Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Ticaret ve Sanayi Odası Restoranında, merkeze bağlı üyeler ile yemekli toplantıda bir araya geldi. Göreve geldiklerin bugüne dek yaptıkları çalışma ve projeler hakkında brifing veren Başar, ayrıca Burdur Ticaret Borsası’nın Mali Raporu’nu da açıkladı. 2013-2016 yıllarını kapsayan dönemde, Borsanın hem mevzuatının verdiği görevleri yerine getirmesi, hem de üyelerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek hizmetleri katile anlayışı içerisinde, yüzde 100 üye memnuniyeti prensibiyle sunulabilmesi için güçlü bir kurumsal yapıya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Başar, “Bu nedenle ‘Üye’ odaklı hizmet vermek temel felsefemiz olmuştur ve bundan sonrada olmaya devam edecektir” dedi.
YOĞUN KATILIM
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Gürcan ve Remzi Macit, Meclis Başkan Yardımcısı Selahaddin Tekerci ve Meclis Üyesi Gürsel Evren, merkezdeki üyelerle yemekli toplantıda bir araya geldi. Yoğun bir katılım olduğu toplantıda, göreve başladığı günden bugüne dek yaptığı çalışmalar ve projeler hakkında geniş kapsamlı sunum yapan Başar, yemekli toplantıların ilçelerde de devam edeceğini aktardı.
5 YILDIZLI BORSA YAPTIK
27 Haziran 2012 tarihinde TOBB Akreditasyon Kuruluna resmi müracaat yapıldığını, müracaat kabul edildikten sonra 2 Ocak 2013 tarihinde Borsa’ya Geliştirme Ziyareti gerçekleştirildiğini belirten Başar, “Ziyaret raporu sonrasında eksik iş ve işlemler giderilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Bizler göreve geldikten sonra kısa sürede eksiklikleri tamamlayarak, 20 Kasım 2013 tarihinde yapılan denetim sonrasında başarılı olunmuş ve Borsamız ‘Beş Yıldızlı Hizmet’ veren oda borsalar arasında yerimizi aldık” dedi.
BTB’Yİ ANKARA’DA TEMSİL EDİYORUZ
Burdur Ticaret Borsası’nın 184 Kooperatif, 71 Limited Şirket, 14 Anonim Şirket, 152 Şahıs İşletmesi, 2 Birlik olmak üzere şuan itibariyle 423 faal üyesinin bulunduğunu aktaran Başar, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Konsey, Komisyon ve Kurul Üyelikleri var. Şahsım ve Borsam adına 2014 yılında Hayvancılık Kurulu ve Akreditasyon Kurulu Üyeliklerine seçildim. Bana görev veren TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na buradan teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
SANAYİ DEVLERİNİ BURDUR’A DAVET ETTİK
Burdur’da Aylık 950 ton, yıllık ise 363 bin ton civarında süt üretiminin yapıldığını dikkat çeken Başar, “Üretilen sütün yüzde 75’i ise dışarda işleniyor. Üretilen sütün en azından yüzde 50’sinin ilimizde işlenmesi, yeni istihdam alanlarının oluşması için bazı bazı sanayi devlerini yatırım için Burdur’a davet ettik. Zaman zaman ilimize gelen Bakanlarımıza, bu destek olmalarını istedik. Süt ve yemden alınan KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini önemle vurguladık” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN YERİNDE TESCİL HİZMETİ
Kendisinin ve Yönetim Kurulu üyelerinin, üyelerin desteği ile göreve gelirken, yerinde tescil hizmeti sözünü verdiklerini vurgulayan Başar, “Alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, 2014 yılı Mayıs ayında pilot bölge olarak başlattığımız Bucak, Çeltikçi ve Ağlasun ilçelerinde yerinde tescil hizmetini başlattık. Daha sonra, yerinde tescil hizmetini 3 bölgeye ayırdık. Bucak-Ağlasun ve Çeltikçi ilçelerinin ardından, merkezi Karamanlı olmak üzere Yeşilova, Tefenni ve Kemer ilçelerinde, yine Merkezi Gölhisar olmak üzere Çavdır ve Altınyayla ilçelerinde, geçen ay itibari ile yerinde tescil hizmetini il geneline yaydık” dedi.
E-DÜVE BORSASI
263 kooperatifi bulunan Burdur’da, kaliteli damızlık hayvanlara olan talebin oldukça fazla olduğunu aktaran Başar, “Burdur’da yılda ortalama olarak 10 bin damızlık hayvan satışı yapılıyor. Bizler, hayvan yetiştiricilerimizin arasına giren aracıları pasifize etmek, hayvanının değerinde satılabilmesi için E-Düve Borsası projesini oluşturduk, bununla ilgili web sitesi çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
MODERN LABORATUVAR
Üyelerden gelen talep üzerine, tahıllardaki gluten miktar ve kalitesinin tayini için Protein Cihaz alımını projelerine dahil ettiklerini aktaran Başar, “Cihaz alımı ile ilgili olarak Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Projemiz onaylandığı takdirde, Index değeri sayesinde buğdayın zayıf, orta ve kuvvetli olarak sınıflandırılmasını sağlayarak, 10 dakikada iki ayrı numunenin analizini gerçekleştireceğiz. Genel Sekreter odasını salonumuza taşıyarak, Analiz Odası için yer açtık. Cihazımız alındığı taktirde Odamız, modern bir laboratuvar Odasına dönüşecek” dedi.
ALIŞ-SATIŞ SALONU
Yine Borsa katındaki orta boşluğu değerlendirerek, burayı bir Alış-Satış Salonu için tasarladıklarını ifade eden Başar, “Bu Salonumuzda, üretici ve tüccarı bir araya getirerek, Analiz Odası’ndan gelen tahıl numunelerini, bilgisayardaki kayıtlar üzerinden satışa sunulacak. Alıcılar, satışa sunulan numuneden önlerine birer avuç alarak, kendilerince fikir analizi yapacak. Satış memuru aracılığı ile açık arttırma usulü satışı yapılacak. Burdur Ticaret Borsası olarak, Alış-Satış Salonumuzu oluşturmak için proje çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.
MODERN MECLİS SALONU
Zaman zaman Borsa Meclis Salonu’nda rutin toplantılarının yanı sıra üyelerinde bizzat katıldığı eğitim toplantıları düzenlendiğini belirten Başar, “Ancak mevcut düzenin yetersiz olmasından dolayı, Meclis Salonumuzda restorasyona giderek, 45 kişilik modern ve siz değerli üyelerimize yakışan bir toplantı salonu tertip ettik. 2005 yılında, yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Borsa binamızın dış cephesi, zamanla yıpranmış, haliyle kötü bir görünüme bürünmüştü. Göreve geldikten sonra Burdur’umuza yakışan bir Borsa binası olması, diğer kurumlara örnek teşkil etmesi amacıyla Binamızın dış cephe boyasını yaptırdık” dedi.
ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Borsa katlarına, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün taşınması ile bina etrafında yoğun bir araç trafiği oluştuğunu ifade eden Başar, “Hem trafiği rahatlatmak hem de Borsamıza gelen misafirlerimizin araçlarını uygun bir yere park edebilmeleri sağlamak için atıl durumda bulanan alanları, Beledimeyiz ile görüşmelerimiz sonucunda sıcak asfalt döktürerek, modern bir otopark alanları oluşturduk” şeklinde konuştu.
İLK KEZ KOMİSYON OLUŞTURULDU.
Anason ve Haşhaş’taki fire ve zayiat oranlarını belirlemek için ilk kez ‘Yağlı Tohumlar İhtisas Komisyonu’ toplantısı yaptıklarını aktaran Başar, Komisyon üyelerinin ticari tecrübelerine dayanarak, Anason ve Haşhaştaki fire ve zayiat oranlarını belirlediklerini söyledi.
ŞEFFAF YÖNETİM ANLAYIŞI
Kendilerinin her alanda şeffaflıktan yana olduklarını vurgulayan Başar, göreve gelirken bu felsefe ile yola çıktıklarını söyledi. Paylaşımcı bir yönetim anlayışı içerisinde olmak için gayret sarf ettiklerini aktaran Başar, Burdur Ticaret Borsası’nın Mali Raporunu, hem üyelerle hem de Burdur halkı ile paylaştı. Toplam banka mevcudunun 326 bin 466 TL olduğunu aktaran Başar, “Banka mevduatımızın 261 bin TL’si vadeli mevduat, Tahvil-Bono ve likit fonlar hesabı, 65 bin TL’si vadesiz mevduat hesaplarından oluşmaktadır. Üyelerimizden 79 bin TL aidat alacağımız bulunmaktadır” dedi.
ELDE EDİLEN GELİRLER
2014 yılında toplam 1 milyon 65 bin 536 TL gelir elde edildiğini aktaran Başar, “Toplam gelirimizin 708 bin 476 TL’si tescil muamele gelirleri, 68 bin 990 TL’si yıllık aidat gelirleri, 21 bin 593 TL’si vadeli mevduat faiz gelirleri, 5 bin 100 TL’si üye kayıt gelirleri , 8 bin 318 TL’si misil zammı gelirleri, 10 bin 795 TL’si gecikme zammı gelirleri, 233 bin 921 TL’si kira gelirleri, 4 bin 89 TL’si yapılan hizmet karşılığı alınan ücretler ve belge bedelleri, 4 bin 249 TL’si diğer olağan gelirlerden oluşmaktadır” şeklinde konuştu.
YARDIMLAR
2014 yılında, TOBB ve Borsamız işbirliği ile Ramazan ayında fakir ve muhtaç ailelere 1100 adet gıda paketi dağıtıldığını ifade eden Başar, sunumuna şu şekilde devam etti; “Ayrıca eğitim yardımı olarak, ilimiz ilk ve orta öğretim okullarında okuyan öğrencilere 3111 adet yaprak test alımı yapılarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalı merkez ve ilçe köy okullarına dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca 2014-2015 eğitim yılı başlangıcında 100 ilkokul öğrencisine kırtasiye paketi dağıtımı yapılmıştır.
BTB’DEN 151 BİN TL YARDIM
İlk ve orta dereceli okullara yapılan ayni ve nakdi yardımlar için 2 bin 700 TL, Burdur 112 Acil Çağrı Merkezi yapımı için 59 bin TL, ihtiyaç sahibi, felaketzede ve özürlü şahıslara yapılan yardım için 9 bin 850 TL, köy ihtiyaçlarının giderilmesi için muhtarlıklara 19 bin TL, Soma Maden faciasındaki felaketzedelere 10 bin TL, öğrencilere eğitim masraflarını karşılamaları için 7 bin 530 TL, Yeşilova 112 Acil Sağlık Merkezinin yapımı için 2 bin TL, Göle Hayat Derneği etkinlikler için 15 bin TL, Tekelinin Dilinden Telinden adlı kitap basımı (1400 adet) sponsorluk bedeli olarak 13 bin 570 TL, muhtelif sempozyum, yarışma, vb. etkinlikler için sponsorluk bedeli olarak 11 bin 610 TL olmak üzere 2014 yılında toplam 151 bin TL ödeme yapılmıştır.
HİZMET TEMEL FELSEFEMİZ
Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren 4 yıllık görev sürecimizi en etkin ve en verimli şekilde yürütebilmek ve elde ettiğimiz pozitif değerleri sürdürülebilir kılmak amaç ve hedefleri ile bayrağı elimize aldık. 2013-2016 yıllarını kapsayan dönemde, Borsanın hem mevzuatının verdiği görevleri yerine getirmesi, hem de üyelerimizin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek hizmetleri katile anlayışı içerisinde, yüzde 100 üye memnuniyeti prensibiyle sunulabilmesi için güçlü bir kurumsal yapıya ulaşmayı hedefledik. Bu nedenle ÜYE odaklı hizmet vermek temel felsefemiz olmuştur ve bundan sonrada olmaya devam edecektir.”
16/04/2015 Burdur Ticaret Borsası Basın Danışmanlığı