Burdur Ekonomisi’ne Can Verebilecek Hamle Ne Olabilir? - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBurdur Ekonomisi’ne Can Verebilecek Hamle Ne Olabilir? - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Burdur Ekonomisi’ne Can Verebilecek Hamle Ne Olabilir?

Son Güncelleme :

07 Temmuz 2014 - 8:37

Burdur Ekonomisi’ne Can Verebilecek Hamle Ne Olabilir?
----- REKLAM -----

Burdur ilimizin önde gelen isimlerinden Burdur Ekonomisi’ne yönelik bir soruyla görüşlerini aldık.Başta Burdur Valisi Hasan Kürklü olmak üzere, Burdur Milletvekilleri’miz Bayram Özçelik, Ramazan Kerim Özkan ve Dr. Hasan Hami Yıldırım, Burdur Belediye Başkanımız Ecz. Ali Orkun Ercengiz, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Saatci, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, Aytaş Akın Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Akın ve AK Altın sahibi Yavuz Mehmet Kaya’dan ”Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?” sorusuna yanıt ve çözüm önerisi aradık.

 

İşte Burdur Ekonomisi’ne rehber olacağına inandığımız ve bu önemli isimlerin görüşleriyle Burdurweb.com haber sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Özgür Doğan’ın çok özel röportajlarını sizlerle paylaşıyoruz.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Valimiz çok kısa bir süre önce Burdur Valiliği’nde göreve başladınız. Bu kısa süreyi baz alarak sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
“Burdur kazanırsa 250 bin kişi kazanır”
 
Burdur Valisi Hasan KÜRKLÜ: İlimizde Mermercilik, süt üretimi, hayvancılık ve turizm sektörlerinde sağlanacak olan ilerleme, gelişim dinamikleri anlamında Burdur’a önemli katkılar sunacaktır.
 
Ancak Burdur ekonomisi, girişimcilik cesaretinin geliştirilmesiyle, Burdur’da kazanan girişimcilerimizin Burdur’a yatırım yapmasıyla, “Burdur kazanırsa 250 bin kişi kazanır” anlayışıyla, birlikte kazanma ruhunun artırılması ve bunun sonucunda başarılı olan sektörlerin diğer bütün sektörleri beslemesi ile ekonomik anlamda dışarıya bağımlı olmaktan kurtulabilir.
 
Kısacası “Burdur’un tarihinde ve kültüründe bulunan yüksek gelişim potansiyeli ancak birliktelik anlayışıyla birleştirilirse başarı sağlanabilir” düşüncesi güçlü bir şekilde hayata geçirilirse Burdur ekonomisine can verebilecek en önemli hamle yapılmış olur.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Vekilimiz Bayram Özçelik sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
AKP Burdur Milletvekili Bayram ÖZÇELİK:

  • Bölgesel Teşvik düzenlemelerinde Burdur ilimiz yatırımcısının tamam yatırım yapılacak cazip bir vilayet oldu diyebileceği bir teşvik kapsamında yer alması kısa süre bile olsa büyük bir ilerleme olacaktır.
  • Teşvikte 3.Bölgede olmamıza rağmen OSB Yatırımlarında 4.Bölgenin teşviklerinden yararlanmasına rağmen hala yatırım için cazip bir il olamadığımız düşünülmektedir. Halbuki 1.ve 2. Bölgeye nazaran 4.bölge OSB’den yararlanılması dikkate alınamamaktadır.
  • Eğitimdeki başarıların devam ettirilmesi, Hem Üniversite, Lise, Ortaokul, İlkokul başarılarının uzun vadede katkıları olacaktır.
  • Antalya’ya gelen yaklaşık 13 milyon turistin ilimizdeki antik kentlere, İnsuyu Mağarasına, yaylalarımıza, tarihi konaklarımıza vb. yerlere ilk başlangıç olarak 100.000 kişiyi çekebilirsek büyük başarı olacaktır.
  • Yıllardır atıl bekleyen ve 3 defa ihaleye çıkılmış olmasına rağmen netice alınamayan Burtrak arazisi ve kapalı alanlarının istihdamı fazla ve yan sanayisi olan bir sektör tarafından çalışır hale getirilmesi
  • Mermer sektöründe blok mermer satışlarının yanında bir o kadar mermer işleme fabrikalarının ve mermer makine imalatı sanayinin süratle daha fazla gelişmesinin sağlanması
  • Hayvancılıkta Türkiye’deki süt sanayisi sektöründe olan büyük firmalardan bir kaçının Burdur’da fabrika kurması

Özgür DOĞAN: Sayın Vekilimiz Ramazan Kerim Özkan sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN:  Sormuş olduğunuz Burdur’umuzun ekonomisi hakkındaki sorunuzu isteğiniz üzerine yanıtlıyorum. Bu konuya kısaca değinirsek öncelikli olarak benim formülüm 6T sorununa çözüm bulmaktır.
 
6T den kastımız tarım, taş (mermer), tarım alet ve makineleri, taşıma, turizm ve ticarettir. Bizim ilk sıradaki önceliğimiz tarım ve hayvancılığın rantabl hale getirilmesidir. Endüstri bitkileri bizde yetişmektedir örneğin; haşhaş, anason, susam, çörekotu, salep gibi… Ancak girdiler pahalı olduğu için değerinde alıcı bulunamıyor. Ayrıca üretici ve tüketici buluşması başarılamadığı için raf ömrü en uzun olan fasulye, biber, domates, salatalık, havuç bizde yetişmesine rağmen yine mağduriyet söz konusudur. Hayvancılığa gelince günde 1000 ton süt üretmemize rağmen endüstri bölgelerine uzaklıktan ve girdilerin pahalılığından (yem, saman, küspe) dolayı üretici emeğinin karşılığını bulamamaktadır. Bunun çözümü ise kısa zamanda bölgemizde yüksek kapasiteli bir süt entegre tesisinin kurulmasıdır. Var olan tesisler yetersizdir.
 
İşte güzel Burdur’umuz bahsetmiş olduğum 6-T sorunlarını hallettiğinde şahlanacaktır.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Vekilimiz Dr. Hasan Hami Yıldırım sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Bağımsız Burdur Milletvekili Dr. Hasan Hami YILDIRIM:  Afyon – Burdur – Antalya demir yolu ve hızlı tren hattının yapımının en önemli hamlelerden biri olduğuna inanıyorum. Bu yatırım, bir taraftan Burdur ekonomisinin Antalya pazarına ve turizme açılmasına imkan sağlayacak, diğer taraftan ise güçlenen liman bağlantısı sayesinde ilin ihracat kapasitesini hızla yükseltecektir. Böyle bir gelişmeden en çok etkilenecek sektörler, tarım ve hayvancılık ve bunlara dayalı sanayi, mermer ve doğal taş sektörü ve turizm olacaktır.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Belediye Başkanımız Ecz. Ali Orkun Ercengiz sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ: Burdur’dan bedelli askerliğin alınması, üniversitenin şehirden uzak bir noktaya taşınması ve yanlış politikalar nedeniyle Burdur’da ticaret durma noktasına geldi. Burdur bölge olarak önemli bir noktada. Burdur’dan günlük ortalama 7 bin araç geçiyor. Öncelikle yol turizmini ve üniversite kent buluşmasını sağlamalıyız. Şehrin dinamizmini kazanması ve ekonomisinin canlanması için Burdur Belediyesi olarak ortak akılla projeler hazırlıyoruz.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Saatci sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa SAATCİ:
 
•Günlük yaklaşık 10.000 aracın geçtiği Çerçin’den Erenardıç’a kadar olan çevre yollarının sağından ve solundan 100’er metrenin ticari alan olarak ilan edilmesi.
 
•Bir eğitim kenti olan Burdur kendisini bugüne kadar eğitimle özdeşleştirmiş ve ifade etmiştir. Eğitimi farklı bir boyutta ele alırsak ki; günümüzde “sürekli eğitim” olarak adlandırılan faaliyet Burdur ekonomisi için ideal bir yol olabilir. Buradaki amaç bugüne kadarki başardıklarımızın eğitim yoluyla bütün ülkeye dağıtılması ve bundan ekonomik kazanım elde etmektir.
 
-Burdur İlkokuldan Üniversiteye hatta KPSS’ye kadar ki eğitim sürecinde nasıl başarılı olmuştur?
-Burdur’u hayvancılıkta başarıya götüren nedir?
-Burdur’da süt kalitesi neden yüksektir?
-Mermer sektöründe bugüne kadar ki, gerek teorik gerekse uygulama alanındaki tecrübelerimizi nasıl aktarırız?
 
Örneklerini aktarabileceğimiz bu konularda oluşturulacak eğitim programlarıyla ülkemizin her yerinden bu sektörlerle ilgilenen Kurum, STK, kişilere yılın belli aylarında ki; bunu 12 aya yaymak hedefimiz olmalıdır,bir eğitim faaliyetinin sürekli devam etmesidir. Bu saydığımız konularla ilgilenen kurum, kuruluş ve kişiler organize edilerek belli süre Burdur’da kalmaları ve bu sürede bahsi geçen konularla ilgili eğitim almaları sağlanabilir. Bu başarıldığı takdirde, şehrin bütün kurumlarıyla (Valilik, Belediye, Üniversite, STK’lar vb.) sahiplendiği ve başardığı konularla ilgili sürekli devam eden bir eğitim programını başlatmış oluruz.Bunun adına da rahatlıkla “Eğitim Turizmi” diyebiliriz.
 
Özgür DOĞAN: Sayın BUTSO Başkanı Yusuf Keyik sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Burdur Ticaret Odası Başkanı Yusuf KEYİK: Ekonomilere ‘Can verecek’ de batıracak da, ‘İnsan’ faktörüdür. Dolayısıyla, Burdur ekonomisine de can verecek olan; ‘Öngörebilen, planlayan, yöneten, güvenen ve güvenilen insan’dır. Zira Burdur Bankalarındaki, yatırıma dönüşmeyen, hareketsiz paranın sebebi budur. Diğer bir deyişle; Burdur ekonomisine can verecek hamle, hareketsiz paraya hareket kazandıracak olan insan faktörünü, ortaya çıkarabilecek bir güven hamlesidir.
 
Özgür DOĞAN: Sayın BTB Başkanı Yılmaz Başar sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz BAŞAR: Burdur ekonomisini canlandırmanın başında, Burdur’un lokomotif sektörleri gelir. Bunlar, mermercilik sektörünün yanı sıra tarım ve hayvancılık sektörüdür. Hayvancılıkta önemli teşvikler sağlanıp, et ve süt fiyatlarındaki istikrar tekrar gözden geçirilirse, Burdur’da ve Burdur ekonomisinde önemli gelişmeler sağlanır.
 
Özgür DOĞAN : Sayın BURDOĞTAŞ Başkanı Nasuh Ekinci sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh EKİNCİ: İlimizin ekonomisi yerel kaynakların üretim ve hizmete sektörlerine dönüştürülerek çok çabuk canlanacağını söyleyebilirim.
 
Bize göre BURDUR BEJ mermeri yerel potansiyellerden bir tanesidir.Burdur Bej mermerini BURDUR MERİH O.S.B de kurulacak fabrikalarda mermerden üretilebilen her türlü malları üreteceğiz. Mamulleri de Dünyaya satacağız.Böylece Burdur ekonomisine yıllık 350 milyon dolar ihracat ve 380 milyon Türk Lirası iç piyasa cirosu elde ederek Burdur’umuzu canlandırmayı planladık.
 
Özgür DOĞAN : Sayın Ercan Akın sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Aytaş Akın Mermer Yönetim Kurulu Bşk. Ercan AKIN: Ankara – Burdur – Antalya Çevre Yolunun Ticari İmara açılması ve Burdur ilinin mermer odaklı marka şehir haline getirilmesi Burdur Ekonomisine can verebilecek hamlelerdir.
 
Özgür DOĞAN: Sayın Yavuz Mehmet Kaya sizce Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?
 
Ak Altın sahibi Yavuz Mehmet KAYA: Burdur’un geri kalmasında rol oynayan, vizyonsuz, ileriyi göremeyen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri değişmeli, sivil toplum ve meslek örgütü yöneticileri kendilerindeki hatayı görmeli, hibelerle ilgili proje eğitimleri verilmeli, göç alıcı yatırım teşvikleri uygulanması için Burdur’un dinamikleri harekete geçirilmelidir.
 
On bir değerli isimle Burdur Ekonomisi’ne rehber olacağına inandığımız   ”Burdur Ekonomisi’ne can verebilecek hamle ne olabilir?” sorusunun yanıtını aradık ve bu faydalı olacağını düşündüğümüz  röportajı gerçekleştirdik. Değerli görüşlerinden dolayı tüm isimlere ayrı ayrı teşekkür ederiz.

----- REKLAM ---------- REKLAM -----