Burdur’lu ödüllü sipsi sanatçısı Hüseyin Demir, 150 yıllık çoban kavalını gözü gibi koruyor.
Kavalın kendisine dedesinden kaldığını belirten Hüseyin Demir, “Kaval annemin dedesinden babasına ondan da bize intikal etti. Yaşadığım sürece koruyacağım ve çocuklarıma bırakacağım en değerli miras olacak.” dedi.
Ardıç ağacından yapılmış Otantik kavalın kendisi için çok önemli olduğunu belirten Demir ” Otantik çoban kavalı bir hazine. 150 yıl önce güzel motiflerle işlenmiş bir kaval. Antik değeri var. Kendim sipsi icracısı ve imalatçısıyım.” dedi.
Kavalın bazı yerlerinde küçük bozulmalar olduğunu kaydeden Demir “bazı yerlerinde ufak tefek deformasyonlar var. Ancak özelliğini kaybetmemiş. Kuzenlerim sanatla ilgilendiğim için Manevi değeri yüksek olan bu kavalın bende kalmasına müsaade ettiler. Dirmil kilim motifleri olan yün örgü bir kılıfı var. Yaşadığım sürece saklayacağım, bu kadar eski bir kaval her yerde yok. ” dedi.
Kavalı yapacağı müzede sergileyeceğini belirten Demir ” Avşar Müzesi isminde minik bir müze yapacağım kavalı bu müzede, annemin dayısından kalan 115-120 yıllık Yörük kemanesi (tırnak kemane) , kemik kaval (çığırtma), Dirmil ve Kozağaç yöresine ait 2 telli, 3 telli cura, sipsi çeşitleri ile sergileyeceğim” dedi.
Özel Haber: Mesut MADAN