Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Burdur Ticaret Borsası, Köy-Koop, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Burdur Ziraat Odası, Burdur Veteriner Hekimler Odası ve Meslek Odalarından oluşan Burdur Tarım ve Hayvancılık Platformu üyeleri, kahvaltılı basın açıklamasında bir araya geldiler. Platform adına açıklama yapan DSYB Başkanı Kamil Özcan, yapılan açıklamanın amacının şu anda başlamış olan rektörlük seçim sürecindeki her hangi bir adaya karşıolmadıklarınıbelirterek, mevcut MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı’nınbaşladığı işleri tamamlaması ve başarılı yönetim anlayışı nedeniyle önümüzdeki dönemde de görevine devam etmesini beklediklerini söyledi.
Grand Özeren Otel’de düzenlenen toplantıya Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, Burdur Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kamil Özcan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Duran, Antalya Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, ve meslek odalarının temsilcilerini katıldığı toplantıda, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı’nın yene dönemde de görevine devam etmesi istenildi.
Konu hakkında Burdur Tarım ve Hayvancılık Platformu adına açıklama yapan DSYB Başkanı Kamil Özcan, “Burdurun tarım hayvancılıkla ilgili örgütlerinin oluşturduğu tarım hayvancılık platformu ve Burdurdaki bazı sivil toplum örgütleri olarak ilk defa kamuoyuna ortak bir açıklama yapmak üzere bir araya gelerek siz değerli basın mensuplarıyla toplanmış bulunmaktayız.Bilindiği üzere Burdur kültürü her konuda dayanışma ve işbirliğinin ön plana çıkaran bir kültürdür. Halkımızda var olan dayanışma ve işbirliği kültürü doğal olarak değişik toplum kesimlerini temsil eden sivil toplum örgütlerine de yansımaktadır. Bugün ve önümüzdeki günlerin Burdur için önemli bir gündem maddesi hakkında bizlerin ortak görüşünüBurdur kamuoyu ile paylaşmamızda Burdur’daki bu güzel yapının etkisi vardır” dedi.
‘Konu Burdur olunca, bulunulan makam, mevki, siyasi görüş ne olursa olsun hep beraber ortak bir zeminde elimizden geleni ortaya koymaya çalıştıklarını’ aktaran Özcan, “Bugünkü bu toplantının öncelikle bu şekilde değerlendirilmesini umuyoruz.Bunun yanında bu gün aramızda Burdur dışında ancak teke yöresi kültürünün temsilcilerinden biri olana Antalya ili Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı da kamuoyu açıklamamıza destek olmak için aramızda bulunmaktadır. Ayrıca sizleri bir konuda daha bilgilendirmek istiyoruz. Bugünkü ortak basın toplantısı yapma kararımız ve girişimimiz çok hızlı gelişmiştir. Dolayısıyla bu birlikteliğe katkı sağlamak isteyebilecek birçok sivil toplum örgütlerine bilgi verme ve haber ulaştırma şansımız olamamıştır. Bu aksaklıktan dolayı bu konuda duyarlılığı olabilecek ilgili kişi ve kuruluşlardan da şimdiden özür diliyoruz.” Şeklinde konuştu.
Burdur’un gelişmesi ve ekonomik kalkınması için çok fazla alternatifi olan bir il olmadığını aktaran Özcan, “Geçimi ve ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalı bir kenttir.2006 yılında hükümetimizin ve meclisimizin aldığı memnuniyet verici bir kararla ilimizdeMehmet Akit Ersoy Üniversitesi kurulmuştur. Kurulan yeni üniversitemiz Burdur ekonomisine çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca alınan bu kararla ilimize kurulan üniversite sayesinde Burdur bugün bir üniversite kenti olma yolundadır.Bu durum ilin hem ekonomik hem de kültürel gelişmesine büyük bir katkı sağlamaktadır.Yeni kurulan üniversitemizin çok kısa zamanda büyük bir gelişme göstermesi yeni yerleşkesinde modern bir üniversitede olması gereken ihtiyaç duyulan fiziki yapıları oluşturabilmesi, değişik yeni fakültelerin açılması ve en önemlisi de öğrenci sayısını çok kısa zamanda 5.000’lerden 25.000’lere çıkartabilmesi büyük bir başarıdır” diye konuştu.
Üniversitenin tüm bu sayısal değerlerdeki ortaya koyduğu gelişme ve il ekonomisine katkısı yanında, kanser karşıtı farkındalık projesi olan LİSİNİA ve GÖLE YAS gibi birçok insan odaklı sosyal projelerde de yer alması, öncülük etmesi sayesinde bu ve bunlara benzer projelerin hem ülke gündemine hem de uluslararası gündemde yer almasına neden olduğunu aktaran Özcan, “Bugün bir sıkıntısı olan çobanından hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilere kadar her kesin çok rahat bir şekilde üniversiteden yardım alabildiği, profesöründen dekanına, dekanından rektörüne tüm kadrolarıyla ve anlayışıyla çok kısa zamanda halkla bütünleşmiş bir üniversite olması her şeyin üstünde bir övgüyü hak etmektedir.Üniversitemizin ilimize sağladığı katkıların yanında kendi içindeki gözle görülür büyüme ve halkla kaynaşmasında hiç kuşku yoktur ki en önemli paylardan biriside sayın rektörümüz Mustafa Saatcı’ya aittir. Sayın rektörümüz Mustafa Saatcı’nınyönetim anlayışında şehrin dinamiklerine verdiği önem tüm bu gelişmelerde önemli rol oynamaktadır” dedi.
Sayın rektörün kolay ulaşılabilir, ortak çalışma kültürüne sahip biri olması; üniversitenin sanayi ve sektör temsilcileri ile birlikteliğini güçlendirdiğini aktaran Özcan, konuşmasını şu şekilde sündürdü, “Üniversitenin her biriminde proje kültürünün gelişmesi MAKÜ’yü ön sıralara taşımıştır.Burada bulunan bizler sayınSaatcı’nın şahsında üniversitemizin her zaman yerelde yaşanansorunlara üretilecek çözümlerde bize düşen ne varsa “Evet yaparız” diyen bir anlayışın devam etmesini arzu ediyoruz.Ayrıca üniversitemiz sayesinde Burdur hayvancılık sektörü ile ilgili olarak ilimize ve bölgemize; Avrupa’nın en büyük donanımlı hayvan hastanesinin kazandırılmış olması, yapılan örnek çiftliklerle, yetiştiricilerimize öncülük yapılması, küçükbaş hayvancılıkta sadece Burdur’a değil, bölgeye yön veren projelerin hayata geçirilmesi, Türkiye’nin en büyük ve gözde veteriner fakültesine kazandırılması,Koyun Keçi Birliği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile yapılan başarılı çalışmaları, süt sektörüne kazandırılan akıllı süt tankı,Honamlı keçisi ve organik küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini Burdur’a kazandırılmasını, Hayvancılık sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren TSE belgeli merkez laboratuvarının üniversitemize kazandırılmış olmasını,Veteriner Fakültesi laboratuvarına ve merkez laboratuvarına Türkiye’de ilk kez Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni ile analiz yapma ayrıcalığı kazandırılmış Üniversite olmasını takdirle karşıladığımızı belirtmek isteriz.Sizlere çok kısaca özetlemeye çalıştığımız gerekçeler nedeniyle ve hali hazırda devam etmekte olan bu sürecin kesintiye uğramaması için bu masada oturan ve Burdur halkının neredeyse tamamını temsil eden Tarım ve Hayvancılık Platformunun ve Burdur’un değerli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak Sayın Rektörümüz Mustafa Saatcı’nın görevine devamında Burdur ve bölgemiz için çok büyük fayda görüyoruz.
Burdur kamuoyuna öncelikle şunu söylemek isteriz. Bu yaptığımız açıklamanın amacının şu anda başlamış olan rektörlük seçim sürecindeki her hangi bir adaya karşıolmadığımızı belirtmek isteriz. Yalnızca şuanda görevli olanSayın Saatcı’nınbaşladığı işleri tamamlaması açısından ve başarılı yönetim anlayışı nedeniyle önümüzdeki dönemde de görevine devam etmesini beklediğimizi belirtmek isteriz.”