Burdur Devlet Hastanesinde 12-18 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında kronik akciğer ve uzun süreli solunum hastalığı olan hastaların katılımıyla gerçekleşen “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” etkinliği ile farkındalık oluşturdu.
Burdur Devlet Hastanesi Toplantı Salonunda gerçekleşen programa kronik akciğer ve uzun süreli solunum hastalığı olan hastalar ile hasta yakınları ve Pulmoner Rehabilitasyon Programı uygulanmış hastalar katıldı.
Hastane Başhekimi Uzm. Dr Ferunda Demir konuşmasında ‘’Hastanemiz Göğüs servisinde, Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi 05.12.2016 tarihinde hasta kabulune başladı. Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi akciğer hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları olumsuzlukları azaltmak için bölgeye hizmet vermektedir.Pulmoner Rehabilitasyon Merkezinde; kronik akciğer hastalıklarının neden olduğu, kemik erimesi, nefes darlığı, kas kuvvetinde ve kalp-akciğer fonksiyonlarında azalma gibi sağlık sorunları uygulanan programlarla tedavi edilmektedir.Merkezimizde göğüs hastalıkları hekimiyle beraber, fizyoterapist, diyetisyen ve psikologlardan oluşan bir ekiple hastaların durumlarına göre belirlenen tedavi programıyla KOAH,Astım, Kistik Fibrozis, Bronşektazi, Göğüs duvarı hastalıkları, Nöromusküler hastalıkları, Ameliyat öncesi ve sonrası dönemdeki hastalara hizmet veriyoruz.
Hastalar üzerindeki olumlu gelişmelerden dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden hastane Başhekimi Uzm.Dr Ferunda Demir Birim çalışanlarına gayretlerinden ve yarattıkları farkındalıkdan dolayı teşekkür ediyorum.’’ dedi.
Burdur Devlet Hastanesi “Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi”nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabri Serhan Olcay’ın konuşmaçı olduğu programada ;pulmoner rehabilitasyonun faydaları anlatılarak solunum egzersizleri, fiziksel kapasitelerini iyileştirme yöntemleri ve fiziksel egzersiz hakkında katılımcılara bilgi verildi. Solunum yolu hastalıklarında, nefes darlığını azaltmak için solunum adalelerini güçlendirmek gerektiğini ve hastanedeki “Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi” programının hastaların tedavileri üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden Uzm. Dr. Sabri Serhan Olcay Ülkemizde ve tüm dünyada her yıl toplumun bilgilendirilmesi ve güncel gelişmelerin paylaşılması amacıyla 12-18 Mart tarihleri arasında Pulmoner Rehabilitasyon haftası olarak hasta ve hasta yakınlarına yönelik etkinlikler yapılmakta. Biz de bugün Pulmoner Rehabilatsayon Ünitesi olarak hasta ve hasta yakınlarıyla bir araya geldik. Ünitemiz ülkemizde son yıllarda tanınmaya başlanan bir birim ve düzenlediğimiz program kronik solunum hastalığı olan kişilerde, ilaç tedavileri ile birlikte uygulanması gereken eğitim, egzersiz, beslenme ve psikolojik danışmanlık, destek tedavisini içermekte. Pulmoner rehabilitasyonun amacı, kronik hastaların yaşam kalitelerini artırıcı eğitimler vererek kronik solunum (KOAH, Astım), akciğer kanser hastalarının ve akciğer nakli bekleyen hastaların fiziksel, duygusal durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı geliştirici kalıcı davranışlar edinmelerini sağlamaktır.
Ünitemizde uygun görülen hastalara haftada 2 gün olmak üzere 2 ay boyunca toplamda 15 seans Pulmoner Rehabilitasyon Programı uygulanmaktadır. Ünitemize başvuran hastalar hastalıkları ile ilgili duydukları endişe ve korkularıyla başa çıkmayı öğreniyor ve solunum problemlerinden kaynaklanan sıkıntılarını ve gelişebilecek olumsuzlukları önlemek ya da azaltma konusunda bilgilendiriliyor. Programa uyum sağlayan hastalarda çok ciddi iyileşmeler tespit ettik.” dedi.
2 yıl önce Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’ne başvuran 56 yaşındaki Gülay Savcı…
Pulmoner Rehabilitasyon Programı İle Artık Daha Rahat Nefes Alıyorum…
‘’Acil Servise geldiğimde çok zor durumdaydım, nefes alamıyor ve çok korkuyordum geçici olarak ilaçlarla rahatlattılar ve beni Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’ne Dr. Sabri Serhan Olcay’a yönlendirdiler.Adını daha önce hiç duymadığım bu üniteye başvurdum. Burada öğrendiğim egzersizler ile daha rahat nefes almaya başladım. 2 yıl önce gelmiştim bu yıl yeniden başvurdum ve haftada iki gün programa katılıyorum. Burada aldığım eğitimlerle günlük yaşantımı kolaylaştıracak egzersizler sayesinde daha bilinçlendim ve hastalığımla yaşamayı öğrendim. Doktorum Sabri Serhan Olcay’a desteklerinden ötürü ve hastane yönetimine de böyle bir imkânı sağladıkları için teşekkür ediyorum.”dedi.