilk araştırmalara göre Honamlı keçi ırkı dünyada başka bir yerde yok. İlk bilimsel veriler Honamlı ırkının verim değerleri açısından dünyada sayılı bir ırk olabileceğini gösteriyor. Bu konu üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----