Bucak Salebi Hakkında Bilinmeyenler » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Bucak Salebi Hakkında Bilinmeyenler

Son Güncelleme :

16 Nisan 2015 - 17:00

Bucak Salebi Hakkında Bilinmeyenler
----- REKLAM -----

Yıllardır salep üretimi ve satışı yapan, Bucak ilçesinde Pazar Mahallesi İnönü Caddesi No: 10’da işletmesi bulunan salep ustası Aziz Gündüz, Burdurweb’e salep hakkında sorularımızı yanıtladı. Kısa bir öz geçmiş ile başlayan Aziz Gündüz; ”Salepcilik baba mesleği.1977 yılında babam başlamış. Babam Ali Gündüz uzun süre yaptıktan ve vefatından sonra 1997 yılında işletmeyi devir aldım. O tarihten bu yana Bucak Salebi’ni satıyorum. Toros Dağları’nda yetişen bir bitki. Türkiye’de ve dünyada en güzel salepler Akdeniz Bölgesi’nde Toros Dağları’nda yetişmektedir. En önemli özelliği ise aroması ve içindeki yapışkan madde özelliği. Ege ve Karadeniz Bölgesi’nde yetişen salep ile Bucak’ta yetişen salep bir değil. Bucak’ta yetişen salebin aroması birinci sınıf olduğundan dolayı Türkiye’nin her yerine 100 gr. üzeri kargo ile siparişler gönderilmektedir” dedi.

 
NASIL İŞLENİR?
 
Salep bitkisinin doğadan toplandıktan sonraki işleme aşamasına değinen Aziz Gündüz; ”Çiçeği kurumuş salepler doğandan toplanır. Salep yumruları suda kaynatılır. Ardından ipe dizilir ve 15 gün boyunca kurutulur. Kurutulan salep yumruları değirmende öğütülerek içimlik salep haline gelir” dedi. Salep toplamaya ilişkin bilgi paylaşan Aziz Gündüz ; ”erken toplanan yaş salepten 10 kiloda 1 kg kuru çıkıyor, çiçeği kuru 5 kg salepten 1 kuru çıkıyor. Verim yüzde yüz oluyor” dedi.
 
aziz gündüz
 
NASIL SALEP YAPILIR?
 
Orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salebin nasıl yapıldığı konusunda bilgi veren Aziz Gündüz; ”1 litre süte önceden karıştırılmış 7 gr. salep tozu ve 80 gr. şeker katılarak sürekli karıştırılır. 15-20 dakika sonra içime hazır hale gelir” dedi.
 
SALEPTEN BAŞKA DİĞER ÜRÜNLERİNİZ NEDİR?
 
Salep haricinde başkan ne tür işler yaptığını sorduğumuz Aziz Gündüz; ”Şuan kuzu göbeği mevsimi, kuzu göbeği biter salep başlar, salep biter keçi kılı sezonu başlar, ondan sonra badem başlar, en son koyun yünü ile bir yıl geçmiş.Ömür bu şekilde bitiyor” dedi.
 
TEŞEKKÜRLER
 
Burdurweb İnternet Gazetemize vakit ayırıp faydalı bilgiler veren Aziz Gündüz ustaya Burdurweb ailesi olarak teşekkür ederiz.
 
ÖZEL HABER: ÖZGÜR DOĞAN
FOTOĞRAF: MEHMET CAN DOĞAN

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----