Başkan Ercengiz'den Burdur Gölü açıklaması » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Başkan Ercengiz’den Burdur Gölü açıklaması

Son Güncelleme :

27 Eylül 2018 - 9:46

Başkan Ercengiz’den Burdur Gölü açıklaması
----- REKLAM -----

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Gölü’nün suyunun çekilmesine ilişkin BİMTAş Göl Tesislerinde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Başkan Ercengiz, gölün 1970’lerde 274 kilometrekare olan yüzey alanının 2012 ölçümüne göre 149 kilometrekareye düştüğünü söyledi.

Her geçen yıl Burdur Gölü’ndeki çekilmenin sürdüğünü belirten Ercengiz, gölde iki temel sorunun olduğunu aktardı.

Ercengiz, sorunlardan birinin, gölü besleyen kaynakların her geçen gün azalması olduğunu dile getirerek, “Diğer tarafta gölün derişiminin azalmasına bağlı olarak tuzluluğun artması ve göle dökülen evsel ya da sanayi atıklarının kontrolsüz bir şekilde bırakılması olarak özetlenebilir.” diye konuştu.

Burdur Gölü’ne her yıl ulaşan yaklaşık 200 hektometreküp suyun artık ulaşamadığını ifade eden Ercengiz, şöyle devam etti:

“Bilim adamları tarafından Burdur Gölü’ndeki temel çekilmenin nedeni, göle kavuşturulamayan ve Burdur Gölü tabanından sondaj kuyularıyla çekilen sular olarak gösteriliyor. Burdur Gölü’nün siyaseti yok. Burdur Gölü, Burdur var olmadan, bizlerden önce de vardı. İnşallah gayretlerimizle bizden sonra da var olmaya devam edecek. Bölgedeki hayvancılık politikasında, taze yem bitkisi üretimi tercihinden ziyade kuru yem bitkisine yönlendirme yapılmalıdır. Daha az su çeken bitkilerin üretilmesine çiftçimizi, yetiştiricimizi yönlendirip, devletimiz tarafından bölge hayvancılığına kuru yem desteğinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle buradan başlamamız gerekiyor.” Dedi.

Çalışma 26 ay gecikti

Ayrıca Başkan Ercengiz İleri Biyolojik arıtma ile ilgili açıklamada bulundu.Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz:”6 Ağustos 2014’te, göreve geldiğimizin ilk aylarında Burdur Belediyesi Meclisinde bir karar alarak; Burdur merkez atık su tesisinin derhal ileri biyolojik arıtmaya geçişinin sağlanması için karar aldık. Bununla ilgili başvurumuzu 2015 yılında İller Bankasına yaptık. İller Bankasının 3 Eylül 2015 tarihinde aldığı kararla yüklenici firmaya işyeri teslimimizi yaptık. 20 Nisan 2016’da hazırlanarak bize sunuldu, raporumuzla birlikte başvurup Avrupa Yatırım Bankasından 11,5 milyon Avroluk alt kredi anlaşmasını da 13 Haziran 2016’da imzaladık. Yaptığımız planlamaya göre 2016 yılında inşaata başlanılması ve 2018 yılında İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanarak hizmete sokulmasıydı. Bu konuda değişikliğe gidilmesi nedeniyle 9 Ağustos 2018 (2 yıl iki ay sonra) biz yeniden bir alt revize sözleşmesi yapmak zorunda kaldık. Burada bir art niyet olduğunu ifade edemem, bizim gibi yönetici konumundaki kişilerin bu işin siyasetini yapmamak amacıyla şunu söylemek istiyorum: İller Bankasında tarihinde ilk defa uyguladığı yöntemlerden bir tanesi olan Uluslararası Rekabet İhale Yöntemine uygun Şartnamenin hazırlanması bizim teknik altyapımıza uygun olmadığı için yaklaşık 26 aylık çalışmanın gecikmesine neden oldu. Biz 4 ayda başladığımızı 4 yılda sonuca ulaşmak istedik geçtiğimiz cuma günü İller Bankasından mail yoluyla çalışan arkadaşlarımıza İller Bankasının kendi teknik şartnamelerinde tamamlayamadığı eksik kalan bölümlerin tamamlanması üzere teknik şartnamenin geri kalan kısımları gönderildi. İhaleye hazır olmak üzere, sizler de takdir edersiniz ki 2 günde bir ihale teknik şartnamesini hazırlamak mümkün değil.”Dedi.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----