Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliğiyle ‘Kırsal Alan Çalıştayı’ düzenledi.
Ağlasun İlçesinde bulunan bir otelde düzenlenen “Kırsal Kalkınma Çalıştayı”na Vali Hasan Kürklü, Milletvekili Reşat Petek, Milletvekili Mehmet Göker, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Akademisyenler, TKDK İl Kordünatörü Selami Okka, Tarım ve hayvancılıkla ilgili STK Yöneticileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Yerelden hareketle Burdur’daki kırsal alan sorunları masaya yatırılacak çalıştay hakkında bilgi veren Düzenleme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Ergun, “Günümüzde aslında sosyal, ekonomik tüm boyutlarla baktığımızda bütün ele alışlar kentleşme üzerinden tartışılıyor. Kırsal alanların ya da köy diye adlandırabileceğimiz alanların hak ettiği önemi taşıyor olmakla birlikte biraz göz ardı edildiği kaygısını taşıdık ve bu noktada biraz daha yerelden hareketle bu kırsal alanlar çalıştayını düzenlemeyi kararlaştırdık” dedi.
Vali Hasan Kürklü yaptığı konuşmada, ” Ülkemizin asıl meselelerinin birisi kırsal kesimden şehirlere göç oluşturmaktadır. Kırsal kesimden şehirlere göçün önlenmesi lazım. Devletin bu konuda almış olduğu önlemlerin başında kırsal kesimlere yapılan ciddi yatırımlar ve teşvikler geliyor. Kırsal Tarımın desteklenmesi, sulama rejimi, arazi toplulaştırılması, Tarım aletlerine verilen hibe ve teşvikler, destekler var. İlimizde de bu faaliyetleri sürdüren Tarım ve Kırsal Destekleme Kurumunun kurulması, Kalkınma Ajanslarının Kurulması anlamında çok ciddi yatırımlar var. 285 proje desteklendi. Kırsal Turizmi desteklemede Isparta, Burdur ve Antalya illerinden 40 projeye yaklaşık olarak 10 milyon lira destek sağlandı. Son zamanlardaki çalışmalar iyi ama yeterli değil. Taşımalı eğitim köylerde genç nüfusu olumsuz etkiledi. Okulların kapatılması da ayrı bir sorun. Bu sorun her tarafta var. Köye dönüşün sağlanması, köylünün de kalkınmasının sağlanması gerekir. Köy altyapısının güçlendirilmesi, Köyde yaşanların hayat standartlarının yükseltilmesinde elimizden gelen yatırımları yapmaya çalışıyoruz. Bizim bir şekilde köydeki vatandaşı köyde tutmamız, büyükşehirlere göçü önlememiz lazım. Bunu becerdiğimiz zaman büyükşehirlerin de sorunları çözülmüş olacaktır. Önümüzdeki zamanda köy yollarının sıcak asfalt yapılması bağlamında çalışmalarımız var. Ulaşımı ve köy yaşantısını iyileştirdiğimiz zaman gerekli yatırımlarda köylerimize doğru akma bağlamında hız kazanacaktır. Çalıştayımızın hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Kormaz, “Üniversitelerimiz Ülkemizde son yıllarda vizyonunu yerine getirmek için önemli bir sorumluluk ve ivme kazanmış durumdadır. Türkiye’mizin her ilinde en az bir üniversite var. Üniversitelerimiz sadece eğitim ve öğretimin yapıldığı yerden ziyade son zamanlarda toplumsal problemlerin çözüldüğü merkezler olarak da hizmet vermeye başlamıştır. Üniversiteler evrensel bilginin üretildiği, eko sistem içerinde varlığını sürdürdüğü, toplumsal sorunların çözüm merkezi olduğu yerlerdir. MAKÜ de Burdur ve Türkiye’mize hizmet etmektedir. Kalkınma Ajanslarımız, STK ve diğer Kamu Teşkilatlarımız Yöremize ve Bölgemize yerel destek sağlıyor. Toplantımızın asıl konusu da Üniversitemizin bu misyonuna ve sorumluluğa uygun olarak katkı sağlamaktır. Bir problem geldiğinde Üniversite olarak alt yapısını oluşturup Akademisyenlerle bunu çözümlemek için ekip çalışmasını bilimsel çerçevede ortaya koyabilmektir. Buradan çıkan sonuçları İlgili kurumlara, devlet birimlerine iletir, paylaşırız. Akademinin asıl görevi bu alanda çalışmayı yapmaktır. Bu bağlamda Kırsal alanın önemi, kentleşme, sorunlar, kırsaldan kentlere göç, sanayileşme, şehirleşme, sosyal ve ekonomik yansımaları ve daha bir çok unsurların içinde bulunduğu konular burada tartışılacak. 2016 yılı içinde daha geniş katılımlı olarak tartışacağız. Bu Çalıştayı 2016 yılında sempozyuma dönüştüreceğiz. Burdur % 58’i 1. ve 2. tarım alanına sahip, hayvancılığa baktığımızda en iyi illerden bir tanesi. Toplam hayvan sayı bakımından 7. sıradayız. Turizm bakımından da zengin bir il durumundayız. Tarımsal değerlerimizin yanında Kültürel ve Turizm değerlerimiz de var. Bunları en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Sanayi, endüstri değerlerimizi de geliştirmek lazım. Burdur’umuzu her yönüyle değerlendirelim. Çalıştayımız hayırlı, uğurlu olsun.”
Çalıştay Sagalassos ziyaretinin ardından son buldu.