Tefenni Barutlu Su ve Domates Şenliklerinin açılış dün gerçekleşti.
Üç gün sürecek şenlikler, Cuma günü düzenlenen açılış programıyla başladı. Vali Yılmaz Tefennilileri şenlik açılışında yalnız bırakmadı.
Barutlu Su Şenlik Alanında düzenlenen açılış programına başta Vali Şerif Yılmaz olmak üzere, Tefenni Kaymakamı İlker Eker, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış programı öncesi mehter takımı gösterisini sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Ümit Alagöz yaptı. Açılış konuşması sonrası sanatçı Volkan Sönmez sahne alarak sevilen şarkılarını söyledi.
Volkan Sönmez’in konseri sonrası Vali Yılmaz bir konuşma yaptı.
Vali Yılmaz yaptığı konuşmada; “böyle güzel bir günde, güzel bir günün akşamında Allah’ın bereketiyle sizlerle beraber olduk. Cenab’ı hakka şükürler olsun. Bereketini bu topraklardan esirgemez inşallah. Bu akşam bir kaç etkinliğimizle bir arada olacağız. Birincisi bu yıl 15’incisi düzenlenen, ilave olarak bu yıl ismine domateste eklenen Barutlu Su ve Domates şenliğimizin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İkincisi TOKİ tarafından yapılan konutlarımızın anahtar teslimini yapacağız. 141 konutluk ikinci kısmın 23 adetinin anahtar teslimini yapacağız. Hak sahibi kardeşlerime hayırlı uğurlu olsun.
Üçüncü olarak sadece Tefenni için değil ilimiz açısından önemli olan Tefenni Villasın açılışını bugün burada yapacağız. Ben Tefenni Villasın hayata geçirilmesinde emeği olan işletme sahibi Mehmet beye teşekkür ediyorum. Eko turizmin ilimizde gerçekleşmesinde öncülük ediyorlar. İnşallah bu tesisler örnek olur. Ben bu tesis ile birlikte ve yeni tesislerle beraber bölgemizin Turizm’den aldığı payın ve pastanın artacağına, insanlarımızın gelirine katkısı olacağını ümit ediyorum.
Biraz önce sahne alan Volkan kardeşimiz aslında güzel bir programla başladı. Çanakkale’den girdik, Yemen’e gittik. Bugün bu topraklarda biz yaşıyorsak. Çanakkale’deki şehitlerimizin sayesindedir. Bugün biz bu topraklarda bu festivali yapabiliyor isek Yemen’deki şehitlerimizin sayesinde bu topraklarda yaşıyoruz. Eğer biz bugün burada bu festivali yapabiliyor isek, Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin sayesinde buradayız. Yine biz, sanatçımız en son parçasında ölürüm Türkiye’mi söyledi bu devlet, bu bayrak için ölümü göze alan 15 Temmuz şehitlerimizin sayesinde buradayız. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Cenab’ı hak onların şefaatini bizlere nail etsin. Gazilerimiz var, Allah onlara şifalar versin. Rahmete kavuşanlara Cenab’ı hak şefaatiyle Muamele eylesin.
Bu ülke Çanakkale’den Yemen’e can Azerbaycan’dan Bosna Hersek’e kadar, çok geniş bir coğrafyanın mirasçısı. Biz o ulu çınarın bugün bir dalıyız, ana gövdesiyiz. Hiç bir zaman bu gövdede olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Unuttuğumuz anda içimize nasıl nifak soktuklarını gördük. En son 15 Temmuzda gördük. 30 seneden beri PKK terör örgütüyle mücadele ederken, farklı bir kanaldan 15 Temmuz’da bizim karşımıza çıktılar. Bugün yine aynı şekilde farklı şekillerle farklı oyunlarla bu milletin birliğine beraberliğini kardeşliğini bozmaya çalışanlar var. Bu coğrafyada bizi yaşatmamak için ellerinden geleni yapan dahili ve harici bedbahtlar var. Onun için bizim birlik beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz zamandayız. Onun için bu kültürel festivallerin çok büyük anlamı var. Çünkü biz kendi kültürümüzü gelecek nesillere aktaramaz isek, değerlerimize sahip çıkmaz isek toplumu rahatça kullanabilecekleri ortam oluşuyor. Bu festival geçen yıl yapılamadı. Yine aynı şekilde diğer ilçelerimizde de festivaller vardı. Geçen yıl 15 Temmuz nedeniyle yapamadık. Ama hamd olsun, 15 Temmuz darbe girişimine yeltenenler, hak etmedikleri halde çaldıkları üniformayla, çaldıkları tankla, çaldıkları topla, çaldıkları silahlarımızla bu millete kastedenler bugün mahkemelerde sizlerde görüyorsunuz, ne kadar alçak hale geldiklerini artık görür olduk. Düne kadar bunları görmedik, göremedik. Ama o gün o hainlerin bunların yaptıkları şerefsizliklerin ne anlama geldiğini ne mana ifade ettiğini, mahkemelerde dahi nasıl yalan söylediklerini herkes görüyor. Hala daha bunu göremeyen cahiller varsa onlara diyecek çok fazla bir şeyimiz kalmadı. Bunların oyununa gelip onların dümen suyuyla konuşanlar varsa onlara da sözümüz kalmadı. Çünkü biz büyük bir devletin mirasçısıyız. Bu mirasa sahip olan bu Aziz millet, bu bayrağı indirmemek için çok şehitler verdi. 15 Temmuzda 250 şehit verdik. Çanakkale’de 250 bin şehit verdik. Yemende, Sarıkamış’ta, Kurtuluş Savaşı’nda Dumlupınar’da yine bu topraklar için binlerce insan gözünü kırpmadan şehadete yürüdü.
Çanakkale bizim için çok önemlidir, Çanakkale Türkiye Cumhuriyetinin önsözüdür. Eğer Çanakkale geçilmiş olsaydı. Bugün biz burada yoktuk. O gün yedi düvele karşı mücadele veren bu millet, sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde şu anda yaşayan millet değildik, eğer o gün verdiğimiz mücadelenin ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen varsa Çanakkale’ye gidip görebilirsiniz. Çanakkale’de yatan şehitlikleri gördüğünüz zaman anlayabilirsiniz. Yemen’den, Şam’dan, Halep’ten, Saray Bosna’dan, Bakü’den Şehitlerimiz, Burdurlu Şehidimizle beraber, Karslı şehidimiz ile berber Diyarbakırlısıyla, Trabzonlusuyla koyun koyuna yatıyorlar. Onun için biz büyük bir milletin mirasçılarıyız. Bu millet Cumhuriyetin kuruluşuyla doğmadı. Onun için Tefenni’miz 1800’lü yıllarda ilçe oldu. Dikkat edin Cumhuriyet’le değil. Bizim Cumhuriyet’le birlikte sadece yönetim şeklimiz değişti. Bu millet buradaydı, bu millet bu topraklara geldiği günden beri burada biz geçmişimizle beraber buradayız. Biz kültürümüzle beraber buradayız, burada olmaya devam edeceğiz. Bu kültürü yaşatmak için de elinden gelen gayreti gösteren bütün herkesin yanında olduğumuzu beraber olduğumuzu devletiyle milletiyle buyurun mücadele vereceğimizi bilmenizi isterim. Onun için buradayız. Bu yağmurlu günde, yağmurlu havada sizlerle beraber olduk. Cenabı Hak bu birliğimizi beraberliğimizi bozmasın.
Bugün hak sahiplerine biraz sonra TOKİ tarafından yaptırılan evlerin anahtarlarını teslim edeceğiz hayırlı olmasını diliyorum. Tefenni 2. Etap TOKİ olarak 141 konut projesi tamamlandı, daha öncede sizlerin de bildiği gibi TOKİ tarafından 1. etapta 224 konut projesi yapılmış, toplam da bugüne kadar Tefenni’miz de 365 konutu tamamlamış olduk. Burdur genelinde de yapılan son 15 yılda konut sayısı da 2 bin 671 olmuş. İnşallah ihtiyaç sahiplerimizin ihtiyaçlarını bu yönde de gidermeye çalışacağız.
Burada bir hususu da belirtmek istiyorum. Bu yıl Tefenni festivalinin adına domates eklendi. Gerçekten bizi heyecanlandıran bir çalışma domatesinde isminin geçmesi bizim açımızdan da önemli. Geçen hafta biliyorsunuz Sögüt’te domates festivali yapmıştık. Bugün Burdur’da domates üretimi artık belli bir yere geldi. Belli bir markaya kavuşmuş olduk. Yayla domatesçiliğinin de Türkiye’de söz sahibi konumuna geldik. Bu özellikle son yıllarda yapılan alt yapı çalışmalarıyla beraber tarımda belli bir değişimi sağlamanın sonucu. Düne kadar sadece hububat ektiğimiz alanlarda bugün domates ekiyoruz. Diğer sebzeleri yapmaya başladık. Özellikle serada belli bir mesafe kat ettik. 10 yıl önce 5 dekar domates serası varken Tefenni’de, bugün 700 dekar domates serası var. Söğütte, Çavdır’da Gölhisar’da ve Tefenni’de yapılan bu sulama tesisleriyle beraber insanlarımıza gelir getirici desteklerle beraber tarımda verilen teşvik ve destekler ile beraber çok şükür belli bir mesafeye geldik. 3 hafta önce yine Tefenni’deydik. Orada da söyledim Yeşilköy’de meyve alım satım merkezinin açılışını yapmıştık. Açılış öncesi yol güzergahında Seydiler’de çay molası verdik. Yapılan sıcak asfalt çalışmaları yerinde gördük. Tefenni’ye ilk geldiğim gün söylenen şuydu Elmacılıkta Tefenni bir marka olmuştur denilmişti. Gerçekten üç hafta önce gittiğimizde gördüğümüz manzara beni ziyadesiyle memnun etti. Dağın başında artık bizim insanımız vatandaşımız kendisine gelir getirebilecek imkana kavuşmuş. Bu imkana kavuşturan devletimize teşekkürü ve şükranı orda da gördüm. Çünkü bu imkan millete verilen bir imkan düne kadar ekmeğini zor bunan insanlarımız, bugün en yüksek dağların tepesin de, çobanlarımızın dahi gitmediği yerde gerek DSİ, gerekse özel idare imkanlarıyla yaptığımız sulama tesisleriyle beraber insanlarımız orada meyvecilik, seracılık yapabiliyor. Çok şükür bunları gördük. Bizim insanımız daha fazlasına layık. Devletimizin, tankın önüne gözünü kırpmadan yatan yüce milletimize, imanıyla silahlara göğsünü siper eden milletimize daha fazla hizmet etmek için daha fazla çalışması gerekiyor. Onun için gece gündüz demeden çalışmak zorundayız. Bölgesinde, coğrafyasında ve gönül coğrafyasındaki o çınarın ulu gövdesinde yaşayan birisi olarak bizim çok büyük sorumluluklarımız var. Üzerimize düşen yük ağır ama bununda altından kalkacak büyük bir millet var. Bu milletle beraber inşallah geleceğimize emin adımlarla yürüyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu topraklar üzerinde özellikle Atatürk’ün dediği gibi Torosların tepesinde duman tüttüğü sürece merak etmeyin, bayrağımızda inmeyecek, ezanımızda susmayacak. Festivale katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Yılmaz konuşmasının ardından TOKİ tarafından yapılan evlerin hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti. Programın devamında eko turizme büyük katkı sağlayan Tefenni Villas’ın temsili açılışı Vali Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından gerçekleşti.
Program sanatçı Atilla Yılmaz’ın verdiği konser ile sona erdi.