Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, yazılı olarak fetö/pdy soruşturması kapsamında ayrıntılı basın açıklamasında bulundu.
Başsavcı Doğan, fetöcülerin aralarında haberleşmek üzere bir çok sanal programı kullandıklarını, özellikle rütbeli emniyet görevlilerinden çıkan ortak delili işaret etti.
Başsavcı Doğan, “Burdur İl Emniyet Müdürlüğünde görevli rütbeli ve polis memuru sıfatında olan FETÖ terör örgütü üyeliğinden haklarında soruşturma açılan kişilerden 32’sininde bu BYLOCK programının kurulu olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan çoğunluğunun rütbeli sınıfındaki emniyet görevlileri olması dikkat çekicidir. Ayrıca diğer kişi ve kurum çalışanlarına ilişkin yürütülen soruşturmalarda hakim, savcı, öğretim üyesi, avukat , öğretmen, dernek yöneticileri ve üyeleri, askerlerde benzer BYLOCK üyeliklerin bulunduğu tespit edilmiştir.” dedi
İŞTE BAŞSAVCI DOĞAN’IN YAZILI AÇIKLAMASI
15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin seçilmiş hükümetine ve Cumhurbaşkanına karşı darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturmalar kapsamında;
Burdur İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları ve rütbeli sınıfı ile ilgili bugüne kadar yapılan soruşturmalarda toplam 55 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilerek soruşturma işlemleri yapılmıştır.
Bu soruşturmalar sonucunda 38 polis memuru ve rütbeli tutuklanmış olup, 13 polis memuru ve rütbeli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. 4 polis memurunun soruşturması halen devam etmektedir.
Soruşturulan 7 3.sınıf emniyet müdüründen 6’sı tutuklanmıştır.
Soruşturulan 5 4.sınıf emniyet müdüründen 5’i de tutuklanmıştır.
Soruşturulan 3 emniyet amirinin 3’ü de tutuklanmıştır.
Soruşturulan 1 başkomiser adli kontrol altına alınmıştır.
Soruşturulan 8 komiserden 6’sı tutuklanmıştır.
Soruşturulan 11 komiser yardımcısından 9’u tutuklanmıştır.
Soruşturulan 1 başpolis tutuklanmıştır.
Soruşturulan 15 polis memurundan 8’i tutuklanmıştır.
Halen 4 polis memurunun soruşturması devam etmektedir.
Kamuoyunun basından da takip ettiği üzere FETÖ terör örgütü özellikle 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra devletin kendilerini takip etmesinden kurtulmak amacıyla LİNE,WATSHAPP, VİBER,Hİ, KAKAO TALK, COVER ME gibi programları haberleşme ve iletişim kurma amacıyla kullanmıştır. Bu programların deşifre edilmesi üzerine son olarak BYLOCK adlı bir program aracılığıyla örgüt üyelerinin haberleştiği yine MİT tarafından tespit edilmiştir.
Bu programın özellikleri şu şekilde tespit edilmiştir;
Yurt dışı kaynaklı bir server üzerinden bağlantı kurulması, sistemin internetten hiçbir şekilde indirilememesi, sistemin kurulması için mutlaka sistem içerisindeki bir başka yetkili kişinin referansının bulunması, sistemin yüklenmesi için yine mutlaka bir başka BYLOCK kullanıcısına ait telefonunun yakınında bulunulmak suretiyle bluetooth yardımıyla yüklenmesi ya da flash bellekler aracılığıyla bilgisayara yüklenmesi şeklinde bu sistem telefonlara ya da bilgisayarlara yüklenebilmektedir. Ancak sistemin yüklenmesi ile üyelik otomatik olarak gerçekleşmemekte, bütün bu yüklemelerden sonra üye olacak kişinin isim ve TC numarası ile ana servera üyelik mesajı gönderilmekte, ana serverdan gelen şifreli mesajın en geç 24 saat içerisinde üye tarafından onaylanması halinde üyelik gerçekleşebilmektedir. Aksi halde mesaj kendiliğinden silinmektedir. Ayrıca örgüt içerisinde herkesin bu sisteme üye olamadığı, örgütün üst düzey ya da önemli faaliyet yürütecek isimlerinin sisteme üye yapıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu sistemi kullanan kişilerin kendilerini savunmak amacıyla böyle bir üyeliklerinin olmadığı, internetten tesadüfen telefon ya da bilgisayarlarına indirildiği iddiaları doğruyu yansıtmamakta, kamuoyunda mağduriyet izlenimi oluşturma amacıyla bu tür savunmalar yapıldığı değerlendirilmektedir.
Burdur İl Emniyet Müdürlüğünde görevli rütbeli ve polis memuru sıfatında olan FETÖ terör örgütü üyeliğinden haklarında soruşturma açılan kişilerden 32’sininde bu BYLOCK programının kurulu olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan çoğunluğunun rütbeli sınıfındaki emniyet görevlileri olması dikkat çekicidir. Ayrıca diğer kişi ve kurum çalışanlarına ilişkin yürütülen soruşturmalarda hakim, savcı, öğretim üyesi, avukat , öğretmen, dernek yöneticileri ve üyeleri, askerlerde benzer BYLOCK üyeliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Yine emniyet görevlilerinde BYLOCK kullanımı yanında Fethullah Gülen’in talimatı üzerine Bank Asya’ya para yatıranlar, usulsüz dinleme ve bilgi sızdırma yaptıkları gerekçesi ile haklarında soruşturma yürütülenlerle ilgili de benzer tedbirler uygulanmıştır. Kamuoyundaki neden bu kadar çok polis memurunun tutuklandığı hususundaki tartışmanın açıklığa kavuşturulması amacıyla bu bilgilerin paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur.