Ramazan bayramının 3 gününde, sokağa çıkma yasağının 4. Günü olan son günündeyiz. Akşam itibariyle ramazan bayramına veda ediyor, gece 00.01 itibariyle de 81 ilde sokağa çıkma 20-65 yaş aralığında serbestleşiyor.
Geride bıraktığımız 4 günde anladığım bir kaç husus, uyku saatinin fazla olması, gece geç saatlere kadar meşguliyet, düzensiz ve dengesiz beslenme, aile içinde gereksiz mini didişmeler, sıkıcı bir döngü…
Aslında dışarı çıkmanın, özgürlüğün kıymetini çok kısa sürede anlayabiliyor insan.
Evet bugünün konusu 29 Mayıs 2020 Cuma günü itibariyle
Burdur ilinde camiler ibadete açılıyor.
Artık uzun bir aradan sonra cemaatle namaz kılınabilecek. Lakin belli bir kurallar çerçevesinde namaz kılınmasına izin verilecek.
Burdur Valiliği, camilerde ibadetin usulleri konusunda bildiride bulundu. Birinci maddeye baktığımızda Cami ve mescidlerde cemaatle birlikte sadece öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. Bunların dışındaki diğer vakitlerde ise münferit olarak namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacak.
Öğle ve ikindi namazları camilerin içinde kılınabilecek, cuma namazları ise camilerin içerisinde kılınmayacak, sadece belirlenmiş olan yerlerde kılınabilecek.
Namaza gelecek cemaatin dikkat edeceği hususlardan bir tanesi Camilerde bulunan abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulması, abdest ve diğer ihtiyaçlar evlerde veya işyerlerinde giderilerek camiye gelinmesidir.
Cemaatle kılınacak olan öğle, ikindi ve cuma namazlarında herkesin maske kullanması zorunlu olacak, bu yüzden maskesi olmayan kişilerin cemaatle namaz kılmasına izin verilmeyeceği belirtildi.
Kendi başıma cami ve mescidlerde bireysel olarak namaz kılacağım diyorsanız maske takmanız da zorunlu olacaktır.
Bir başka geçici değişim ise Cami ve mescidlerde ortak olarak kullanılan ve hastalık bulaşma riskini arttırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemeler kaldırılacağı ifade edildi.
Cami, mescit ve namaz kılınacak diğer alanlara gelecek kişilerin yanlarında kişisel seccadelerini getirmeleri gerekiyor. Bu yüzden seccadeniz henüz yoksa hemen almanızda fayda var.
Namaz kılınacak bütün alanlarda koli, karton, çuval ve hasır gibi yaygıların kullanılmasına izin verilmeyeceği ifade edildi.
Cemaatin fiziksel temastan kaçınması, el sıkışma ve kucaklaşma gibi davranışlardan uzak durması gerekiyor zira bütün önlemlerin amacına ters olurdu.
Camilerde alışık olduğumuz durumlardan bir kaçı mevlid, toplu yemek gibi etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek. Camilerin önlerinde dilencilerin bulunması önlenecek, özellikle cuma namazı çıkışında sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak gibi ürünlerin satışına izin verilmeyecek.
Namaz kılmayı bu kadar özleyeceğimizi nerden bilebilirdik. Camilerin içinde, bahçesinde ve diğer belirlenen alanlarda seccadeler işaretlenmiş olan yerlere serilerek namaz kılınacak. Seccadenin en uç noktalarının her yönünden birer metre mesafe boş kalacak. İşte normal zamanda anlamadığımız kıymeti şimdi anlıyoruz.
Camilere ve namaz kılınacak diğer alanlara belirlenen kapasitede cemaatin alınması esas olacaktır. Bununla ilgili duyuru yapıldı.
Cuma namazı vaktinde bütün camilerin kapalı mekânları girişe kapatılacaktır.
Caminin giriş ve çıkışları belli bir düzen içerisinde yapılacak. Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaat namaz kılınan alandan ayrılacak ve çıkış yapacak.
Köylerde ise cuma namazı köy muhtarı ve imam/imamlar tarafından birlikte karar verilerek belirlenecek olan cami bahçesi, okul bahçesi ve diğer uygun alanlarda aynı kurallar uygulanmak suretiyle kılınacak.
Evet, 29 Mayıs Cuma günü namaza gidecek vatandaşlarımızın uyması gereken kuralları kısaca değindik. Bu noktada hepimizin bilinçli olması gerekiyor. Kamu görevlilerini zor durumda bırakmamak, tartışma zemininden uzak durulması gerekiyor.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın.