Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Türkiye’nin taze fasulye ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan üreticilerle bir araya geldi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çatağıl, Taşkapı, Çine, Halıcılar ve Yakaköy’den gelen çiftçilerle bir araya geldi. Çatağıl Köyü’nde kahvehanede düzenlenen toplantıya Başkan Ercengiz’in yanı sıra İl Genel Meclis Üyesi Ecevit Alan, Belediye Meclis Üyesi Atam Gülcü, Zabıta Müdürü Şaban Kırcı, köy muhtarları ve fasulye üreticileri katıldı. Fasulye üreticilerinin sorunlarını dinleyen Başkan Ercengiz, fasulye üreticisinin ürünün değerli olabilmesi için Burdur Belediyesi olarak her türlü fedakârlığa hazır olduklarını söyledi.
Sıcak bir ortamda geçen görüşmede fasulye yetiştiricileri desteklerinden dolayı Başkan Ercengiz’e teşekkür etti.
Türkiye’nin fasulye deposu olan İnsuyu Ovamızdaki üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için ortak bir çalışma yapacaklarının sözünü veren Başkan Ercengiz, “Burdur Belediyesi olarak İnsuyu Ovası’nda üretici birliği oluşturulması, hal sistemini hayata geçirerek üreticimizin korunması ve emeğinin karşılığını alması için ortak bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bugüne kadar fasulye üreticisinin feryadına kulak verilmemişse bu biz yöneticilerin ayıbıdır. Ne kişisel ne de Burdur Belediyesi olarak hiçbir çıkarımız yok. Bu bölgeye yaptığımız ziyaretlerde gördüğümüz emekçimizin, üreticimizin emeğinin karşılığını yeterince alamadığını biliyoruz. Zaman zaman dolandırıldığınızı, paranızı alamadığınızı biliyoruz. Burada sabah ezanıyla başlayıp akşam ezanıyla son bulan emeğinizin karşılığının cebinizde kalmasını istiyoruz. Hep birlikte bu sistemi kuracağız. Günlük 400 ton fasulye üretimi var. 100 günlük süreçte 40 bin ton fasulye üretim yapıyoruz. Türkiye’nin çeşitli pazarlarına fasulye ulaştırılıyor. Ortalama değeri 1.5 lira olan fasulyenin fiyatı İstanbul piyasasında 7- 8 liraya kadar yükseliyor. Bu katma değerin Burdur’da kalması, üreticiden tüketiciye olan bu zincirin daha sağlıklı yürütülebilmesi için belediye kontrolü içerisinde yapılmasını sağlayacağız. Fasulyenin buradan çıkması ve tüketiciye ulaşması arasında geçen süreçte üreticimizin 1 yılda ürettiği fasulyenin 3-4 katı parayı aracılar kazanıyor. Doğru bir stratejiyle 8 milyon liralık katma değerin Burdur’da kalmasını sağlayacağız.” dedi.