Yılmaz Başar: ''Bizler sadece kurdele keserken varız'' » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Yılmaz Başar: ”Bizler sadece kurdele keserken varız”

Son Güncelleme :

27 Mayıs 2015 - 15:30

Yılmaz Başar: ”Bizler sadece kurdele keserken varız”
----- REKLAM -----

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Yılmaz Başar, 4 gün süren ve geçen pazar günü sona eren Teke Yöresi 1. Hayvancılık Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nın ardından, fuarla ilgili olarak internet gazetemize değerlendirmede bulundu. Başkan Başar, Burdurweb Genel Yayın Yönetmeni Özgür Doğan’a özel röportaj verdi. Başkan Başar; ”bizler sadece kurdele keserken varız” diyerek öyle bir cümle kurdu ki hem sitemde bulundu hem de bir  göndermede  bulundu.

İŞTE O ÖZEL RÖPORTAJ!

Fuar için kısa bir değerlendirme yapar mısınız

Teke Yöresi Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, gerek firma zenginliği açısından gerekse fuar alanına yerleşim açısından önemli bir görsellik yakalamıştır. Fuara, 130’u aşkın firma davet edildi ve yaklaşık 10 firma, canlı hayvan yarışmasının yapılamamasından dolayı rezervasyonlarını iptal ettiler. Bu firmalarımızın katılmayışı, bizim için bir dezavantaj oldu. Çünkü Uzay Çatı altını, plan dahilinde tamamını kullanma yönelik çalışma yapılmıştı. Bu firmaların katılmaması oradaki alanların boş kalmasına neden oldu ve haliyle göze battı. Ancak, o eksikliği de diğer alanlarımızdaki doluluk kapattı.

yilmaz basar-roportaj

Fuar, Burdur için Faydalı Oldu Mu?

‘İlimiz için faydalı oldu mu’ sorusuna karşılık, bu soruya iki taraflı bakmak gerek. Fuara gelen firmaların, ilimize olan faydalarına baktığımızda, bence faydalı oldu, çünkü o 130 firmanın içerisinde, Burdur’u hiç bilmeyen firma sahipleri vardı. Firmaların hem ziyaretçi hem de satış açısından doygunluğa erişememesi, hem kendileri için zarar oldu hem de bundan sonraki fuarlar için bir kaç soru işareti beraberinde getirdi. Neden sorusunun cevabı ise o firmalar, Burdur fuarının ziyaretçi anlamında daha canlı geçeceğini düşünerekten bu fuara katıldılar. Ancak gerekli ziyaretçi popülasyonunu sağlayamadığımız için maalesef böyle bir dezavantajımız oldu. Fuar başarılı veya başarısız mıydı sorusuna ise cevap olarak bu da soru işareti. Aslına bakarsak, bana göre tatmin edici değildi.

Burdur’da fuar yapmanın çok fazla bir cazibesi yok. Sebebine gelecek olursak, ilimizin toplam nüfusu 260 bin, merkez nüfusu ise 75 bin civarında. Dolayısıyla insan popülasyonu azlığından dolayı, Burdur’da bir fuar düzenlemek bana göre sıkıntı veriyor. Çevremize baktığımızda, nüfus olarak bizden hayli fazla olan birçok il var. Burdur merkezli bir fuar iyi olur muydu? Asıl yola çıkışımız da buydu. Her seferinden şunu diyoruz, bölgenin tarım ve hayvancılığının merkezi Burdur. Muğla, Denizli, Antalya, Isparta ve Afyon merkezinde Burdur, hayvancılıkta diğer illerden çok çok ileride. Dolayısıyla saydığımız bu altı ilin merkezi Burdur. Ama Burdur’da fuara insanlar neden gelir nasıl gelir? Sorusuna verdiğimiz cevapsa burada bir hayvan görseli nasıl yaratırız olması gerekiyor. Bizlerin Teke Yöresine vurgu yapması lazım. Teke deyince aklımıza keçi geliyor. Bu keçinin de burada sergilenmesi için hem büyük baş hayvan yarışması hem de keçi yarışması yapalım fikrini ortaya koyduk. Ama maalesef şap hastalığından dolayı yapamadık. Fuarlar sadece bir kurumun üzerine yıkılmamalı. Bir ilde bir etkinlik düzenleniyorsa, herkes elini taşın altına koymalı, bu çalışmaya destek olunmalı. Mesela fuarın açılışında verdiğimiz enerjiyi, fuarın öncesinde de vermemiz gerekiyordu.

Fuar öncesinde desteklerini taahhüt eden firma ve kuruluşlar sözlerinde durmadı mı?

Üzüldüğüm nokta da bu. Keşke yeteri kadar destek verilebilseydi. Ticaret Borsası olarak yalnız kaldık. Ben rahatlıkla söyleyebilirim ki ihale de fuar firmasına kaldı. Gerek DSYB, gerekse Ticaret ve Sanayi Odamız, üyelerine fuardan önce SMS bilgilendirmesi yaptılar. Ama bu yeterli olmadı. Birçok kuruluşumuzun üye profili belli. BUTSO’yu bir kenara bırakalım, bizim hayvancılık sektöründeki odalar ve birlikler bu işi daha rahat yapardı. Ortada sinerji eksikliğinin yaşanmasından dolayı, fuara yeterince ilgi toplayamadık. Üye profili düzeyinde algı ve sinerji oluşturamadık. Bu oluşturamayınca da bize eksi olarak yansıdı. Bu fuardan beklentimiz büyüktü. Çünkü, bir önceki yapılan fuarda eksiklikleri iyi kavramıştık. Yeterli firma olgunluğunu yakaladık ancak ziyaretçi olgunluğunu yakalayamadık. Yakalamış olsaydık bugün bunları konuşmuyor olacaktık. Fuarın mükemmel oluşan bahsedecektik, herkes kendine ayrı bir pay çıkaracaktı.

Fuardan sonra bu konu konuşuldu mu?

Son olarak, fuara katılan firma temsilcilerimizle yemekte bir araya geldik. Basına kapalı olarak gerçekleşen bu yemekli toplantıda, sert eleştirilerde bulundum. Kimlerin ve neden destek olmadıkları hakkında eleştiri yaptık. Örneğin bir Konyalı firma temsilcisi, bu fuara katıldığı için pişmanlığını dile getirdi ve bir daha ki fuara katılmayacağını söyledi. İnsanlar Burdur’u, dışarıdan baktıklarında çok farklı bir konsepte görüyorlar. Ancak geldiklerinde ise bu tür ayrışmaları gördüğünde üzülüyorlar. Komşu illerimizle fikir alışverişi yaptım. Isparta ve Antalya Ticaret Borsa Başkanlarımızla görüşerek, bu tür fuarlara kimseyi dahil etmediklerini, sadece sekreterya oluşturduklarını aktarıyorlar. Yörex Fuarı da sadece Antalya Ticaret Odası yapıyor. Dolayısıyla bu işleri borsalar daha iyi yapıyor.

Öz eleştiri de bulunursanız ne söylersiniz?

Ben başarısız olduğumu biliyorum. Başarısız noktası sadece ziyaretçi konusundadır. Herkes elinden geleni yaptı. Aslında çok katılımcı tüm oda, birlik ve üretici örgütlerinin kol kola gireceği bir fuar bekliyorduk ama bu dayanışmayı sağlayamadık. Kimseyi suçlamıyoruz. Şu bir gerçek ki, Feshane’deki tanıtım günlerine çok enerji harcamamız bizde olumsuz etki oluşturdu. Feshane Günleri de bence başarısızdı. Ve buna eklenen bir takım olaylar ise tanıtım günlerine olan ilgimizi olumsuz etkiledi. Bizler hep başarısız olacaksak, Burdur Ticaret Borsası’nın tanıtım günlerine de katılmasının bir anlamı yoktur. Sadece komşu ilimiz Antalya’da düzenlenen Yörex fuarına katılmamız yeterli olacak.

Çözüm öneriniz nedir?

Isparta Ticaret Borsası Başkanımıza, eğer tekrar bir fuar yapmak gerekirse, güç birlikteliği yapalım, Burdur Teke yöresinin başkentiyse sizin yaptığınız fuara bizler, sizlerinde bizim düzenlediğimiz fuara destek olun dedim. Başka türlü bu işin içinden çıkamayacağımız anlaşıldı. Yani bu iki Ticaret Borsası hatta, Antalya Ticaret Borsası’nı da katarak , fuar Burdur önderliğinde yapılacak ve 3 Borsa birbirine destek vererek ve bu sorunları konuşmamış olacağız. Bizler, bundan böyle şehir içinden destek yerine şehir dışından destekçi bulursak daha sağlıklı olacak diye düşünüyorum.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Fuarımızın düzenlenmesinden bizlere destek olan Valimiz Hasan Kürklü’ye, Vali Yardımcımız Bülent Uygur’a, Belediye Başkanımız A. Orkun Ercengiz’e, Milletvekillerimiz Bayram Özçelik ve R. Kerim Özkan’a, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Yusuf Keyik’e, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız H. Yalçın Mecikoğlu’na, Burdur Ziraat Odası Başkanımız İbrahim Demir’e, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanımız Turan Çayır’a, Burdur DSYB’ye, Bucak ve Gölhisar Belediyelerimize, Batı Akdeniz  Kalkınma Ajansımıza ve özellikle fuarın düzenlenmesinden bu yana ilgi ve desteklerini esirgemeyen Köy-Koop Başkanımız Yakup Yıldız’a, firma temsilcilerimize ve ziyaretçilerimize teşekkürü bir borç biliyorum.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----