Yaz sıcaklarına denk gelen, ortalama 14 saat aç kalacağımız ramazan ayında beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Öğün sayısının azalması ve alışkanlığımızın dışındaki beslenme düzeni ayrıca iftarlarda fazla tüketilen besinler kan şekerindeki dengesizliğe ve kilo artışına neden olabilmektedir. Ya da bazı bireyler ramazan ayını sanki bir zayıflama diyeti uygular gibi sahura kalkmadan ve iftarda çok az besin tüketerek geçirmektedir. Bu son derece sağlıksız bir durumdur.
İftarda birden çok fazla besin alımı ile vücuda yüklenilmemeli, iki öğüne bölmeli ve yavaş yavaş küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmelidir. Öncelikle yaz aylarında sıkça tükettiğimiz soğuk çorbalar tercih edilmeli, en azından bir 15 dakika dinlendikten sonra hafif bir sebze yemeği yanında ızgara veya fırınlama yöntemi kullanılmış et, tavuk tercih edilmelidir. Kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine posalı besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi ) tercih edilmelidir.
Tatlı tüketmek istiyorsak; aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Bir diğer önemli nokta ise sıvı tüketimidir. Uzun süreli açlığın yanı sıra sıcak ramazan günlerinde uzun bir süre de susuz kalınmaktadır. Bu nedenle iftar ile sahur arasında mutlaka günlük tüketmemiz gereken 2-2,5 litre su tüketilmeli, bunun yanında süt, ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suyu ve çorbalarla destek sağlanmalıdır. Çok susuzluk çekmemek için, tuzlu ve salamura besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
İftar yemeğinden hemen sonra uyumak, televizyon izlemek yerine kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
Sahura mutlaka kalkılmalı, böylece kan şekerinin dengelenmesi sağlanmalıdır. Sahur öğünlerinde de seçilen besinler kan şekerinin dengede tutmayı sağlayacak, tok tutacak ve kolay hazmedilebilir besinler olmalıdır.
Hem kilo artışını engellemek hem de sindirim sistemi rahatsızlıklarından korunabilmek için, kızartmalardan, hamurişlerinden( pide, yufka ekmek, poğaça), sucuk, salam, pastırma gibi yağlı etlerden, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
Son olarak; oruç tutmak; kronik rahatsızlığı olanlarda, düzenli ilaç kullananlarda, şeker hastalarında, kalp, böbrek, mide rahatsızlığı olan hastalarda, hamilelerde, emziklilerde, gelişme çağındaki çocuklarda sağlığı olumsuz etkileyebilir. İbadetini yerine getirmek için çok istekli olan bireylerin doktor kontrolünde oruç tutmaları gerekmektedir.
Herkese sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan Ayı dilerim.
ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ
Ayranaşı çorba
Zeytin
Salata
1-2 dilim tam tahıllı ekmek
15 dakika sonra
Izgara köfte
Bulgur pilavı
Yoğurt
Tam tahıllı ekmek
2 saat sonra
Meyve veya sütlü tatlı
Diyetisyen Gamze BOLLAÇ