BUTSO, Sosyal Destek Programı çalışmasında; STK Başkanları, SODES görüşleri ile birlikte sorunlarını ve Burdur’un et-süt çıkmazını Vekillere aktardılar.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik Başkanlığında, BUTSO Meclis Salonu’nda, geçtiğimiz Cuma günü yapılan, “Sosyal Destek (SODES) kapsamına Burdur’un da alınması” konulu toplantıya, iktidar milletvekilleri Bayram Özçelik ve Reşat Petek de katıldılar. Yaklaşık iki saat süren toplantıda, STK sorunları ve Burdur’un et-süt krizine ilişkin sebep-sonuç analizleri, Vekillere aktarıldı.
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, İlimiz STK Başkanlarıyla birlikte, SODES konusunda yaptıkları bu ikinci toplantıya ilişkin yaptığı açış konuşmasında; “Geçtiğimiz günlerde, STK Başkanlarıyla yaptığımız ilk toplantıda, “Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan SODES programına Burdur’un da alınması yönünde bir çalışma yapılması kararına varıldı. Bu kez de, ‘Hükümet ve Bakanlar nezdinde, nasıl bir çalışma yapılması gerektiğinin Milletvekillerimizle belirlenmesi ve bir program yapılması’ amacına yönelik olarak bu toplantıyı düzenledik” dedi.
Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, ve diğer Sivi toplum Kurumları Başkanları, San.Od.Katip Üyesi Ömer Faruk GÜNDÜZALP ile Üyeler Hasan Ali DALDAL ve Hüseyin YARDIM da katıldılar. Toplantıda, tüm STK Başkanları, sıra ile yaptıkları konuşmalarda; bir yandan Sosyal Destek Programı ve Burdur’un et-süt krizine ilişkin sebep-sonuç analizleri yaparken, diğer yandan üyelerine yönelik sıkıntıları da İktidar Milletvekillerine aktardılar.
GLOBAL OYUNCULUK
Ardından, BUTSO Katip Üyesi Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur’un üretip, satamadığı süte ve et sıkıntısına ilişkin görüşlerini açıkladı. Gündüzalp; “Ürettiğimizi tüketemiyorsak, ihraç etmeliyiz. Sütte ihraç edebilmek için de Global oyuncu olmamız gerekir. Ama buna hazır olunmadığı görülüyor. Zira, Dünya sütü bizden çok daha ucuza (60 kuruş) seviyelerinde mal ediyor. Hollanda, Konya kadar bir yerde, Türkiye’nin üç katı süt üretiyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin ürettiği fazla denemez. Dışarıdan damızlık inek alımı durdurulmalı. Sütü artırarak eti artıramayız. Ete yönelik çiftlikler kurmamız ve küçükbaşa yönelmemiz lazım” dedi.
Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil ÖZCAN, görüşlerini; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bize çok yakın olmalı. Süt fazlalığına acilen çözüm getirilmelidir. Bu konuda 13 Şubat’da, Bakan’la yapılacak toplantıda vekillerimizle konuyu aktarmalıyız” şeklinde belirtirken; Ziraat Odası Başkanı İbrahim DEMİR de, “Genç çiftçilerin hibe desteği ve mazot-gübre desteği konusundaki aksamaları” anlattı. Toplantıda ayrıca, diğer STK Başkanları; kendi üyelerinden gelen sorunlarını, Milletvekillerine aktardılar. Ardından, Milletvekilleri, ortaya çıkan sorunların çözümü için ilgili Bakanlık veya genel müdürlükler nezdin çalışmalar yapacaklarını ve ileriki bir toplantıda alınacak sonuçları, yine böyle bir toplantıda kendilerine aktaracaklarını ifade ettiler.