Değerli Burdurlular, bu yazımda yaşadığımız memleketin, coğrafi açısından ne kadar zengin olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Her yazımda Burdur’un ekonomik, sosyal, kültürel, ticari ve tarihi ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyorum.Yazılarımda popülizmden daha çok reel verilerle ilimizin coğrafi açısından ne kadar zengin olduğunu sık sık dile getiriyorum. Burdur’la karşılaştığım ya da beni üzen en büyük konu ise bir Burdurlu olarak Burdur’u yeterince tanımıyoruz ve tanımadığımız gibi de bunu yeterince tanıtamıyoruz.Burdur’u yaşadığımız ilçe yada köy yada şehir merkezinden ibaret zannediyoruz. Burdur, 11 ilçesi, 193 köyü, 6887 km2 yüzölçümüyle bir bütün olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. “Ben sadece burada yaşıyorum diğer bölgeler beni ilgilendirmez” mantığından ziyade Burdur mülki sınırları içerinde ne olup bitiyorsa bu tüm Burdurluları ilgilendirmektedir.
Merak ettiğim konu şu: Burdur’un 11 ilçe 193 köyü her noktasını bilen yada bunlarla ilgili bir veriler var mı? Burdur’da yaşayan bir insan olarak, bulunduğumuz coğrafyaya ne kadar biliyoruz? İşte benim öğrenmek istediğim asıl mesele bu. Emin olun ki biz Burdurlular olarak çok zengin bir coğrafyaya sahibiz.Genelde zenginlik deyince insanın aklına “para” geliyor ama gerçek zenginlik ise “kültür,tarih, coğrafya, doğal güzellikler, ” bunlardır. Bunun kıymetini insanlar maalesef bilmiyorlar. İnsanlar bu kıymeti ya kaybedince yada Burdur’dan daha uzak bir yerde yaşayınca biliyorlar.
Geçenlerde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ ne gitmiştim. Özellikle Arkeoloji konusunda ilgim vardır.Bu ilgimin olmasının temel sebebi de Turizm Lisans Eğitimi almamın ve Burdur’u her anlamıyla tanımak ve tanıtmak isteğimin olmasıdır.Arkeoloji alanında bir öğretim görevlisi ile Turizm Bölümü’nde bir öğretim üyesi ile konuşma fırsatım oldu. Arkeolog olan öğretim görevlisi olan hoca Burdur’un çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu, kendisinin buraya gelmeden önce , “Burdur’un bu kadar zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu bilmediğini söyledi.Burdur’da bu coğrafyayı tanıyınca artık bu zenginliklerin tanınması konusunda çalıştıkları söyledi.” Bu sözleri duymak gerçekten önemli. Burdur’u aslında dışarıdan görmek ,içeriden görmekten daha farklı bir etki yaratabilir diye düşünüyorum. İlimizi tanıtmanın yolu ilk olarak, bizim kendi ilimizi daha çok tanıma isteğimizle başlıyor.Belli konularda ilimizi çok iyi tanıdığımızı düşünüyoruz ama tekrar ederek söylüyorum. “Burdur’u yeterince tanımıyoruz.”
Burdur’un tanıtmanın yolunun, önce Burdur’u daha iyi tanımaktan geçtiğini düşünen birisi olarak sözlerime “önce tanıyalım sonra tanıtalım” vurgusunu yaparak bitirmek istiyorum.