Burdur’da Yapay Göz Ameliyatı - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur HaberBurdur’da Yapay Göz Ameliyatı - Burdurweb, Burdur HaberBurdurweb, Burdur Haber
SON DAKİKA

Burdur’da Yapay Göz Ameliyatı

Son Güncelleme :

27 Aralık 2013 - 21:09

Burdur’da Yapay Göz Ameliyatı
----- REKLAM -----

Birçok hastanede yapılamayan göz ameliyatı Burdur’da yapıldı.

 
Genellikle büyük hastanelerde ve bazı özel hastanelerde yapılan göz estetik ameliyatı ilk defa Burdur Devlet Hastanesinde yapıldı. Burdur’da yapılan gözünü çeşitli nedenlerle kaybetmiş hastalara uygulanan bu ameliyattan sonra sağlıklı gözle estetikli gözü ayırt etmek neredeyse imkansız. Sağlıklı gözle aynı hareketleri yapan estetikli göze kavuşmanın bedeli ise Sosyal Güvenceler Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor. Burdur’da yapılan ilk ameliyat ise 19 yaşında çocukken bir gözünü kaybeden Canan Kayaer’e yapıldı. Büyük hastanelerde yapılan ameliyatın ilk defa Burdur Devlet Hastanesinde de yapılabildiğini anlatan Göz Doktoru Neşe Erten, “Biz bu eğitimi alarak buraya geldik. Buraya geldiğimizde ilk başta hasta sıkıntısı çektik. Hastalar küçük bir yerde böyle bir ameliyatın yapılmasını kabullenemediler ilk başta. Bir yıldır hastaların böyle bir ameliyat olabildiğini, yani kötü bir görüntüyle yaşamamaları gerektiğini vurguladık. En son bir bayan hastamız çeşitli illerde gezmiş, özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde. Özel hastanelerde çok yüksek fiyatlarla bu ameliyatı yapabileceklerinden bahsetmişler. Yapay göz şöyle; gözü travma ve enfeksiyon gibi çeşitli sebeplerle kaybetmiş kişilerde, görme imkanı da bulunmayan hastalarda estetik kaybının da eklenmesiyle yaşamları zor hale gelmekte. Bu estetik kaygıyı, en azından görme ümidi bulunmayan bu kişilerde en aza indirebilmek için yapay göz ameliyatları yapılıyor” şeklinde konuştu. Ameliyattan sonra estetikli gözün diğer gözle aynı hareketleri yaptığını ve ayırt edilemediğini söyleyen Operatör Doktor Erten, “Biz kliniğimizde Burdur Devlet Hastanesi olarak gerçekleştirmiş durumdayız. Üniversite gibi büyük hastanelerde bu tür ameliyatlar yapılabilmekte idi. Küçük illerde bu tür ameliyatlar yapılamamaktaydı. Biz bu ameliyatı bir hafta önce gerçekleştirdik hastamızda. Bizim hastamız 19 yaşında bir bayan. Çocukluğunda geçirdiği bir enfeksiyon ve travma ile gözünü tamamen kaybetmiş. Estetik kaygısı da hat safhada olan bir hastamızdı. Bize başvurduğunda böyle bir ameliyatın yapılabileceğini en azından görmesini geriye çeviremesek de diğer gözüyle eşit bir gözün, dış estetik açıdan güzel bir gözün olabileceğini vurguladık kendisi de kabul etti. SGK’nın ödediği bu ameliyatı bir hafta önce yaptık. Biz ebistirasyon dediğimiz bir yöntemle gözün içini tamamen boşalttık. Tabiî ki bu boşalan hacmin yerini doldurmak gerekiyor. Çeşitli materyaller var, silikonlar, prosporeytenler göz hacmini oluşturmak için kullanılıyor. Şuan için dünyada en çok kullanılan hidro oksit apatit dediğimiz deniz mercanlarından elde edilen bir siper. Sebebi de göz hareketlerine uyum sağlayabiliyor. Diğer gözle aynı şekilde hareket imkanı sağlıyor hastaya” dedi.
 
Ameliyat eden doktorlara teşekkür eden Canan Kayaer, “Ben 3 aylıkken suçiçeği çıkarmışım. Umudumu gözümden kesmiştim. Hangi doktora gittiysem olumsuz dediler. Neşe hanıma danıştım. Neşe hanım olabilir dedi. Onun sayesinde bu mutluluğu yaşıyorum. Herkese de tavsiye ediyorum. Şimdiye kadar insan içine çıkamıyordum. Hep kendime engel olarak görüyordum. Allah razı olsun hanımefendiden, onun sayesinde insan içine çıkabiliriz, gezebiliriz” ifadelerini kullandı. Kayaer ameliyattan 4 ay sonra sağlıklı gözüyle aynı hareketleri yapan ve fark edilemeyen estetik göze kavuşmuş olacak.
 
Kadir Çelik / Çağdaş Burdur Gazetesi

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----