BUTSO'nun Gündemi Kentsel Dönüşüm » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

BUTSO’nun Gündemi Kentsel Dönüşüm

Son Güncelleme :

24 Ekim 2013 - 15:59

BUTSO’nun Gündemi Kentsel Dönüşüm
----- REKLAM -----

Kentsel dönüşümün, Burdur’a sınıf atlatacağı belirtildi.

 

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Meclis toplantısının bu ayki konuğu, Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Şenel oldu. Kentsel dönüşüm kapsamındaki iller arasında yer alan Burdur’da, bir süredir çeşitli çalkantılar ve polemiklerin artmakta olduğunu belirten  BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Geçmiş yıllarda başlattığımız, Meclisin mutat gündeminden ayrı olarak, Burdur gündemine ilişkin bir konunun ele alınması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda; Burdur gündeminde öne çıkan ‘Kentsel Dönüşüm’le ilgili gelişen söylentilerin aslını, işin bürokratik sorumlusundan öğrenmek istedik. Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Mustafa Şenel’i, Meclis Üyelerimizi bilgilendirmesi için davet ettik. Birinci elden bilgiye ulaşarak, bilgi kirliliğini gidermeye çalıştık” dedi.

 

YENİ ÇEVRE PLANI
BUTSO Meclisinde ele alınan Burdur’da Kentsel Dönüşüm ve uygulama yöntemlerine ilişkin
“İl Müdürlüğümüzün bilgi ve ilgisinde olarak, Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Plancılığı Bölümü’nün son sınıfından 42 öğrenci, Burdur imar planına çalışıyor. Gayri resmi olan bu çalışmanın konusu, Burdur’un 10-20 yıllık geleceğinin nereye gideceğini belirlemeyi hedefliyor. Devam eden bu çalışmanın ikinci önemli konusu da, Burdur Gölü’nün kazanılması ve kullanılması ile ilgili. Askıda olan Çevre Düzeni Planı yenileniyor. Gelecek değerlendirmeleri topluyorum. Tüm resmi-sivil kurum ve kuruluşlardan görüş almak üzere yazılar gönderdik. Gelecek bu verilerle, yeni çevre düzeninin, 1/25 binlik ve 1/5 binlik planlarını yaptıracağım. Bir sene içerisinde, Burdur’un çevre altyapı planları tamamlanacak. Böylece; Burdur Gölü’nün neresinde kafeterya veya konaklama tesisleri yapılabileceği ve nasıl bir turizm hizmet alanı olacağı belirlenmiş olacak.”bilgiveren Şehircilik İl Müdürü Mustafa Şenel, şu açıklamaları yaptı:

 

GÖLDE DOLGU
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik’in “Göl kenarında dolgu yapılabilir mi?” sorusuna Çevre Müdürü Şenel’in verdiği olumlu cevap şöyle: “Kesinlikle dolgu yapılması uygun. Burayla ilgili dolgu planları yaptıracağız. Mermer atıklarıyla, Çendik Plajında dolgular yapılabilir. İtalya’da örnekleri var. Bunun için planların yapılması gerekiyor. Burada istemiyoruz diyorlar. Ne yapıyorsunuz? Tema ile gidip orada bira içiyorsunuz ve biz orada şişe kırıkları topluyoruz. Onların yaptığı da çevrecilik(?!) oluyor..
MERMER ATIKLARI
Mermer atıklarıyla ilgili olarak; bir firmaya aldıracağımız kırma ünitesi ile kırılacak pasalar, o civardaki köylerin yollarına serilecek. Diğer yandan; SDÜ ile görüşüldü. Ordaki malzemelerden inşaat malzemesi yapılacak. Üç sene sonra burada tuğla kullanmayacak insanlar. İnşaatlarda, patenti de alınan Burdur üretimi kullanılacak. Yaklaşık iki milyon liralık bir yatırımla tesis kuruluyor.

 

KEYİK SORDU
BUTSO Başkanı Keyik; Kentsel Dönüşümün ne olduğuna ilişkin şu soruyu sordu:
“Son günlerde ilimizin gündeminde, Kentsel Dönüşüm bulunuyor. Çeşitli platformlarda, çeşitli tartışmalar oldu. Oda olarak, Kentsel Dönüşüm’ün Burdur’a bir kazanım sağlayacağı, bu projenin vizyon projesi olduğunu düşünüyoruz. Sayın Kentsel Dönüşüm Genel Müdürümüzün geldiği toplantıya katıldım. Seçilen üç mahallenin doğru seçim olduğunu düşünüyorum. O toplantıya katılan o mahalleliler, kaygılarını belirterek, büyük tepki içinde oldu. Bunun sebebi neydi? Sizin gibi resmi makamlar ile siyasilerin anlatım farkı mı var veya birileri kafaları mı karıştırıyor?’

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Şenel; tüm genel çerçeveleriyle, Burdur’da Kentsel Dönüşümü şöyle açıkladı:
“Burdur’a bir şeyler yapmak gerekiyor. Burdur’un atanmış ve seçilmiş insanları olarak, artık bir karar vermek zorundadır. Benim ortaya koymaya çalıştığım bir projedir bu. Buna bir grup karşı çıkacaktır; bunu saygıyla karşılamak lazım ama, birbirimizi dinlememiz de lazım. Diğer yandan zaman kaybetme lüksümüz de yok.

 

BURDUR DÖNÜŞMELİ
Bir araştırma yaptım: Bir, Burdur deprem bölgesi; yapılarla ilgili bir çalışma yapılacak. İki, Gölle Burdur arasında bir sorun var; bir proje yapılacak. Üç, madencilikten dolayı çevre sorunları var. Bunlar ana sorun. Sürekli Belediye’den bilgi aldık. Bir grup da marazi bir duruşla karşı çıkıyor. Doğaldır ama, bilgilenme amaçlı bir karşı çıkış değil…

 

EN AZ ÜÇTE İKİ
Ama vatandaşlara; “Size 80-90 bin lira borç çıkacak” diyorlar. Bu nereden çıktı diyoruz. Sulukule’de böyle olmuş. Sulukule ile Karasenir’i bir tutulursa; burada bir akli sorun vardır. Anlamaya çalışılması lazım. Bakın, Belediye Bozkurt Mahallesinde bin 200 konut yapacak. Bizim alanda, net olmamakla birlikte 2 bin 400 konut yapılması gerekiyor.
Sistemin özü şu; Vatandaşın çoğunluğu, en az üçte ikisi ile anlaşmak. Bu oranda anlaşma olmazsa uygulanamayacak.

 

NASIL YAPILACAK?
Diyelim ki; Belediye yetkiyi aldı. Belediye, bir dönüşüm firmasına ihale edecek. O firma, mevcut yeri değerlendirecek (ev, ağaç, baraka…). Sermaye piyasasından sertifika almış profesyonel bir kuruluş, değer tespiti yapıyor. Bir de ailelerin kaç kişi, gelir, yaş, eğitimin ne olduğu, nasıl bir ev istediği sorulup, anket yapılacak. Bu bilgiler, nasıl bir proje yapılacağı konusunda ışık tutacak. Proje ortaya çıktığında (Varsayım olarak söylüyorum); mahallenin bir grubu tek katlı bina, lüks, müstakil; bir grubu da 5-8 katlı (Zemin etüdüne göre, olabilir. Ama fay hatlarının üzeri boşaltılarak) olacak. Yetkililer diyecek ki: Biz senin şu arsa-evine, bahçene karşı, şunu teklif ediyoruz; diyerek bire bir konuşulacak ve anlaşma sağlanırsa imzası alınacak.
Görüşmelerde ortaya çıkacak taleplere göre, proje yine değişebilir. Etap, etap, belki 10-20 tane proje hazırlanacak. Bu proje ve kabul çalışması, 6-9 ay sürecek. Diyelim ki yüzde 80 kabul etti. Kabul etmeyenlerle pazarlık çalışması devam edecek ve onlara çeşitli seçenekler sunulacak. Her şeye rağmen anlaşamama durumunda, mahkemeye başvuru hakkı da var. Boşaltılması gereken binaların, kanuni prosedür içinde, teknik rapor da düzenlenmesi lazım. Devlet 18 ay kira yardımı da verecek. Burada bir rant doğacak. Ancak bu rant buradaki insanlara yansıtılacak. Burası bir TOKİ şehri de olmamalı. Burdurlu müteahhitler yapmalı.

 

FAY HATLARI BOŞALTILACAK
Kentsel dönüşüm 1-2 yıl içinde gerçekleşecek. Seçimlerden sonra, önü daha da açılacak. Belki karşı çıkmaya devam edecek, çok küçük bir grup kalabilir. Çünkü bu olayda, hiçbir kimse kaybetmeyecek. Belediye, fay hatlarını belirledi.

 

GÖZBEBEĞİ ŞEHİR
Yeni yapılacak imar alanının yaşam standardı vs. çok yüksek olacak ve rantı da yüksek olacak. Burdur’un yeni yüzü olacak ve daha güzel şartlarda yaşayacak olan nüfusu da iki-üç kat artacak. Mevcut durumdan çok daha genişi; yani genel alanın yarısından fazlası yeşil alanlar, sosyal tesisler olacak. Dolayısıyla böyle bir alanda herkes yaşamak isteyecek.”
Başkan Keyik, verilen bilgiler için teşekkür etti.
----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----