Deri mantarları yazın artıyor. Nelere dikkat etmeli? » Burdur Haber, Burdurweb, Güncel Burdur Haberleri
SON DAKİKA

Deri mantarları yazın artıyor. Nelere dikkat etmeli?

Son Güncelleme :

03 Eylül 2018 - 10:44

Deri mantarları yazın artıyor. Nelere dikkat etmeli?
----- REKLAM -----

Davraz Yaşam Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Hasan TAK, Burdurweb Dergisi okurları için “Deri Mantarları” konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz mevsiminin gelişi ile özellikle sıcak bölgelerde nem ve ter artışıyla deri mantarları, pişik ve isilik gibi bazı deri hastalıklarında artış olmaktadır. Bunlardan deri mantarları bulunduğu bölgelere göre şiddetli kaşınması ve koku nedeniyle hastanın konforunu bozmaktadır. Kaşıntıyla mantarların üzerine eklenen bakteri enfeksiyonları başka rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilmekte sellülit ve erizipel (yılancık) gibi deri ve deri altı yumuşak doku enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Bu gibi nedenlerden vücudumuzun sağlığı için deri mantarlarını önemsemeliyiz.

Deri mantarları derimizin en üst tabakasına yerleşen maya ve mantar mikroorganizmalarının neden olduğu deri enfeksiyonudur.

Deri mantarları vücudumuzda özellikle ayak parmak araları ve kasıklar gibi kıvrım yerlerinde görülmekle birlikte saçlı deri ve yüz dahil vücudumuzun diğer bölgelerinde de görülebilir. Kendilerini genellikle kaşıntı, kızarıklık, ve kabuklanmalarla belli edeler. Halka tarzı döküntüler görülebilir. Kötü koku olabilir ve küçük, içi sıvı dolu kabarcıklar gözlenebilir. Hastalar için en rahatsızlık verici bulguları kaşıntı ve kötü kokudur. Bu nedenle hastaların sosyal yaşamları da olumsuz etkilenir.

Ayrıca gövde ve kollarda görülebilen, üzerlerinde talaş gibi kepeklenme olan, beyaz ve kahverengi, kaşıntısız pek şikayet vermeyen leke görünümünde deri mantarları da görülebilmektedir. Saçlı deride de kepeklenme ve kabuklanmalar şeklinde saçların kırıldığı ve döküldüğü yama tarzı deri mantarları görülebilir. El ve ayak tırnaklarında da sararma, kalınlaşma ve tırnak altının boşalması şeklinde gözlenen, tırnaklarda şekil bozukluğuna sebep olabilen mantar görülebilir.

Deri mantarları daha çok el ve ayakların sürekli ıslak ve nemli kaldığı işlerde çalışanlarda, aşırı terlemesi olanlarda, yüz ve ayaklarını yıkadıktan sonra ıslak bırakan kişilerde, sıkı ayakkabı giyenlerde ve bağışıklık sistemi güçsüz olanlarda görülmektedir. Diyabet (şeker) hastalarında da sık görülmektedir.

Deri mantarlarından korunmak için;

Banyodan sonra vücudumuz ıslak nemli kalmamalı, iyi kurulanmalı,
Terlemeyi önleyici pamuklu giysiler, pamuklu çoraplar kullanmalı
Havuz, kaplıca ve spor salonları gibi ortak kullanılan alanlarda ve duşlarda çıplak ayakla yürümemeli
Başkasının havlu ve terliği kullanılmamalı
Ayaklar her gün yıkanmalı ve kurulanmalı, yazın kapalı ve havasız ayakkabı giymemeli
Hayvan , toprak ve kirli eşyalarla temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır.

Deri mantarları tedavisinde hafifse, lokal antifungal (mantar karşıtı) krem ve solüsyonlar yeterlidir. Geniş bölgelere yayılmış ya da şiddetliyse krem ve solüsyonlara ilaveten ağızdan antifungal haplar kullanmaktayız. Üzerine ikincil enfeksiyonlar eklenmişse antibiyotik krem ve tabletler duruma göre ilave edilebilir. Hastalar şikayetleri biraz geçince iyileştiklerini sanıp ilacı kesebilmekte, ilaçlara karşı direnç kazanılmakta, sağlıklı bir sonuca ulaşılamamaktadır. Tırnak mantarı tedavisi 3-6 ay kadar uzun sürmektedir. Hastaların tedaviye uyum göstermesi ve sabırlı olmaları gerekmektedir. Mantar hastalıklarının bulaşıcı özelliği olmasından dolayı tüm bu tedavi ve süresinin doktor kontrolünde yapılması daha uygundur.

----- REKLAM ----- ----- REKLAM -----