Burdur’un gelişimini istiyorsanız, bir kere önünü açacaksınız. Sanayisiyle, ticaretiyle, toplu konutlarıyla hem imar bakımından hem yatırım alanı olarak hem de bürokratik olarak önünü açmalısınız.
Bunu nasıl yaparsınız? Diye bir soru varsa bir örnek ve önerim var. Birazdan bahsedeceğim.
Burdur Burç Mahallesi Atatürk Caddesi’nde bulunan Gazi Okulu binaları yıkımı gerçekleşti.
Yaklaşık 9 dönüm büyüklüğünde çok değerli bir arazi olan bu alana tekrar okul yapılması bence mantıksız. Neden mi? Bir kere Gazi Ortaokulu isim değiştirerek eski Cumhuriyet Lisesi arazine yapılan yeni binaya Şehit Akif Altay Ortaokulu olarak eğitim ve öğretime devam ediyor. Modern ve büyük bir okul binası yapıldı. Gazi İlkokulu da Şehit Akif Altay Ortaokulu ile aynı binayı paylaşmaya devam ediyor. Bu okullar eğitim ve öğretimini burada devam ettirsin. Zaten eğitim ve öğretim giderek özelleşiyor.
Burdur merkezde acayip dükkan kira bedelleri fazla. Bunun nedeni de cazibe merkezindeki dükkanların yetersiz olması.
Peki dükkan sayısını nasıl artırabiliriz?
Önerim şu; Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait bu 9 dönümlük Gazi Okulu arazisini bürokrasiyi işletip ticari alana çevrilmesi, altında otoparkı bulunan bir iş merkezi haline getirilmesidir.
Bu nasıl olacak?
Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü, gerek Burdur Esnaf Odasıyla gerek Burdur Ticaret ve Sanayi Odasıyla bir protokol yaparak bu projeyi gerçekleştirebilir. Yap-işlet-devret modeli buna örnektir.
Burada yapılacak ticaret merkezi ile hem Burdur’da ihtiyaç olunan iş yeri noksanlığı giderilecek hem de altına otopark yapılarak Burdur merkezdeki otopark sorunu bir nebze giderilmiş olacaktır.
Buraya yapılacak ticari işletmelerle hem ticari alan ihtiyacı giderilecek hem de yeni iş yerlerinin açılmasına vesile olacaktır. Yeni iş yerleri demek istihdam da sağlayacaktır.
Yine Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait İstasyon Caddesi’nde bulunan yaklaşık 2 dönümlük arazide bulunan eski kız meslek lisesi (eski veterinerlik fakültesi) binası atıl durumda.
Marka cadde lanse edilen İstasyon Caddesi’ne bu atıllık yakışmıyor.
Bir an evvel buranında ekonomiye kazandırılması gerekiyor.
Burası da şehir merkezinde zemin katı halkı açık restoran veya kafe hizmeti veren caddeye uyum sağlayabilecek bir otel yapılabilir. Otelin yanına da otopark yapılabilir. İnşaattan anlayanlar bilir ki 2 dönümlük arazi otel yapımı için yeterlidir.
Burdur, ulusal ve uluslar arası organizasyonlara ev sahipliği yapacaksa, gerek yurt içi gerekse yurt dışından turist ağırlayacak ise mutlaka otel yatak kapasitelerinin bunu kaldırabilecek düzeyde olması gerekiyor.
Bunların hiçbiri gerçekleşmeyecek hayaller değil. Diyorsun ki bunlar gerçekleşmeyecek hayal, bir hedefin varsa önce hayal edeceksin. Çünkü hayal etmeden, inanmadan ve azmetmeden hiç bir hedefi gerçekleştiremezsiniz.
Vizyon ise vizyon.
Akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı adam başkalarının aklı kullanır.